foto: Ewel Tattoo

Zhodneme sa na tom, že potetovaní ľudia sa delia na dve skupiny.

Ľudia, ktorí si potrpia na hlbší význam obrázku na koži a tí, ktorí ho vnímajú skôr ako ozdobu, šperk. Dnes vám napíšem zopár tipov, ako sa vyhnúť failom v prípade, že sa rozhodnete dať tetovať.

S významom či bez?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


To už je na každého osobnom zvážení, mať tetovanie s významom pokiaľ si nerozhodný typ, ktorý mení názor aj vkus pomerne rýchlo je však určite dobrým rozhodnutím. Zameraj sa nemenné základy pri vytváraní motívu  — spomienku na detstvo, dátum narodenia dieťaťa a podobne.

Tetovanie a význam

Internet rovnako ako aj obrovský boom tetovania a miešanie kultúr spôsobilo, že si netetujeme už len jednoduché ruže alebo nahé ženy v línií na rameno na vojne, ale prevzali sme motívy aj citáty iných krajín. A ak si nenaštudujeme dôkladne ich symboliku, môže nastať menší a niekedy aj väčší problém.

Polynézske

foto: Pixabay

Veľmi obľúbené a rozšírené. Polynézske tetovanie je však tetovaním kmeňovým, pôvodný proces bol sprevádzaný rituálom a každý obrázok má svoj význam. Tetovanie mohlo vyjadrovať spoločenské postavenie, slúžiť ako ochrana, prinášať šťastie alebo naznačovať počet narodených detí. Preto ak nechceš dopadnúť ako 30 ročný muž, ktorý porodil dve deti urob si stručný prehľad ich symbolov.

Zlé preklady

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


“Only judge can god me” namiesto only god can judge me a podné schomoleniny pobavia no nie v prípade ak sa jedná o tvoje telo 🙂 Treba si dať vopred tú námahu a overiť či veta ktorú si chceš dať vytetovať v latinčine, angličtine alebo švédštine je správne preložená.

Arabské a čínske písmo

foto: Profimedia

Obrovský boom čínskych nápisov a následne obrovský boom pretetovania čínskych nápisov. Ak túžiš po takejto ozdobe, prosím, nevyberaj prvé 3 znaky z internetu ktoré sa ti zapáčia. Kolojú legendy o ľuďoch, ktorí majú cez celé predlaktie kuracie kung pao s rezancami.

Yakuza

Vizuálne prepracované a pútavé tetovania japonského gangu, ktoré sa skrz svoju krásu odpútalo od stigmy spájania so zločinom a stalo sa veľmi populárnym aj v Európe. Pri návšteva Japonska sa môže vyžadovať ich prekrytie oblečením v niektorých zariadeniach. V minulosti znamenalo tetovanie zákaz vstupu do tradičných kúpeľov alebo fitness centier.

Dobou sa však menia pravidlá rovnako ako aj ohľad na turistov. Yakuza má veľmi rozmanitú symboliku, je nutné si ju naštudovať, pretože niektoré zvieratá sa napríklad neodporúčajú kombinovať na jednej ruke. Japonská symbolika je prepracovaná detailami, predtým ako sa dáš tetovať, venuj jej naštudovaniu dostatok času.

Buddha ako možný problém

Ešte nedávno, keď sa písal rok 2014, vyhostili britskú študentku zo Srí Lanky za tetovanie Buddhu na ramene. Časom sa samozrejme mení prístup Thajska k tetovaniam Buddhu, určite sa však považuje za symbol disrešpektu mať jeho podobizeň na tele na viditeľnom mieste. Preto ak zvažuješ návštevu Thajska a trváš na tetovaní Buddhu, prehodnoť jeho umiestnenie.

Runy

Runy sú spájané s mágiou a, samozrejme, Vikingami a ich podobizeň na tele pôsobí mysticky, preto nejdeného človeka láka skrášliť sa niektorou z nich. Pozor však na ich symboliku – niektoré sú žiaľ spájané s extrémizmom ako napríklad Runa othala.

Dúfam, že ťa môj článok aspoň trošku usmernil a posmelil v rozhodovaní. Ak sa ti môj článok páčil a chceš vedieť o danej téme viac, nezabudni sledovať môj Instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories. Taktiež sa k téme ešte vrátime v pokračovaní môjho blogu.
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov