Foto: foto: Ewel Tattoo

Dnes sa budeme venovať kúsok menej príjemnej téme, a to sú kožné ochorenia a možnosť tetovať sa pri ich výskyte.

Atopický ekzém alebo aknózna pokožka dokážu poriadne podkopať sebavedomie, no je dôležité si uvedomiť, že, žiaľ, len pár percent populácie sa pýši dokonalou a hladkou pokožkou. Poďme sa teda pozrieť na to, čo ostáva nám – trpkému zvyšku.

Absolútne všetky ochorenia kože z vlastnej skúsenosti odporúčam riešiť v úvode u kožného lekára – v mojom prípade zabrali až antibiotiká na polroka a vedieť/pripustiť si potrebu odbornej pomoci skôr, čím si ušetrím kopu trápenia.

Taktiež prejavy jednotlivých chorôb sú rôzne, u niekoho predstavujú väčší problém, u niekoho sú takmer zanedbateľné, preto by som tetovanie konzultovala aj s lekárom aj so svojím tatérom. Ak máte akékoľvek ochorenie, nezatajujte ho, môžete si ublížiť.

Atopický ekzém

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ewel (@eweltattoo)


Atopický ekzém a možnosť tetovania sa je otázka, ktorá sa ku mne dostáva opakovane. Ľudia trpiaci ním sa tetovať dať môžu, nie však na častiach tela, kde je práve ekzém aktívny. Preto problém nastáva vtedy, ak sa zrovna ekzém objaví práve na mieste, kde je tetovanie plánované. Preto odporúčam mať zopár alternatív, kam motív umiestniť.

Dlhodobé užívanie kortikosteroidov môže stenčiť pokožku, čiže ak máš rozsiahlejší problém s atopickým ekzémom a si pod neustálym lekárskym dohľadom, spýtaj sa svojho lekára.

Ak máš atopický ekzém miernejší, stále je lepšie poradiť sa aj s dermatológom. Žiaľ, pred zákrokom musí byť koža v 100 % stave a priamo cez ekzém sa tetovať nedá. Avšak, ak sa vyskytne na už tetovanom mieste, nepredstavuje hrozbu. Určite odporúčam zvýšenú starostlivosť vopred, či už vo forme kozmetiky alebo výživových doplnkov.

Akné

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ewel (@eweltattoo)


Priamo cez akné tetovať nemôžeme, keďže je to lokálny zápal. Podobne, ak je na danom mieste v čase tetovanie akné pod kontrolou, tak sa dajú bez problémov prekryť jazvičky a nerovnomerná koža. Ak by sa ti vyhodila vyrážka na mieste, ktoré chceš potetovať, je ideálne ju obísť alebo časť tela prehodnotiť.

Pehy a znamienka

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ewel (@eweltattoo)


Pehy nepredstavujú žiaden problém, znamienka však musíme obísť. Ak máš znamienka, ktoré si v budúcnosti plánuješ nechať vyrezať, urob to ešte skôr, ako sa potetuješ okolo neho, pretože jazvička, ktorá po zákroku vzniká, môže poškodiť tvoju kerku a zbytočne sa budeš musieť do tatérskeho kresla posadiť opäť.

Psoriáza

Psoriáza môže, žiaľ, predstavovať vyššie riziko pri tetovaní – môže (ale aj nemusí) byť spúšťačom nových prejavov tohto ochorenia. Musíš si byť vedomý svojho zdravotného stavu, o tom nakoľko sú tvoje prejavy vážne, či sa ti psoriáza vyskytuje len z času na čas na menších plochách, alebo predstavuje rozsiahlejší problém.

Tak, ako na väčšinu kožných ochorení, funguje aj tu najlepšie prevencia. Ak trpíš psoriázou, väčšinou vieš, čo je spúšťačom a aké prípravky ti na ňu zaberajú. Samozrejme, “zdravé” časti kože sa tetovať môžu, takže platí to isté, čo som napísala vyššie – zváž viacero možností umiestnenia. Taktiež by som začala malinkým motívom, aby sme vedeli, ako tvoja pokožka zareaguje. Ak sa psoriáza vytvorí na už existujúcom tetovaní, dá sa liečiť identicky ako ktorákoľvek iná časť tela.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ewel (@eweltattoo)


Na mojom instagramovom profile práve prebieha súťaž o tetovanie, ktoré by ti malo pomôcť pri budovaní sebavedomia a stotožnenia sa s vlastným telom. Ak sa cítiš ako vhodný kandidát, môžeš sa zapojiť do 24. novembra.

Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov