foto: Ewel Tattoo

Prvé tetovanie je radostnou, ale aj obávanou udalosťou.

Sprevádzajú ho mnohé pochybnosti a stres. V dnešnom článku som vám zhrnula asi najčastejšie odpovede na otázky, s ktorými sa počas mojej práce stretávam.

Pred tetovaním 

Tatér

Urob si prieskum jednotlivých tetovacích štúdií a ich prác a na základe toho, či ti je daný človek sympatický — páči sa ti štýl, ktorý tetuje, ho oslov. K dobrému tatérovi sa väčšinou čaká a počkať sa oplatí.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Motív a veľkosť

Ak je to tvoja prvá kerka, odporúčam vyskúšať si tetovanie na malom motíve. Budeš mať predstavu o tom, ako tetovania znášaš a či si vieš predstaviť nosiť na tele aj väčší motív. Ak máš viacero nápadov alebo podkladov, daj si poradiť — je vždy lepšie začať s niečím, čo je neutrálne, prípadne má pre teba hlbší význam.

Cena

Cenovú ponuku ti urobí tvoj tatér v predstihu, mal(a) by si mať predstavu o tom, v akom cenovom rozpätí sa pohybuje tvoja vysnívaná kerka. Malé motívy sa pohybujú v cene medzi 30-100 eur (záleží od tatéra, techniky, časovej náročnosti, krajiny, v ktorej sa dávaš tetovať a podobne).

Ako dlho to bude trvať?

Malé tetovanie (napríklad jednoslovný nápis, ktorý má cca 5 cm) by nemalo zabrať viac ako hodinu. Motívy zložitejšie na prípravu môžu zabrať 2, 3 či 4 hodiny, alebo sa môžu deliť na viacero sedení. Môžem však hovoriť len za seba a moje pracovné tempo. Ak ti tvoj tatér zabudol napísať časový odhad, pokojne sa spýtaj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Deň pred tetovaním

 Nachystaj si čisté prádlo

V prípade, že ťa už na prvom termíne čaká väčšie tetovanie, odporúčam nachystať si čisté posteľné obliečky a uteráky už v predstihu. Napriek tomu, že 3-4 hodiny tetovania sa ti zdajú byť ako zanedbateľný zákrok, pomerne dosť unaví človeka. O to viac oceníš čisté veci po príchode domov.

Nepiť alkohol, nebrať drogy a vyspať sa sú rozkazom!

V deň tetovania 

Jedlo

Na tetovanie je potrebné dostaviť sa včas a sýty. Vezmi si so sebou sladený nápoj či čokoládu (cukor pomôže doplniť energiu, ktorú organizmus spotrebuje pri vyrovnávaní sa s bolesťou). Úplne rozumiem tomu, ak držíš diétu, ale v tento deň je nutné sa poriadne najesť — ak jedlo vynecháš, môže ti prísť pri tetovaní zle, alebo sa môžeš cítiť hrozne unavene a po tetovaní aj tak nakoniec zakotvíš v najbližšom McDonalde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Oblečenie

Veľa z vás si spája termín tetovania s výletom do iného mesta, s nákupom, obedom, návštevou niekoho blízkeho a podobne. Rozumiem tomu, ak sa chcete pekne obliecť — odporúčam však obliecť si na zákrok oblečenie tmavšej farby či staršie, pretože ho môžeme, žiaľ, zašpiniť a mám odskúšané, že tetovacia farba sa perie naozaj veľmi zle. Veľa klientov si berie náhradné oblečenie so sebou a prezlečú sa pred tetovaním v čakárni (kraťasy, ak tetujeme stehno). Je veľmi dôležité, aby si zvolil(a) oblečenie, ktoré je pohodlné a vzdušné.

Ani skôr ani neskôr

Na termín tetovania príď načas, nezabudni rátať aj s možnosťou zdržania na ceste. Ak meškáš, vždy to oznám svojmu tatérovi.

Ako veľmi to bolí? 

Dostávame sa k otázke, ktorá najviac zaujíma nováčikov v tetovaní. Bolí? Nebolí? Ako veľmi bolí a kde najviac? Internet poskytuje množstvo mapiek bolesti tetovania (tattoo pain map)  — podľa toho sa vieš lepšie zorientovať v tom, akým miestom začať. Pokiaľ sa klienti pýtajú priamo mňa, vždy im poviem pravdu — nezačnime hneď veľkým tetovaním napríklad na rebrá, odskúšajme malinký motív na výrazne menej bolestivom mieste tela a následne uvidíš, či sa na väčšie tetovanie vôbec cítiš. A, samozrejme, ak by to tak bolelo, nik z vás by sa už nikdy nevrátil.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Ak sa bojíš povedz nám to! 

Báť sa neznámeho je prirodzené, tým že vyslovíš nahlas svoje obavy, často aj tebe samotnému odľahne. Ak nevieme o tom, že máš strach, nedokážeme s tvojím strachom pracovať a potrebne ťa podporiť  — základom všetkého je komunikovať.

Ako dlho sa to bude hojiť? 

Tetovanie sa hojí 7-14 dní. Záleží to od tvojho veku, schopnosti tela regenerovať, techniky tetovania či veľkosti. Bližšie info ti povie tvoj tatér, rátaj však s obmedzením bazénov a sáun na 10 dní, preto si určite neplánuj wellness pobyt o 3 dni.

Aká je starostlivosť? 

Starostlivosť je pomerne veľmi jednoduchá a hlavným pravidlom je čistota. Držať v čistote, neškrabať, neošetrovať prehnane často. Osobne odporúčam max 2-krát denne umyť tuhým antibakteriálnym mydlom, jemne vysušiť, počkať pár minút a natrieť vhodným krémom (ošetrujúca a upokojujúca masť na tetovanú pokožku od značky Balea je super voľbou). Presný postup ti vždy povie tvoj tatér a poslúchaj iba jeho a nikoho iného. Dôveroval(a) si mu pri tetovaní, dôveruj mu aj pri hojení.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Po tetovaní 

Oddychuj, dodržuj naše pokyny a uži si svoju novú kerku.

Dúfam, že ťa môj článok aspoň trošku usmernil a posmelil v rozhodovaní. Ak sa ti môj článok páčil a chceš vedieť o danej téme viac, nezabudni sledovať môj Instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories. Taktiež sa k téme ešte vrátime v pokračovaní môjho blogu.
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov