Foto: foto: Ewel Tattoo

Ktoré sú najčastejšie otázky ľudí o tetovaní?

Počas mojej dlhoročnej praxe sa stretávam pomerne často s rovnakými otázkami. Rozhodla som sa ich spísať do dvoch článkov, aby ich mohli nájsť ľudia pokope. Ktoré otázky ohľadom tetovania ľudia trápia najviac? Poďme sa na to pozrieť. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Ako dlho sa hojí tetovanie?

Tetovanie sa hojí približne 2 až 3 týždne. Podobne, ako pri klasickom kreslení na bežný papier, aj tu existuje niekoľko techník, ktoré môžu ovplyvniť dĺžku hojenia. Odporúčam opýtať sa na to svojho tatéra — väčšina z nás má rôzny odporúčaný čas na vyhýbanie sa napríklad bazénom. Ja tetujem jemné linky, ktoré sú výrazne viac šetrné, ako napríklad veľké farebne vyplnené plochy, preto je doba hojenia kratšia.

Bolí tetovanie?

Ak by tak hrozne bolelo, nikdy by sa nik nevrátil.

Odporúčam pozrieť si mapu bolesti (tattoo pain map), keďže priebeh tetovania je rôzne citeľný na tele. Rebrá sú napríklad neporovnateľné s rukou. Čím je tetovanie väčšie, tým viac bolí (viac času), čiže je super dať si na úvod niečo malé na test.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Prečo väčšina tatérov nechce tetovať prsty?

Nie je to neochotou, ale rokmi skúseností. Koža na prstoch je iná ako na zvyšku tela, navyše ruky používame naozaj neustále — tetovanie sa na 90 % nezahojí pekne a pigment opakovane vypadáva. Zanecháva tak tetované ruky na pohľad špinavé.

Prečo väčšina nechce robiť čisto biele tetovania?

Pretože sú biele len po vytetovaní a odfotení. Pokožka má už svoju prirodzenú farebnosť a pigment je vpravený pod ňu. Predstav si, že vložíš biely papier pod farebné sklo — presne tak to vyzerá.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Prečo sa tak dlho čaká?

Tetovanie dokáže byť pomerne časovo náročná činnosť, ktorá vyžaduje 100% sústredenie sa. Motív, o ktorom si väčšina klientov myslí, že bude hotový za hodinku, môže trvať aj 3 či 4 hodiny (mandaly atď.). Preto väčšina z nás potetuje 1-3 ľudí denne max. Po niekoľkých hodinách človeku klesá sústredenosť. Nie je to neochota, je to zodpovednosť nepracovať nad svoj limit.

Koľko tetovanie stojí? 

Malé jednoduché práce začínajú na 50-100 eur cca. Záleží, v akom štáte, prípadne v nakoľko známom štúdiu sa nachádzaš. Vždy je absolútne najlepšou možnosťou poslať aspoň svoju orientačnú predstavu a rozmer tetovania vybranému štúdiu na nacenenie. Tatér ti vie odhadnúť cenu aj strávený čas pri jeho tvorbe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Čo ak ochoriem pred termínom?

Daj nám len vedieť čo najviac včas. Na tetovanie nechoď chorý. Budeš trpieť výrazne viac, navyše môžeš obmedziť pracovne aj nás na týždeň, dva.

Zákazy

V skratke. Bazény, sauny, soláriá, jazerá, more 14 dní určite nie. Netreba byť kreatívnym, ohrozíš len seba a výsledné zahojenie.

Môžem sa sprchovať?

2 týždne absolútne vôbec. To bol vtip.

Áno, určite sa môžeš. Nemáčaj sa však vo vani — chrastička, ktorá tam vznikla, by sa mohla premočiť a priebeh hojenia tak predlžiť. Na sprchovanie je ideálne použiť vlažnú vodu. Ako by môj muž povedal — neobáraj prasiatko.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Čo ak mi po mieste stečie šampón?

Tomu, aby ti po mieste stiekol šampón alebo zvyšky sprchovacieho gélu (ten odporúčam používať detský aspoň týždeň kvôli jeho šetrnému zloženiu na zvyšok tela), sa nedá vždy zabrániť na 100 %. Ak sa to stane tak, samozrejme, nepanikár, doumývaj sa a následne ako posledné umy miesto tetovania antibakteriálnym mydlom (aby si umyl zvyšky inej kozmetiky).

Môžem sa oholiť/depilovať?

Áno. Po finálnom zahojení tetovania určite. Skôr nie.

Dúfam, že ťa moje rady aspoň trošku usmernili a posmelili v rozhodovaní. Ak sa ti môj článok páčil a chceš vedieť o danej téme viac, nezabudni sledovať môj Instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories. Taktiež sa k téme ešte vrátime v pokračovaní môjho blogu.
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov