Už od detstva sa stretávame s príslovím, že pes je najlepší priateľ človeka. Možno si aj vy spomínate na vášho obľúbeného psíka, ktorého ste mali v detstve, alebo je váš maznáčik len pár krokov od vás. Možno je to naopak a vy preferujete radšej mačky, alebo, čo je nepríjemné, máte zo psov fóbiu.

Nech je to akokoľvek, určite ste sa už aj vy zamýšľali nad tým, ako je to s istými „špeciálnymi schopnosťami“ zvierat. Mačky majú 7 životov, sliepky vedia vycítiť zemetrasenie, psy vraj vedia vycítiť náladu, ba čo viac, aj to, aký človek je. Je to naozaj tak? Nie sú to len prehnané, ničím nepodložené tvrdenia? Dnes vám prinášame vedecký pohľad na to, ako je to so psou schopnosťou vycítiť náladu človeka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jednou z populárnych rád, ako sa správať k veľkým cudzím psom je iste aj tá, že sa nemáme báť, ani dávať najavo svoj strach, pretože pes to vycíti a následne bude reagovať agresívne. Trochu nanič informácia, keď už máte fóbiu alebo zlú skúsenosť s týmito zvieratami, že?

Unsplash.com/Gabriel Jimenez

Táto informácia je však len jeden z veľmi rozšírených mýtov. Pravdou je, že psy vedia veľmi dobre čítať z našej mimiky, gest, tónu reči a postoja tela, na základe čoho potom reagujú, často veľmi priliehavo situácii. Avšak, tieto prejavy správania sú len dôsledkami prežívaných emócií a nie emóciami samotnými. Vedcov však zaujímalo, či sú psy schopné čítať nielen prejavy emócií, ale aj ich vnútorné prežívanie.

Tím výskumníkov z neapolskej univerzity sa preto podujal na experiment. Prenos emočných stavov z človeka na psa skúmali pomocou špecifických pachov ľudského tela, ktoré sa vylučujú pri prežívaní šťastia alebo strachu. Vzorky pachov získali tak, že ľuďom prehrali 25-minútové video, ktoré malo u ľudí navodiť želané pocity. Po skončení videa im odobrali vzorky potu, ktoré neskôr predložili psíkom.

Skupinu respondentov v tomto prípade tvorilo 40 labradorov a zlatých retrieverov. Každý psík bol spolu s majiteľom a laborantom v oddelenej miestnosti. Majitelia aj laboranti sa mali tváriť nezaujato, prípadne si čítať časopis, aby neovplyvňovali reakciu. Psy boli napojené na prístroj merajúci srdcovú frekvenciu. V experimentálnej skupine rozprašovač vypustil do miestnosti buď pach „šťastného“ alebo „vystrašeného“ potu.

pexels.com

Výsledky sú zaujímavé. Psy, ktoré zacítili pot vystrašeného človeka, vykazovali zvýšenú srdcovú frekvenciu a vyššiu úroveň stresu ako tie, ktoré cítili pot šťastného človeka alebo necítili žiaden pach. Navyše, v porovnaní s ostatnými psami sa oveľa viac snažili nadviazať kontakt so svojimi majiteľmi.

Inak povedané, keď psy zacítili pot strachu, reagovali vystrašene, keď očuchali pot šťastia, prejavili záujem, hravosť a zvedavosť. Z toho vyplýva, že psy dokážu prostredníctvom telesných pachov vycítiť emocionálny stav človeka a reagujú naň podľa toho, akú reakciu a neverbálne signály vidia.

A čo s tým mýtom, ktorý sme spomenuli na začiatku? Keď sa niekto bojí psov, nie lenže vylučuje pot strachu, ale aj jeho reakcie sú neobvyklé a pre psa nepredvídateľné. Navyše, ak sa v takej situácii pozriete psovi do očí, môže to interpretovať ako hrozbu, na ktorú bude reagovať tým, že zaútočí – bude sa brániť.

Unsplash.com/Yingchou Han

Pozri aj: Sú ľudia skutočne racionálnejší ako šimpanzy? Podľa tohto bizarného experimentu nie vždy

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov