Čo si ako prvé všimnete na ľuďoch? Oči? Oblečenie? Úsmev? Každý by odpovedal inak, no naše podvedomie sa rozhoduje na základe niečoho iného.

Sú to drobnosti, ktoré si všímate nevedomky, no majú veľký podiel na tom, aký názor si o danom človeku utvoríte. Najmä ak toho človeka nepoznáte a stretávate sa s ním na oficiálnej úrovni. Prvý dojem je významný najmä z evolučného hľadiska a preto chtiac-nechtiac ľudí posudzujeme, len čo sa s nimi stretneme. Ste zvedaví, o čo ide?

Článok pokračuje pod videom ↓

Náš názor o ľuďoch si utvárame aj na základe týchto 8 vecí…

Kontrolovanie telefónu

Nie je nič frustrujúcejšie, ako keď niekto počas rozhovoru neustále kontroluje na svoj mobil. Druhá strana má potom dojem, že nie je rešpektovaná, dôležitá, a že jej nie je venovaná žiadna pozornosť. Ak čakáte telefonát alebo dôležitú správu, vopred na to upozornite, vyhnete sa zbytočným nepríjemnostiam.

Unsplash.com/Rawpixel

Správanie sa k podriadeným

Či presnejšie, k obslužnému personálu ako sú čašníci, recepčné či sprievodcovia. Týchto ľudí si niekedy sotva všimneme a preto aj naše správanie k nim podlieha menšej kontrole ako voči ľuďom, ktorí sú pre nás dôležití. Dobrý pozorovateľ si všimne aj drobnú nevraživosť či netaktnosť, ktoré môžu poukazovať na to, že daný človek nie je až taký zdvorilý a úslužný, ako sa zdá. Dávajte si na to pozor a radšej buďte milí ku všetkým.

Nevedomé zlozvyky

Čo robíte, keď ste nervózni? Hráte sa s vlasmi? Prepletáte si prsty? Vy si to neuvedomujete, no navonok to nevyzerá dobre, ale skôr nepríjemne. Ak idete na skúšku či na pohovor, skúste sa chvíľu pozorovať v zrkadle a všímať si aj detaily.

Unsplash.com/Enrico Carcasci

Kladenie otázok

Radi hovoríte o sebe, alebo sa radšej vypytujete na iných? Je ideálne, ak viete skĺbiť oboje – prezradiť niečo o sebe, no zároveň prejaviť aj záujem o iných. Nikto predsa neobľubuje ľudí, ktorí dokážu viesť dlhé a nudné monológy.

Rukopis

Podľa jednej štúdie ľudia s malým, úhľadným rukopisom pôsobia ako plachí. Na druhej strane, tí s väčším a roztiahnutým písmom sa javia ako otvorení a extravertovaní. Tí, ktorí dbajú na svoj rukopis a píšu pedantne, sú podľa výskumov empatickejší a citlivejší.

Stisk ruky

Na túto tému bolo napísaných už veľa kníh a napriek tomu mnohí nevedia, ako správne podať ruku. A pritom je to také dôležité. Ruku by ste mali podávať priamo a váš stisk by nemal byť ani príliš silný, ale ani slabý. Nepodceňujte to.

Unsplash.com/Rawpixel

Očný kontakt

Tak toto je stará klasika. Kľúčom k „dobrému“ očnému kontaktu je rovnováha. Nikto nemá rád, keď naňho niekto zíza a zároveň, nepozrieť sa tomu druhému ani raz do očí je trochu nezdvorilé a pôsobí to ignorantsky. Udržiavanie očného kontaktu v rozumnej miere pôsobí priateľsky a dôveryhodne.

Celkový dojem

Nie je prekvapivé, že okrem detailov je dôležitý aj celok. Ľudia vám budú tolerovať malé nedokonalosti, ak ich dokážete zaujať niečím iným – ideálne dobrým zmyslom pre humor, priateľským a otvoreným vystupovaním alebo aj takým obyčajným úsmevom. Snažte sa vždy pôsobiť prirodzene a čo najmenej strojene.

Pozri aj: Efekt prvej a poslednej sekundy: Skvelý psychologický trik, vďaka ktorému zanecháte v ľuďoch vždy dobrý dojem

mesmerizingwords
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov