Aj keď sa to neraz nezdá, ľudské telo dokáže zázraky a občas dokáže zvládnuť aj nemožné.

Dôkazom je muž menom Phineas Gage, ktorý dodnes udivuje lekárov po celom svete. Jeho nezvyčajné poranenie do veľkej miery prispelo k tomu, aby mohlo byť ľudské telo lepšie pochopené aj po neurologickej stránke. Ako to teda celé bolo?

Článok pokračuje pod videom ↓

Všetko sa stalo 13. septembra 1848, keď  25-ročný Phineas Gage pracoval na železnici vo Vermonte. Jeho prácou bolo za pomoci pušného prachu a špeciálnej kovovej tyče odstraňovať skaly, aby mohla byť položená nová trať. Práca prebiehala bez problémov, až kým ho nevyrušil kolega pracujúci za jeho chrbtom. Gage sa pozrel ponad plece, v tom momente náraz kovovej tyče o skalu spôsobil iskru, následkom čoho pušný prach explodoval. Tyč ho trafila do ľavého líca, prerazila podnebie úst, prešla mozgom a vyšla na vrchu hlavy.

Všetci si myslel, že je po Phineasovi, ten však po niekoľkých minútach prehovoril. Dokonca bol schopný posadiť sa a odviezť sa na povoze do takmer kilometer vzdialeného hotela. Pol hodinu po nehode k nemu dorazil lekár menom Edward H. Williams a spočiatku odmietal príbehu uveriť. Uveril, až keď uvidel muža sediaceho pred hotelom, ako sa rozpráva s ľuďmi okolo seba a z hlavy mu doslovy vytŕča kúsok mozgu.

Phineas Gage. Why Brain Scientists Are Still ObsessedWith The Curious Case Of Phineas Gage It took an explosion and…

Gepostet von General Knowledge am Sonntag, 5. November 2017

Williams ho vyšetril, tyč odstránil a spolu s pomocníkom povyberal úlomky kosti predtým, ako ranu zakryl. Uzavrel aj ranu na líci a celú hlavu mu obviazal obväzom. Počas tohto procesu Gage prišiel takmer o 170 gramov mozgovej hmoty. Pod dohľadom lekára strávil muž nasledujúcich 10 týždňov. Uznajte, to nie je príliš dlhá doba na zotavenie sa z takého poranenia. Lekári boli šokovaní, že sa lieči, a že je vôbec ešte nažive. Nebolo to však také jednoduché. Počas liečby upadol na niekoľko dní do kómy, kvôli opuchu prišiel o ľavé oko a lekári mu museli z diery v lebke odstraňovať huby.

Po prepustení z lekárskej opatery sa nasťahoval k rodičom, kde sa zdalo, že sa mu po fyzickej i psychickej stránke darí dobre. Dokonca bol schopný rodičom pomáhať v stajni aj pri orbe na poli. K práci železničiara sa však už pochopiteľne nikdy nevrátil. Pri lekárskych prehliadkach sa nesťažoval, napriek tomu, že tam, kde tyč z lebky vyšla von, mu ostala v hlave diera o rozmeroch 5×4 centimetre a pod kožou bolo jasne vidieť pulzujúci mozog. Stal sa medicínskym zázrakom svojej doby a zúčastňoval sa na rôznych lekárskych prednáškach a seminároch, ako ukážka toho, čo dokáže ľudské telo. Istý čas dokonca strávil v múzeu v New Yorku ako živý exponát.

wikipedia.org

Najbližších 10 rokov bol živou atrakciou. V roku 1895 sa však jeho zdravie náhle zhoršilo počas jeho pobytu v Chile. Trpel epileptickými záchvatmi a jeho rodina a priatelia vraveli, že sa správa zvláštne, ako keby to nebol on. Následne na následky svojich poranení zomrel. Aj po svojej smrti však bol exponátom a lekári študovali jeho lebku, ktorá bola odoslaná do anatomického múzea. Až po Phineasovej smrti lekári z výpovedí jeho blízkych zistili, aký dopad na neho poranenie malo. Najviac sa zmenila jeho osobnosť, stal sa z neho hrubý a náladový človek.

wikipedia.org

Jeho pamäť a inteligencia však ostali nedotknuté, vďaka čomu lekári usúdili, že za rôzne aspekty osobnosti sú zodpovedné rôzne časti mozgu. Phineasov prípad prispel aj k ďalšiemu objavu – zistilo sa, že mozog sa dokáže vyliečiť. Niekoľko rokov po nehode totiž Gage opäť nadobúdal svoje pôvodné povahové vlastnosti, aj keď je otázne, či nešlo len o prispôsobenie sa prostrediu a spoločnosti.

Práve vďaka podrobnej štúdii prípadu Phineasa Gagea došlo k prudkému rozvoju neurovedy. O poškodení mozgu, ktoré utrpel a o živote, aký po tom žil, sa vo vedeckých kruhoch diskutuje ešte aj dnes.

Pozri aj: Andrej Čikatilo: Brutálny, úchylný, zvrhlý, pomätený. Aj taký bol jeden z najznámejších sériových vrahov v histórii

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov