Foto: foto: Ewel Tattoo

Tetovanie by sa nemalo zapáliť, ak sa oň správne staráš a bolo vyhotovené profesionálom.

Počas prvých niekoľkých dní a týždňov po vyhotovení tetovania by si mal dodržiavať pokyny svojho tatéra, ktorý ti vysvetlí, ako sa o tetovanie starať, aby sa minimalizovalo riziko infekcie. Ako však postupovať, ak sa tetovanie zapálilo a čo môže byť dôvodom?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evelin Jurković (@eweltattoo)

Tetovanie môže byť zdrojom zápalu z niekoľkých rôznych príčin:

  • Infekcia: Ak sa počas tetovania nezabezpečí dostatočná sterilita a hygienické podmienky, môže dôjsť k infekcii, ktorá spôsobí zápal. Infekcia sa môže prenášať aj z nečistého alebo infikovaného tetovacieho nástroja alebo farby, preto je dôležité zvoliť certifikované štúdio a nedať si vyhotoviť svoje tetovanie za pofidérnych podmienok.
  • Alergická reakcia: Niektoré farby a zložky používané v tetovacích farbách môžu spôsobiť alergickú reakciu. Táto reakcia spôsobí zápal kože, ktorý sa prejaví svrbením, začervenaním a opuchom. Našťastie EÚ reguluje problematické farby veľmi prísne a RÚVZ nás pravidelne informuje o problematických várkach, takže riziko je minimálne, ak zvolíš certifikované štúdio.
  • Poškodenie kože: Ak sa tetovanie nevyhotoví profesionálne a pokožka sa poškodí nevhodnou hĺbkou vpichu, môže byť hojenie problematické. Hrubé chrasty, mokvanie a opuchy sú v tomto prípade časté. V nešťastnejších prípadoch sa miesto tetovanie zjazví, alebo pigment úplne rozpije pod kožou do machule.
  • Nadmerné trenie: trenie tetovania o oblečenie, plochy, ktoré nie sú čisté ako napr. pracovný stôl, kabelky alebo iné predmety, môže spôsobiť podráždenie a zápal.
  • Nevhodná starostlivosť rovnako môže viesť k infekcii alebo k zapáleniu. Príliš časté umývanie, či používanie priveľmi silných dezinfekčných prostriedkov, môže vysušiť kožu a spôsobiť podráždenie. Preto nikdy nepoužívaj iné produkty, ako ti odporučil tvoj tatér.
  • Nesadol krém. Žiaľ, niekedy sa stáva, že nie každému z nás vyhovuje identický aftercare. Taktiež rôzni tatéri odporúčajú rozmanité maste alebo oleje. Ak sa tetovanie zapáli, odporúčam na pár dní úplne vynechať krémovanie a sledovať, či sa miesto zlepšuje, alebo zhoršuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evelin Jurković (@eweltattoo)

Ako vyzerá zapálené tetovania?

Príznaky zapáleného tetovania môžu byť rôzne a môžu zahŕňať:

  • Červené a opuchnuté tetovanie: zapálené tetovanie sa môže javiť červené a opuchnuté (začervenanie aj mierny opuch tesne po tetovaní sú úplne normálnym javom, mal by však ustupovať v priebehu pár dní), čo môže byť spôsobené zvýšeným prekrvením a zápalovou reakciou tela na infekciu alebo alergickú reakciu.
  • Bolestivé tetovanie: zapálené tetovanie môže byť veľmi bolestivé na dotyk. Bolestivosť môže byť spôsobená zápalom alebo podráždením v oblasti tetovania.
  • Horúčka a zimnica: ak je infekcia vážna, môžeš sa cítiť chorý a môžeš mať horúčku a zimnicu.
  • Hnisavý výtok: ak je tetovanie infikované, môže sa objaviť hnisavý výtok z tetovania. Hnis môže byť biely, žltý alebo zelený, a zvyčajne páchne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evelin Jurković (@eweltattoo)

Ako postupovať, ak máš pocit, že sa tetovanie zapálilo?

  • Ihneď kontaktuj svojho tatéra a rovno mu pripoj aj fotografie svojej kerky. Je dôležité uviezť, kedy sa tetovanie vyhotovilo a kedy nastal zlom v hojení. Ak sa nejedná o profesionálne štúdio, vyhľadaj namiesto toho hneď lekára.
  • Tetovanie si umývaj antibakteriálnym mydlom a dotýkaj sa ho len v prípade, ak máš čisté ruky.
  • Pozor na plochy! Tetovanie by sa nemalo dotýkať plôch, ktoré môžu byť špinavé (stôl v reštaurácii, plochy vo fitku, atď.).
  • Vyhni sa treniu o oblečenie.
  • Všetko čisté — oblečenie, uterák, posteľná bielizeň, aby si sa vyhol ďalším komplikáciám.
  • Nech ti ani nenapadne liezť do jazera, bazéna, ísť do wellness — je to one way ticket do pekla. Ak máš takýto problém, vyhýbaj sa slnku.
  • Monitoruj si miesto — či sa to zlepšuje, alebo, naopak, zhoršuje.
  • Ak tetovanie hnisá, prípadne máš horúčku či zimnicu, vyhľadaj lekára — je pravdepodobné, že budeš potrebovať antibiotiká.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evelin Jurković (@eweltattoo)

Dúfam, že ťa moje rady aspoň trošku usmernili a posmelili v rozhodovaní. Ak sa ti môj článok páčil a o danej téme chceš vedieť viac, nezabudni sledovať môj Instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories. K téme sa taktiež ešte vrátime v pokračovaní môjho blogu.
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov