Priznajme si, aj na krutých a bezočivých ľudí svieti slnko. Ublížia nám a my sa dookola točíme v negatívnych myšlienkach...

Tieto situácie notoricky pozná každý z nás. Prečo? Lebo niektorí ľudia si servítku pred ústa naozaj nekladú. A tak vedia svojimi netaktnými otázkami či pripomienkami poriadne ublížiť. Ale aj tento kolotoč sa dá zastaviť. Je to v našej moci. Máme pre vás zopár skvelých tipov, ktoré naozaj stoja za to!

Článok pokračuje pod videom ↓

„Keď je niekto voči tebe bezočiví, len sa usmievaj. Keď sa nedáš stiahnuť dole a udržíš si radosť, vezmeš mu silu!“ – Joel Osteen

„Kedy konečne schudneš?“

„Mala by si si už konečne nájsť frajera.“

„Vyzeráš otrasne…“

„To ja, v tvojom veku…“

To všetko je len malá ukážka nekonečnej úprimnosti bezočivého človeka. Dennodenne nám znepríjemňujú život. Je najvyšší čas s nimi zatočiť!

„Ďakujem!“

Jednoduché „ďakujem“ je veľmi dobrou reakciou na hrubosť. Nielenže inej osobe ukazuje, že ste nedovolili, aby sa vás dotkli jej slová, navyše to aj odzrkadľuje vašu zrelosť. Nerozhodli ste sa neignorovať, nerozhodli ste sa ignorovať, no ani naštvať sa na osobu, ktorá vás urazila – ostali ste niekde uprostred. Čo vlastne znamená „ďakujem“? Týmto jednoduchým slovíčkom uznáte hrubosť a netaktnosť človeka. Zvyčajne nevie, ako na to reagovať a vy ste vyhrali.

„Oceňujem tvoju perspektívu.“

Keď vás niekto uráža, vraví niečo o sebe, nie o vás. Keď sa nenecháte vytočiť, dávate tým najavo, že máte naozaj prístup dospelého, vyzretého človeka a nie malého dieťaťa. Bezočivý človek vás silou-mocou bude chcieť stiahnuť dolu, ukradnúť vám tým energiu a pozornosť, no vy mu to nesmiete dovoliť. Ukážete mu, že komunikovať sa dá s úctou a rešpektom. Nepomáha to? Tak musíme trošku pritvrdiť:

Koniec konverzácie

Je to rázny krok, no je dôležitý, ak nechcete vypustiť z úst to, čo by ste mohli neskôr ľutovať. Nadýchnite sa a vyhovorte sa na nejakú neodkladnú záležitosť. Ukážte, že rozhovor považujete za ukončený a nepúšťajte sa do nezmyselných diskusií. S blbcom sa hádať neoplatí, pretože žiadne argumenty naňho nestačia. Tak načo s ním strácať čas?

pixabay.com

„Myslíš si, že to bola nevyhnutná otázka a naozaj očakávaš, že na ňu budem odpovedať?“

Touto otázkou vlastne dávate šancu bezočivému človeku ospravedlniť sa za svoje konanie. Ak podpichol na večierku kolegyňu, ktorá má pár kíl navyše, kedy konečne začne s poriadnou diétou, dávate mu čas. Má možnosť sa ospravedlniť za to, čo povedal. A možno, ale naozaj len možno, pochopí, čo za blbosť vlastne povedal.

Ostatní ľudia potrebujú vedieť, že nechcete tolerovať hrubé alebo nepodložené otázky a pripomienky, a že budete upozorňovať na ich nečestné správanie. Ak povie „áno“ aj na druhú časť otázky, môžete jednoducho odpovedať: „No, mám dojem, že dnes jednoducho nemáš svoj deň…“ a čo najskôr rozhovor ukončiť.

„Tak to ma takmer urazilo.“

Cítite ten sarkazmus? Tak to je fajn. Ukážete tak druhým, že nehodláte absorbovať ich negativitu. A taktiež je to veľmi inteligentný spôsob, ako im ukázať, že sa starajú do toho, do čoho naozaj nemusia strkať nos.

„Máš pravdu!“

Touto vetou mu doslova zoberiete vietor z plachiet. Keď vám niekto povie, že ste tučná, tak mu len potvrdíte jeho slová. A on už na to viac nemá čo povedať. Bezočivý človek automaticky čaká, že nebudete reagovať na jeho poznámku. No vy budete reagovať budete, a to úplne inak. A to je fajn!

pexels.com

„Musíš vždy povedať niečo negatívne, však?“

Týmto ukážete, že by mal dvakrát porozmýšľať nad tým, na čo sa chce spýtať. Môže tak prehodnotiť aj to, na čo sa bude chcieť spýtať v budúcnosti. Dajte si však pozor na vnútorný pocit. Ten vám poradí, či je naozaj potrebné položiť túto otázku. Radili by sme vám ju skôr mať v zálohe, keď už nepomáha nič ostatné. Negativita je však obrovský jed pre všetkých navôkol.

„Mám rád/rada seba aj teba.“

Túto vetu si nechajte len na okruh blízkych, rodiny a priateľov. Priznajme si, keby ste to vybalili na šéfa, asi by si to vysvetľoval po svojom. Ak však túto vetu poviete tam, kde je treba, možno vás prekvapí samotný účinok. Veríte, že svetlo vyhráva nad tmou? Tam, kde je dostatok svetla, už pre tmu neostáva miesto. A v tom druhom môžete niečo zapáliť. Môže to byť drobná kvapka zmeny a pozitivity, ktorá má šancu premeniť sa na hotový vodopád.

Smiech

Smiech je všeliek. Keď sa z chuti rozosmejete nad netaktnou poznámkou, nezostane vo vás miesto na urážku. Duchovne a duševne zrelého človeka to totiž nemôžete uraziť. Je si vedomý svojej vnútornej sily, ktorú nič nedokáže oslabiť. A to je predsa cieľ, však?

Neničte si deň ľuďmi, ktorí vám za to naozaj nestoja. Ak si budete vedomí svojej hodnoty, bude sa vám dýchať a žiť oveľa ľahšie! Prajeme pekný deň! 🙂

Pozri aj: 7 viet, ktoré inteligentní ľudia na verejnosti nikdy nevyslovia

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov