foto: Eva Krčmáriková

Rozmýšľate nad piercingom?

Keďže prepichovanie tela v obývačkách, na internátoch alebo víkendových chatách je pomerne častým javom, prinášame zopár faktov a upozornení, prečo piercing robený doma nie je taký dobrý nápad. Aké sú riziká neodbornej aplikácie piercingu mimo štúdia vám priblíži piercerka Eva z bystrického štúdia EwelTattoo&Piercing.

Najčastejšie za mnou do štúdia chodia samozvanými prepichovačmi neodborne prepichnutí „klienti“ so žiadosťou o pomoc so zápalom, výmenu šperku za kvalitný namiesto toho, z ktorého sa odlupuje farba alebo sa zazelenal. Tiež ich zaujíma starostlivosť a ostatné informácie o priebehu hojenia. Nie vždy sa však dá všetko pokazené napraviť. V čom je zvyčajne problém?

Hygiena!

Najdôležitejšie zo všetkých kritérií. Nezáleží na tom, či ide o ucho alebo o pupok, pri piercingu vzniká otvorená rana, ktorou sa môžu do tela dostať patogény a spôsobiť infekcie, ktoré môžu vážne ohroziť vaše zdravie. Nejde len o lokálne zápaly, v dôsledku ktorých o piercing prídete. Menšie infekcie môžu prerásť do vážnejších stavov a to už nie je sranda. Krvou sa tiež prenášajú choroby ako hepatitída či HIV.


Doma, na internáte či kdekoľvek vo vonkajšom prostredí, nezabezpečíte dostatočne hygienické, sterilné prostredie, namočenie šperku do alkoholu alebo jeho vypálenie nad plameňom vám všetky patogény nezničí, vždy to bude riskantné. V štúdiu máme postupy a prístroje, ktoré hygienu zabezpečujú.

Kvalita šperku

Je zásadná pre proces hojenia. Komplikácie pri hojení, ako je zápal a odvrhnutie šperku telom môže spôsobiť nekvalitný šperk, (nedostatočne vyleštený s mikrotrhlinami, niekedy s trhlinami viditeľnými), nevhodný materiál a v neposlednom rade aj nevhodný tvar a veľkosť šperku. Všetko so všetkým súvisí. Piercing prepichnutím kože nekončí, ale začína. Cieľom je úspešné zahojenie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)

Ihla

Musí byť samozrejme sterilná a nie každý typ sa hodí na všetko. Piercing je desaťročia vyvíjajúci sa segment a ako každé profesionálne odvetvie, aj tu prechádza náradie vývojom na základe predošlej histórie a prináša nové, efektívne dizajny. So špecializovanými piercingovými ihlami ste na dobrej ceste k dobrému hojeniu. Netreba zabúdať ani na to, že pracujeme s krvou a tú netreba miešať s krvou ďalších ľudí. Stretla som sa neraz s prípadmi, kedy človek použil tú istú ihlu na viac ako jednom človeku.

Skills

Prepichovanie kože môže pôsobiť banálne, ale nie je to tak. Je to precízna práca a pokiaľ človek nevie čo robí a neurobí veci správne, piercing sa jednoducho v tele neudrží a zostane vám len nepekná jazva. Navyše, po jej zahojení už nemusí byť možné na to isté miesto pichnúť piercing nový. Tak isto treba vedieť kde je aplikácia šperku bezpečná a kde už nie, zvážiť riziká, zefektívniť dobu hojenia.

Starostlivosť

V štúdiu sa tiež dozviete ako sa o nový piercing správne starať. Voľnočasoví „prepichovači“ ani kamoši vám väčšinou správne inštrukcie nedajú, resp. nedajú vám žiadne. A správna starostlivosť je pritom polovica úspechu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Je určite super rozprávať svojim deťom a vnúčatám historky, ako ste sa kedysi prepichovali sami doma zicherkou, pre niekoho je fajn pocit, že ušetril niekoľko eur. Ale tak isto si môžete doma sami zašiť reznú ranu, alebo opraviť brzdy na aute bez patričného vzdelania. Môžete mať šťastie a dopadne to dobre. Na druhej strane prečo nevyužiť možnosti a vedomosti profesionálov a nedať si urobiť piercing odborne, sterilne, trvácne a správne?

Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov