foto: Ewel Tattoo

Počas mojej dlhoročnej praxe sa stretávam pomerne často s rovnakými otázkami.

Rozhodla som sa ich spísať do dvoch článkov, aby ich mohli nájsť ľudia pokope. Ktoré otázky ohľadom tetovania ľudí trápia najviac? Poďme sa na to pozrieť. 

Môžem si doniesť niekoho so sebou?

Vo väčšine štúdií platí, že áno. Ideálne je, samozrejme, prísť sám, avšak ak s niekým cestuješ/potrebuješ oporu, neber, prosím, viac ako jedného človeka. Ísť s niekým na tetovanie môže pôsobiť ako zážitok, po polhodine však sprievod zistí, že sa totálne nudí. Keďže (aktuálne ešte) žijeme v temných časoch, nezabudni si pozrieť pandemické opatrenia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evelin Jurković (@eweltattoo)

Čo ak sa mi odlepila fólia skôr?

Ak sa ti odlepila ochranná fólia skôr, ako ju odporučil odliepať tvoj tatér, tak máš niekoľko možností:

  • ak si nablízku a máš možnosť sa vrátiť, tak sa vráť na prelepenie;
  • ak si už doma, tak si tetovanie umy antibakteriálnym mydlom, vysuš čistou kuchynskou utierkou (tie jednorazové trhacie) alebo čistým uterákom. Miesto neprelepuj žiadnou inou fóliou/náplasťou, skrátka ničím. Nechytaj si to, nešprtaj sa v tom a daj miestu pokoj. Ja osobne odporúčam tetovanie natierať od cca 3. dňa, ale u každého (skrz techniku tetovania) sa doba môže meniť. Preto je najlepšie zavolať/napísať tomu svojmu a spýtať sa, ak nevieš;
  • ak nie si nablízku a ani doma, tak je to možnosť, ktorá je, samozrejme, najhoršia. Postup je nasledovný: Nepanikár. Nechytaj si miesto špinavými rukami, neopieraj sa o nič (žiadne ruky na stôl v reštaurácii atď.). Určite v panike nepouži dezinfekciu na ruky. Ak máš možnosť, miesto si ošetri podla bodu b (umyť antibakteriálnym mydlom, vysušiť, dať tomu pokoj). Ak túto možnosť nemáš, nerob s tým absolútne nič. Ak je miesto zašpinené (prach, blato, ani nechcem vedieť čo), opláchni miesto čistou vodou (z fľaše/kohútika) a vysuš jednorazovými vreckovkami/utierkami.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evelin Jurković (@eweltattoo)

Mám ekzém, cukrovku, iné ochorenie. Môžem sa dať tetovať?

Áno, existuje cesta, ako na to, má to však niekoľko podmienok. Tejto problematike som venovala zvlášť kapitolu v blogu.

sa použiť lokálna anestéza?

Áno, dá, väčšina “lokálky” však pôsobí 30-40 minút. Následne tetovanie môže “odrazu” bolieť viac. Nie všetky tetovacie štúdiá používajú krémy na lokálnu anestézu, ak na tom trváš, spýtaj sa, či si môžeš doniesť vlastný (uveď aj aký).

Neo-cain je z mojej skúsenosti najlepší, účel však splní aj Emla, Mezocain atď. Pred použitím nezabudni vykonať test na alergiu na malom mieste na koži.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evelin Jurković (@eweltattoo)

 Sú tetovacie farby bezpečné?

Áno, sú. Farby schválené EÚ sú absolútne bezpečné, podliehajú neustálemu testovaniu. Všetky tetovacie štúdiá schválené hygienou teda používajú farby bezpečné. Problémom môžu byť farby z AliExpress a iných pochybných webov, ktoré nie sú určené na aplikáciu pod ľudskú kožu a môžu spôsobovať problémy hneď po aplikácii, alebo počas magnetickej rezonancie, napríklad. Ak sa na trhu objaví kozmetický prípravok, ktorý je nebezpečný, dostávame o tom informáciu. Prípravky, ktoré používame, sú pravidelne kontrolované (exspirácie, značka, atď). Je to jedna z vecí, ktorá prebieha počas kontroly hygienou na pracovisku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evelin Jurković (@eweltattoo)

Dúfam, že ťa moje rady aspoň trošku usmernili a posmelili v rozhodovaní. Ak sa ti môj článok páčil a chceš vedieť o danej téme viac, nezabudni sledovať môj Instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories. Taktiež sa k téme ešte vrátime v pokračovaní môjho blogu.
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov