foto: Ewel Tattoo

Kedy nie je vhodné dať sa tetovať?

Boli tu otázky či tetovanie bolí alebo nie, či je možné tetovať sa v lete alebo nie a aký prípravok použiť počas hojenia. Dnes sa budem venovať otázke opačného charakteru – kedy sa vlastne netetovať vôbec?

Ak si spálený

Ak si spálený tetovať sa je nereálne. Ak by sa aj našiel niekto (neviem prečo) kto by bol ochotný ťa tetovať pochopíš čo je peklo na zemi. Zranená koža sa nesmie tetovať a platí to samozrejme aj pre spálenie. Taktiež neodporúčam tesnú návštevu solária pred tetovaním – robí to divy s pokožkou a nie v tom dobrom slova zmysle.

Ešte nemáš 18

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Mnohé tetovacie štúdiá neprijímajú ľudí pod 18 rokov na tetovanie vôbec. Tie zvyšné budú veľmi pravdepodobne žiadať súhlas zákonného zástupcu, čiže súhlas tvojho rodiča ktorý nemáš ako “obísť” a budeš musieť napochodovať aj s mamkou alebo tatkom a nechať si ten papier vypísať. Taktiež sa nachádzaš vo veku kedy podliehaš trendu a budeš velakrát na vela vecí meniť názor  – toto je aj dôvod prečo tetovanie neodporúčam. Oplatí sa počkať a nelutovať. Ak si chceš uletieť na svojom vzhlade nafarbi si radšej vlasy na zeleno a daj si 5 piercingov do tváre. Toto sú rozhodnutia ktoré sa dajú zvrátiť a nezanechajú stopy do budúcnosti.

Si si neistý motívom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Počula som príbeh o dievčati ktoré si išlo dať vytetovať nápis nad obočie. Áno nad obočie. A ešte večer predtým nevedelo čo tam má byť napísané. Prosím nebuď ako Karen.

Nepoznáš symboliku / jazyk

Zle preložené nápisy do arabčiny, čínske nápisy ktoré nikto netuší čo znamenajú, severské talizmany, maorské vzory. Neodporúčam tetovať si niečo len preto lebo sa ti to páči

Si pod nátlakom

Ak ťa lanária kamoši na spoločné tetovanie “spring break forever”  alebo frajerka ti skuvíňa aby ste si dali to milé srdičko spoločne vytetovať pod gaťky na 1. výročie chápem že to tak nemusíš cítiť.

Keď si myslíš že si ho “len tak” odstrániš

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Neostrániš. Odstrániť alebo prekryť tetovanie je náročné finančne aj časovo. Možnosti prekryť už existujúcu prácu sú limitované preto si nedávaj motív s ktorým niesi spätý. Pre hlbšie odstrašenie si prelistuj aj môj predošlý článok.

Tetovanie ako vyznanie lásky alebo prosba o odpustenie

Hovorí sa že ak niekoho miluješ nieje čo riešiť. ALE radšej mu kúp lístok na hokej aleko kyticu ruží. Život sa mení, okolnosti sa menia a žial niekedy nám neostane ten istým človek po boku celý život. Odstrániť tetovanie je ovela problematickejšie ako ho vytetovať. Preto meno Laco môže svietiť na tvojom predlaktí ešte pekne dlho po tom čo si Lacovi dala tri facky a vyhádzala mu veci na chodbu v noci.

Alkohol alebo drogy

Ak si na záťahu alebo ideš zo záťahu naložený ako tatrovka netetuj sa. Jednak nám budeš výraznejšie krvácať a ak by si sa náhodou už aj do tatérskeho kresla zázrakom dostal môžeš samozrejme motív prudko olutovať, horšie sa hojiť, môže to viac bolieť.

Choroba

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Ak berieš antibiotiká, bolí ťa hrdlo alebo máš zvýšenú teplotu / iný zdravotný problém ktorý ti spôsobuje diskomfort určite si termín prebookuj. Jednak budeš zákrok horšie znášať rovnako môžeš nakaziť nás a skomplikovať si hojenie.

Tehotenstvo

Počas tetovanie telo produkuje stresový hormón. Myslím si že sa oplatí pár mesiacov počkať a nevystavovať tomu svoje dieťa.

Ekzém / psoriáza

Ak trpíš akýmkolvek kožným ochorením v žiadnom prípade sa neobjednaj na tetovanie a zamlč túto skutočnosť. Je nutné poradiť sa vopred so svojim lekárom aj s nami. Problematická pokožka sa tetovať dá avšak treba počítať s odlišným prístupom a možnosťami. Ak trpíš ekzémom alebo iným ochorením kože a chceš tetovanie odporúčam prekliknúť si na môj predošlý článok venovaný tejto téme.

Ak ti hovoríme, aby si si to nedal vytetovať

Ak ťa tvoj tatér odhovára od zvoleného motívu je to preto že ti chce len to najlepšie. Velakrát sú podklady v katastrofálnom stave alebo motív ktorý chceš by sa časom zlial. Preto ak ti hovoríme že je to zlý nápad neodporúčam hladať niekoho tak dlho kým ti to vytetuje.

Pred / po operácii

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Čím väčšie tetovanie tým väčšia záťaž pre tvoje telo. Preto ak plánuješ pokryť väčšiu plochu je idálne objednať sa v dostatočnom predstihu.

Menštruácia

tetovať sa počas menštruácie je absolúptne v poriadku a menštuácia ako taká nepredstavuje žiadnu prekážku. musíš však rátať s tým že počas tohto obdobia (alebo pred) môžeš byť ovela citlivejšia. väčšina z nás to má dokonale odvnímané. preto odporúčam v prípade väčšieho tetovania zvoliť termín ktorý sa nekríži s tvojimi dňami alebo použiť anestetický krém.

Na dovolenke

v exotickej krajine ideálne. hazard s vlastným zdravím. neodporúčam skúšať ani hennu – sú na ňu z času na čas škaredé alergické reakcie a nechceš ju zažiť práve v Turecku.

Dúfam, že ťa moje rady aspoň trošku usmernili a posmelili v rozhodovaní. Ak sa ti môj článok páčil a chceš vedieť o danej téme viac, nezabudni sledovať môj Instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories. Taktiež sa k téme ešte vrátime v pokračovaní môjho blogu.
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov