foto: Ewel Tattoo

Poďme sa pozrieť na to, či je tetovanie bezpečné počas dojčenia.

Často dostávam otázku, dokedy čakať s tetovaním, či je tetovanie bezpečné a či môže už existujúce tetovanie ovplyvniť tvorbu alebo kvalitu materského mlieka. Poďme sa na to teda pozrieť spolu

Je bezpečné kojiť, ak tetovanie už mám?

Áno, samozrejme, farba je v tele doslova zamurovaná, takže nepredstavuje absolútne žiadne riziko pri kojení.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Evelin Jurković (@eweltattoo)

Je bezpečné nechať sa tetovať počas dojčenia?

Väčšina laktačných poradkýň neodporúča podstúpiť tetovanie práve dojčiacich matiek. A hoci neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali, že materské mlieko novotetovanej mamy predstavuje riziko pre jej dieťa, možnosť, že sa mama nakazí infekciou, je hlavnou oblasťou obáv.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Evelin Jurković (@eweltattoo)

Existujú zmiešané názory na to, či je vhodné dať si tetovanie počas dojčenia. Žiadny riadiaci orgán ani lekárska organizácia nezakazuje tetovanie, ak práve dojčíš. Navyše, neexistuje žiadny výskum, ktorý by poskytoval negatívne dôkazy o dojčení a tetovaní.

Ovplyvňuje atrament materské mlieko?

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že molekuly atramentu sú počas tetovania (a aj po ňom) príliš veľké na to, aby prešli do materského mlieka. Navyše, tetovacie farby používané v rámci EU opakovane prechádzajú veľmi náročnými testami, preto je ich aplikácia bezpečná.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Evelin Jurković (@eweltattoo)

Problém môžu predstavovať farby používané mimo certifikovaných štúdií, ktoré môžu pochádzať v portálov, ako napríklad eBay a sú určené na umelú kožu, resp. neschválené EÚ a môžu obsahovať ťažké kovy a spôsobiť tým neželanú alergickú reakciu.

Môžem darovať mlieko, ak mám čerstvé tetovanie?

Je to podobné ako s darovaním krvi, medzi tetovaním a darovaním nemocnice vyžadujú dostatočný časový odstup skrz možný prenos napr. žltačky pri zanedbaní hygieny zo strany tatéra, rovnako vznik infekcie pri zanedbaní starostlivosti.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Evelin Jurković (@eweltattoo)

Potetujú ma, ak práve kojím?

Niektoré tetovacie zariadenia ťa môžu odmietnuť tetovať, ak práve dojčíš a rovnako to platí aj pri PMU. Napriek nedostatku dôkazov môžu mať obavy z možnosti zvýšených rizík.

Riziká

Proces tetovania so sebou nesie, samozrejme, aj riziká, ktoré sa však dajú eliminovať na absolútne minimum, ak podstúpiš tetovanie v certifikovanom štúdiu.

Niektoré riziká spojené s tetovaním zahŕňajú:

Alergickú reakciu na tetovaciu farbu (ak už tetovanie máš a priebeh bol bezproblémový, riziko je, samozrejme, výrazne nižšie, pozor však na červenú farbu, tá dokáže narobiť šarapatu).

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Evelin Jurković (@eweltattoo)

Kožnú infekciu, prípadne infekciu krvi spôsobenú nesterilným prostredím či nástrojmi, alebo zanedbanou starostlivosťou. Medzi príznaky infekcie kože patrí podráždenie, svrbenie, začervenanie alebo hnisanie tetovania, alebo jeho okolia.

Spomínané komplikácie môžu vyžadovať liečbu, ktorá nemusí byť kompatibilná s dojčením. Napríklad niektoré lieky nemožno užívať popri dojčení.

Opatrenia

Ak sa rozhodneš pre tetovanie počas dojčenia, zváž nasledujúce patrenia:

Naavštevuj len licencované tetovacie zariadenie s dobrou povesťou. Odborník na tetovanie by mal používať čisté a sterilné materiály.

Dávaj pozor na umiestnenie tetovania. Tvoje tetovanie sa bude liečiť niekoľko týždňov alebo dlhšie. Zamysli sa nad tým, ako dieťatko pri dojčení držíte a či sa bude bábätko obtierať o miesto tetovania.

Dodržuj starostlivosť o tetovanie a vyvaruj sa bazénom či saunám počas dvoch týždňov z dôvodu možnosti vzniku infekcie.

Babycenter, Breastfeeding, Healthline
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov