Zladiť prácu a duševné zdravie niekedy vôbec nie je jednoduché.

Požaduje sa toho od nás čoraz viac a ľudia trávia viac času v práci a menej s rodinami, s priateľmi a robením toho, čo ich baví. Neschopnosť zladiť svoje priority vyústi v chaos a ten sa prejaví tak navonok, ako aj v našom vnútri.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj keď niekomu možno chaos vyhovuje a dokonca je v ňom produktívnejší, väčšina z nás potrebuje mať okolo seba poriadok aspoň do istej miery. Niekoľko výskumov dokonca ukázalo, že chaos spôsobuje príval negatívnych myšlienok a značnú mieru frustrácie. Výsledky výskumu z Princetonu dokonca tvrdia, že chaos bráni nášmu mozgu efektívne spracúvať informácie a sústrediť sa.

Výsledky sú teda jednoznačné – ak chcete byť produktívni, mali by ste mať poriadok nielen na stole, ale aj vo svojom vnútri. Čoraz viac ľudí sa preto obracia k rôznym filozofiám, ako je napríklad japonský Zen. Vedeli ste, že jeden zo základných pojmov Zenu je Samu? Ten označuje schopnosť vykonávať aj najnenáročnejšie každodenné povinnosti s maximálnym sústredením a pokojom, takmer ako pri meditácii.

Foto: unsplash

Princíp Samu sa aplikuje pri tzv. 5S metóde. Tá sa z Japonska pomaly ale isto šíri aj na západ a pomáha ľuďom dosiahnuť rovnováhu tak, aby sa optimalizoval ich výkon. Metóda 5S pozostáva z 5 bodov, ako už napovedá aj samotný názov, a tie sú nasledovné:

Seiri – usporiadanie

Tento bod je vskutku jednoduchý a označuje usporiadanie pracovného priestoru tak, aby vám v ceste nestáli žiadne prekážky. Všetko, čo by vás mohlo pri práci rušiť, by ste mali jednoducho schovať.

Seiton – poriadok

Seiton znamená mať všetky pracovné pomôcky usporiadané tak, aby ste ich  kedykoľvek poľahky našli a nemuseli strácať vzácny čas ich hľadaním. Ak pracujete s počítačom, usporiadajte si v ňom aj všetky priečinky. Vyhnete sa tak zbytočnej frustrácii.

Seiso – čistenie

Metóda 5S nie je na jednorazové použitie a tento bod hovorí o tom, že poriadok si máte vo svojom pracovnom priestore robiť každý deň, nie len raz v roku. Udržiavaním poriadku si prácu poriadne uľahčíte.

Foto: unsplash

Seiketsu – štandardizácia

Ak máte práce naozaj veľa, pokúste sa vytvoriť si harmonogram a presne sa ho držať. Vytvorte si rituál, ktorý prospeje nielen vášmu pracovnému tempu, ale aj psychickému zdraviu.

Shitsuke – disciplína

Posledný bod by nám mal pripomínať, že pracovné zvyky, ktoré si vytvoríme, by nás nemali ubíjať. Mali by nám pomôcť zvýšiť produktivitu, usporiadať chaos a nahradiť ho poriadkom nielen fyzickým, ale aj duševným. Keď si nejaký zvyk vytvoríte, analyzujte ho, vylepšite ho a prispôsobte ho svojim potrebám.

Ako sa táto metóda pozdáva vám?

Pozri aj: 5-stupňová metóda z roku 1940: Ľuďom pomáha nakopnúť kreativitu už takmer 80 rokov. Vyskúšajte ju aj vy

psychology- spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov