foto: Ewel Tattoo

Bolí? Nebolí?

Ako to bolí a kde to najviac bolí? To sú otázky, s ktorými sa stretávam denne a absolútne rozumiem, že sa obávate toho, ako bude zákrok prebiehať.

Mať zvládnutú prípravu

V predošlých článkoch som vysvetlila, ako sa pripraviť na to, aby si sa pri tetovaní cítil dobre. Určite odporúčam prebehnúť si ich aspoň zbežne, ak zvykneš mať strach. Prísť pripravený, vyspatý a najedený v pohodlnom oblečení je základ.

Dievčatá, ako som už písala, ak máte tie svoje šialené diéty, dajte ich bokom aspoň na chvíľu a nechoďte na tetovanie nalačno alebo v stave, že ste za celý týždeň zjedli 3 jablká — ak je telo vyčerpané, dá vám jasný signál, že sa necíti dobre. Rovnako to platí aj pri spánku či chorobe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Menštruácia a bolesť

Chalani, ak nemenštruujete, tento bod pokojne preskočte. A vy, baby — asi poznáte tie chvíle, kedy vás všetko bolí a celkovo sa cítite, či už pred alebo počas zle. V prípade malého tetovania je to zanedbateľné, keďže príprava, napríklad na srdiečko v linke alebo nápis, je dlhšia ako samotný zákrok. Avšak, ak vás čaká väčšia plocha, zvolila by som obdobie v mesiaci, kedy nemáte práve tesne pred menštruáciou alebo počas (svoje telo poznáte najlepšie, takže viete, kedy ste ubolené a citlivé).

Mapa bolesti

Na internete je voľne dohľadatelná mapa bolesti (tattoo pain chart), kde sú farebne vyznačené časti, ktoré sú najviac bolestivé, a ktoré naopak nie. Vďaka nej si vie urobiť predstavu aj človek, ktorý žiadnu predstavivosť nemá.

Na úvod menšie

Opakujem sa, ale ak žiadne tetovanie nemáš, na úvod si to vyskúšaj na malom  — A4 sa zdá byť úplne v pohode formát, kým do teba nebudú ryť ihlou štyri a viac hodín.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Vlké plochy sa delia

Ak nemáš predstavu, ako dlho bude trvať tvoje tetovanie, spýtaj sa. Ak si na bolesť citlivý, môžeš poprosiť svojho tatéra, aby ste sedenie rozdelili na viac stretnutí (pokiaľ je to možné).

Lokálne anestetiká

Ak sa pýtate, či fungujú, tak fungujú. Ich nevýhodou je však, že pôsobia pomerne krátku dobu, preto ich väčšina tatérov nevyužíva (ak tetujeme väčšiu plochu, tak po ich vyprchaní je diskomfort vyšší ako bez nich). Ak ich tvoj tatér nemá v ponuke, dajú sa voľne objednať z internetu (pozor na nedôveryhodné produkty na stránkach typu AliExpress a podobné).

Krém odporúčam vyskúšať si deň pred tetovaním na malej ploche pokožky (náhodná alergická reakcia, neskúšaj na mieste, kde sa ideš dať tetovať). Taktiež sú lepšie pri menších plochách, pretože pri už otvorenej pokožke sa nedajú opakovane aplikovať.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Ak by to bolo tak hrozné

Pravda je taká, že ak by to tak hrozne bolelo (ako ti povedia kamoši, ktorí často kerku na danom mieste ani nemajú), tak by sa nikdy nikto nevrátil po ďalšiu. Preto je absolútne zbytočné robiť overthinking a snažiť sa dočítať na rôznych fórach, čo a ako bolí, iba vás to vystresuje. Je to ako pozerať si na videu priebeh operácie, ktorá vás čaká.

Ak sa bojíš, povedz nám to

Tebe odľahne a my budeme vedieť, že si pod stresom. Ak ti vysvetlíme postup, ukážeme pomôcky a celkovo budeme viac komunikovať, budeš sa cítiť lepšie.

Dúfam, že ťa moje rady aspoň trošku usmernili a posmelili v rozhodovaní. Ak sa ti môj článok páčil a chceš vedieť o danej téme viac, nezabudni sledovať môj Instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories. Taktiež sa k téme ešte vrátime v pokračovaní môjho blogu.
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov