Zaneprázdnenosť alebo pracovná vyťaženosť môže viesť k tomu, že nám na našich priateľov nezostane čas. Začneme ich zanedbávať a máme pocit, že ako kamaráti nestojíme za nič. Tuto je niekoľko spôsobov, ako byť lepším priateľom, a to aj keď sme veľmi zaneprázdnení.

V našom živote môže nastať obdobie, keď sa nám zdá, že toho máme akosi veľa. Možno máme náročnú prácu či školu a tak sme cez deň tak vyťažení, že okrem pracovných záležitostí nestíhame nič iné. A tým pádom zanedbávame aj našich priateľov. Tí nám to niekedy dajú pocítiť, inokedy zas nie. Na priateľstvo však treba aspoň dvoch a preto častokrát aj sami vidíme, že nie sme pre iných až tak dobrí priatelia, ako by sme mali byť. Aj napriek tomu akí sme zaneprázdnení sa však dá zostať s priateľmi v kontakte. Tu je niekoľko tipov, ako na to.

Článok pokračuje pod videom ↓

Plánujte vo veľkom

Paradoxne, veľké stretnutia sa pre nás stávajú prioritami oveľa jednoduchšie, ako tie malé. Mnoho ľudí preto plánuje veľké spoločné stretnutia s priateľmi. Napríklad, víkendy sú ako stvorené na nejaké oslavy. Na takéto veľké akcie môžu prísť aj manželia či deti, keďže keď do akcií zapojíte aj rodinu, znižuje to pocit viny. Na spoločných stretnutiach budete mať dostatok času venovať sa ničom inému, iba vašim priateľom a porozprávať sa s nimi. Staňte sa iniciátorom takého veľkého stretnutia a naďalej si udržiavajte kontakt s priateľmi.

pexels.com

Pravidelné stretnutia

Keď ste veľmi zaneprázdnený a vyťažený, naplánovať si jednorázové akcie určite nie je jednoduché. Naplánovať si však opakujúce stretnutia, stále v ten istý deň či čas, je už o čosi lepšie. Napríklad sa s vašou najlepšou priateľkou dohodnite, že každý utorok o určitej hodine pôjdete spolu na kávu. Alebo s vaším starým priateľom uzavrite dohodu, že si každý piatok vtedy a vtedy pôjdete zahrať futbal. Možností je veľa. Tým, že sa stretnutia budú opakovať, bude pre vás jednoduchšie doplánovať si zvyšok a zároveň budete tráviť čas s priateľmi.

pexels.com

Používajte mobilný telefón

Veľa ľudí neznáša rozprávanie či písanie cez mobilný telefón. A hoc nič nenahradí to, keď sa s priateľmi stretnete osobne, niekedy aj telefonát či videohovor pomôže. Zamyslite sa, kedy vám to najviac vyhovuje. Ak máte deti, večer možno nie je ten správny čas. Možno cez prestávku na obed? Cez víkendy? Sami si určte, kedy je to najlepšie. Nie je predsa nič lepšie ako skvelý rozhovor s dobrým priateľom, ktorý vám môže pomôcť či poradiť. A to aj keď to prebehne len cez telefón.

pexels.com

Používajte sociálne siete

Dobre, možno si niektorí práve teraz hovoria, že sú natoľko zaneprázdnení, že ani jednoduché telefonáty nepripadajú do úvahy. Ak však nemôžete hovoriť, určite môžete písať. Kým stojíte niekedy v rade či čakáte na niečo, namiesto toho, aby ste opäť kontrolovali emaily, radšej napíšte vašim priateľom. Aj toto je spôsob, ako zostať stále v kontakte. Odpovedať na správy je totiž jednoduché a rýchle. No sociálne média v dnešných dňoch ponúkajú veľa možností, ako zostať v kontakte. Nemusí to predsa byť len písanie. Môžete si posielať videá, fotografie a aj takou formou udržiavať priateľstvo, kým nepríde na osobné stretnutia, ktoré by sme rozhodne nemali zanedbávať.

pexels.com

Spojte príjemné s užitočným

Alebo jednoducho povedané, spojte si niektoré činnosti so stretnutiami s priateľmi. Ako to myslíme? Mnoho ľudí hovorí, že napríklad stále chodia na obed, pretože jesť musia. A práve počas týchto obedov sa stretnú so svojimi priateľmi. Spoločný obed je skvelý priestor na to, aby ste sa s priateľom alebo priateľkou porozprávali a strávili spolu nejaký čas. Iní to napríklad kombinujú s návštevou fitness centra a podobne. Robenie aktivít spoločne predsa priateľstvo môže len posilniť.

pexels.com

Stojí vám to za to?

Nakoniec si teda ešte položte otázku, či to skutočné stojí za to. Nie všetky priateľstvá dokážu vydržať tieto rušné roky či rušné obdobie vo vašom živote, keď máte toho tak veľa, že neviete kde vám hlava stojí. A možno nie všetky by mali. Priateľstvá by vás mali povzbudiť a prinášať vám radosť, nie zbytočný stres. Zamyslite sa preto nad tým, či má význam vynakladať všetko to úsilie a energiu do niečoho, čo možno v podstate ani nie je skutočné.

Pozri aj: 9 PSYCHOLOGICKÝCH TRIKOV, VĎAKA KTORÝM SI ZÍSKATE POZORNOSŤ VŠETKÝCH OKOLO VÁS

psych.sk (Alexandra Geletová), fastcompany.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov