Foto: pexels.com

Vypínate alebo stišujete ho pri parkovaní aj vy?

Mnoho ľudí, a možno k ním patríte aj vy, má tendenciu stíšiť rádio na minimum alebo ho dokonca úplne vypnúť, keď paralelne parkuje. Je jasné, že keď sa snažíte zaparkovať, váš mozog pracuje na plné obrátky – snaží sa vypočítať, či vojdete s autom do daného priestoru a aby ste pri tom nezrazili nejakých chodcov alebo nenabúrali do iných predmetov. Odborníkov to vôbec neprekvapuje, dokonca tvrdia, že vypnutie rádia je normálnou reakciou na danú situáciu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo? Jednoduchá odpoveď, rádio je niečo, kvôli čomu sa nemôžete plne sústrediť. Vedci dokonca tvrdia, že počúvanie rádia narúša vašu časť mozgu, ktorá je zodpovedná za vizualizáciu, a tá preto nedokáže dobre pracovať.

Vedecké vysvetlenie, prečo vypíname hudbu, aby sme lepšie videli

pexels.com

Podľa portálu livestrong.com sa vizuálne časti mozgu nachádzajú v tylovom laloku, ktorý je taktiež domovom vizuálnej kôry. Sluchová kôra sa zas nachádza v spánkovom laloku. Keď parkujeme, spánkový lalok spolupracuje s frontálnym lalokom, ktorý je väčšinou zodpovedný za rozhodovanie. A práve tam sa tvorí otázka: “Sú pre nás zvuky, ktoré počujeme, podstatné?“ A ak nie, náš mozog ich chce jednoducho vypnúť. Vedci teda tvrdia, že v podstate vypíname hudbu, aby sme lepšie videli.

Spomeňte si napríklad na posledný moment, keď ste sa museli plne sústrediť, no niekto neustále rozprával a to vás poriadne vyrušovalo. Bolo to preto, že váš mozog sa len snažil udržať krok so všetkým, čo sa okolo vás dialo a snažil sa zúfalo odstrániť nadmerný hluk. Bohužiaľ, akokoľvek prekvapivo to bude znieť, naše mozgy naozaj nie sú stavané na to, aby zvládali mnoho vecí naraz.

Náš mozog nezvláda vykonať mnoho náročných vecí naraz

Keď sa pokúšate robiť viacero úkonov naraz, môže to viesť ku „kognitívnemu preťaženiu“. Podľa výskumu uverejneného prostredníctvom Americkej psychologickej asociácie psychológovia zistili, že spájanie viacerých činností do jednej vedie k častejším chybám.

pexels.com

Hoci dokážeme vykonávať niekoľko jednoduchých úloh v rovnakom čase – napríklad úplne bez problémov dokážeme jesť a pozerať pritom televízor, pokiaľ ide o náročnejšie úlohy, nastávajú komplikácie. A parkovanie je jednoznačne jednou z tých ťažších úloh, ktoré si vyžadujú stopercentnú sústredenosť.

Iným vysvetlením je aj to, že hudba v našom tele uvoľňuje chemické látky dopamín, serotonín a norepinefrín, ktoré nám pomáhajú cítiť sa uvoľnene. Je teda jasné, že čím uvoľnenejší sme, tým väčší problém sústrediť sa máme.

Takže ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí musia stíšiť hudbu, aby lepšie videli, nemusíte mať žiadne obavy. Nie je to nič zvláštne ani trápne. Je to úplne prirodzený akt, ktorý vám pomáha k lepšej koncentrácii na danú úlohu a jej úspešné splnenie.

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov