Foto: Photo by Murilo Folgosi from Pexels

Zlatokopkám veru nie je čo závidieť.

Máte zlú náladu? Vytočil vás partner či partnerka? Neraz nás vnútorná nespokojnosť vedie do nákupných centier či rôznych e-shopov, v ktorých hľadáme stratený pocit vnútorného šťastia. Mať pri sebe osobu, ktorá nás finančne zabezpečí, je síce fajn, no ak je vzťah len o peniazoch, nakoniec na túto svoju chamtivosť doplatíme len my sami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Materializmus má aj svoju temnú stránku. Poďme si ju predstaviť.

Neistota vo vzťahu z nás robí nešťastných ľudí

Photo by freestocks.org on Unsplash

Dvoch ľudí by mala spájať predovšetkým obojstranná láska. Tá, ktorá dokáže prekonať všetky ťažkosti. Ak však vstupujete do vzťahu len z vypočítavosti a najmä kvôli materiálnym výhodám, vôbec vám to neprinesie pocit šťastia. Skôr naopak. Nakoniec skončíte osamelí a nešťastní. A to nie je snom nikoho z nás.

Tohtoročná štúdia, ktorú vykonalo Laboratórium experimentálnej psychológie, prišla k zaujímavým zisteniam. Bližšie sa pozrela na problematiku materializmu v romantických vzťahoch. Vedci prišli na to, že materializmus z nás robí skutočných sebcov. Čím viac sme viazaní na materiálne veci, tým menej sa zaujímame o ostatných, o prírodu a o okolie.

Nemenej dôležité je aj zistenie, ktoré poukazuje na to, že medziľudská neistota je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich materializmus. Je to logické. Ak sa cítime neistí, snažíme sa túto vnútornú neistotu kompenzovať materiálnymi vecami. Tie nám však prinesú len chvíľkový pocit blaha, ktorý čoskoro pominie.

Naučme sa budovať si vzťahy, nie paláce

Photo by Ashley Schulze on Unsplash

Ak nás niekto odmietne, vzrastá v nás väčšia túžba po nakupovaní či materiálnych veciach. Preto nejedna hádka končí v obchodnom centre, z ktorého odídeme s množstvom zbytočností. Nákupnú horúčku môžeme taktiež spozorovať aj po rozchode.

Naša výchova zohráva v našom správaní nemalú úlohu. Ak sme v detstve zažili pocit istoty a lásky, lepšie sa naučíme zvládať problémy, a tak v dospelosti nemáme potrebu kompenzovať si neistotu prameniacu zo vzťahu zbytočným nákupom. Ani v prípade, že ste nemali ukážkové detstvo, však nemusíte vešať hlavu. Stačí viac pracovať na vlastnom sebavedomí a spomenúť si na chvíle, kedy ste sa cítili dobre. Pomôže vám to posilniť vnútornú istotu.

Photo by Morgan McDonald on Unsplash

Podľa štúdie, ľudia, ktorí majú pocit, že sa nemôžu spoľahnúť na nikoho vo svojom okolí, sa skôr viažu na materiálne veci. V určitom zmysle nám tak môže byť ľúto zlatokopiek, ktorých jediným snom je obklopiť sa množstvom luxusných vecí. Neraz dosiahnu to, čo chceli, no nakoniec aj tak prídu na to, že sú s tým luxusom úplne samy.

Preto stojí za to viac sa snažiť o budovanie medziľudských vzťahov než palácov.

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov