Foto: Unsplash/Sharon Mccutcheo

Nie je introvert ako introvert.

Introverzia sa bežne zamieňa so sociálnou úzkosťou. Spôsobené to je tým, že väčšina ľudí si neuvedomuje rozdiely medzi introvertmi a ľuďmi s úzkosťou. Je ľahké mýliť si extroverta so sociálnou úzkosťou s introvertom a naopak. V skutočnosti je však introverzia viditeľným znakom a sociálna fóbia je duševné ochorenie.

Čo ak teda nie ste introvert, ale sociálne úzkostlivý extrovert? Prečítajte si vlastnosti uvedené nižšie, ktoré spracoval portál Learning Mind.

Spoločenské udalosti vo vás vyvolávajú pocit vzrušenia a strachu

Na rozdiel od populárnej mylnej predstavy, introverzia nie je o nedostatku sociálnych zručností – je to o zdroji energie. Tí tichí získavajú energiu z osamelých, relaxačných snáh, zatiaľ čo extroverti ju prijímajú počas komunikácie a intenzívnejších aktivít. Introvertom sa teda nezdajú veľké spoločenské stretnutia prospešné. Málokedy ich nadchne účasť na veľkolepých večierkoch, pretože podobné akcie ich vedia veľmi rýchlo vyčerpať.

inc.com

Ak ste extrovert, spoločenské udalosti vás zároveň potešia a vystrašia. Vaša sociálna úzkosť vám neumožňuje naplno si užívať, ale stále ste odmenení tým, že ste okolo ľudí. Jasným znakom toho, že ste sociálne úzkostlivý extrovert je to, že spoločenské udalosti vo vás vyvolávajú zmiešané emócie, vďaka ktorým sa budete cítiť nadšený a vydesený. Nie je prekvapením, že taký emotívny kokteil privádza vašu úzkosť na vysokú úroveň.

Chcete rozšíriť svoj sociálny kruh, no je náročné spoznať nových ľudí

Aj keď introverti nie sú nenávistnými ľuďmi, je pravda, že radšej udržiavajú svoje spoločenské kruhy malé. Nevidia zmysel v plytvaní svojou energiou na povrchné spoločenské vzťahy. Tí tichí sa snažia obklopiť lojálnymi a rovnako zmýšľajúcimi priateľmi namiesto toho, aby sa zdržiavali medzi rôznymi ľuďmi, ktorí im nemajú čo ponúknuť.

Extroverti sa zasa tešia z rozmanitosti sociálnych kontaktov, čo im prináša naplnenie. Ak teda ako extrovert trpíte sociálnou úzkosťou, pravdepodobne si chcete rozšíriť svoj sociálny kruh. Prinajmenšom o tom snívate. Problém je v tom, že vďaka vašim nepríjemným skúsenostiam so sociálnou interakciou je mimoriadne ťažké spoznať nových ľudí a získať priateľov. Ako vidíte, byť extrovertom so sociálnou úzkosťou je skutočný boj.

Vaša úzkosť pramení zo strachu z odmietnutia

Je prirodzené chcieť byť akceptovaným členom spoločnosti a mať od svojho okolia určitý stupeň rešpektu a potvrdenia. Extroverti však majú tendenciu mať väčšiu potrebu spoločenského schválenia, pretože sa im to zdá byť prínosnejšie ako im tichým kolegom. Kvôli tomu je pravdepodobné, že sa stanú obeťami nezdravého strachu z odmietnutia, ktorý môže viesť k sociálnej fóbii, ak sa spojí s traumou z detstva alebo s históriou týrania a zanedbávania.

Foto: Unsplash/Melanie Wasser

Ak ste extrovert trpiaci sociálnou úzkosťou, vaša myseľ je zahltená obrazmi možných rozpakov zakaždým, keď sa zúčastníte večierku alebo iného zhromaždenia. Máte pretrvávajúci strach, že sa niečo pokazí alebo urobíte chybu. Možno vám spadne pohár alebo poviete niečo hlúpe. A každý si bude myslieť, že ste čudák a nebude sa s vami chcieť rozprávať. Existuje ustálený názor, že sociálna úzkostná porucha pramení z iracionálneho strachu z odmietnutia, zosmiešňovania a súdenia . Extrovert ovplyvnený týmto duševným problémom zapadá do tohto vzoru.

Trpíte silným sociálnym nedostatkom

Všetci sa občas cítime neadekvátni. V prípade extrovertov so sociálnou úzkosťou je tento pocit intenzívnejší a všadeprítomný. Sociálna príslušnosť je pre tento typ osobnosti nevyhnutná, a teda je to dvakrát také ťažké v prípade, že máte problémy s komunikáciou. Zúfalo chcete byť prijatí do skupiny, spriateliť sa , zdieľať svoje myšlienky a byť zábavní, ale vaša sociálna úzkosť vám to neumožňuje. Vo svojej mysli si predstavujete, aké by to bolo skvelé, keby ste mohli byť sami sebou okolo iných ľudí. Každý extrovert so sociálnou úzkosťou sa chce potajomky vyrovnať so svojou neistotou. Preto sa v spoločenskom prostredí cítia tak bolestivo neadekvátni.

Foto: Unsplash/AH NP

Nie je predsa ľahké zbaviť sa svojich obáv a náhle sa uvoľniť, keď vás ochromí vaša úzkosť. Určite sa to nemôže stať zo dňa na deň. U introvertov to takto nefunguje – majú tendenciu mať menší záujem o pozornosť a popularitu. Sú úplne pohodlní, pretože vedia, že sú v kruhu svojich najbližších.

Trápite sa kvôli názorom iných ľudí

Ako sme už povedali, extroverti majú tendenciu starať sa viac o to, aký dojem urobia na iných ľudí. Preto sa tí z nich, ktorí trpia sociálnou úzkosťou, budú veľmi trápiť nad názormi ostatných. Máte pocit, že vás ľudia nemajú radi a budú vás súdiť bez ohľadu na to, čo poviete alebo urobíte. Tento pocit prenasleduje každého, kto trpí sociálnou úzkosťou, ale je obzvlášť ťažký pre extrovertov, pretože túžia po láske a ocenení viac ako introverti.

Chcete pozornosť, no bojíte sa jej

Pre ľudí trpiacich sociálnou úzkosťou nie je nič horšie ako akokoľvek upútať pozornosť všetkých – aj pozitívnych. Prednášanie alebo vystúpenie pred inými ľuďmi je pre človeka so sociálnou fóbiou živou nočnou morou. Cieľom extrovertov je byť centrom pozornosti. Môžete snívať o úspechu, chvále a získaní rešpektu každého. Predstavujete si, aké úžasné by to bolo, keby ste sa mohli zbaviť svojej neistoty a boli by ste sebavedomí a asertívni.

Foto: Unsplash/Michal Matlon

Všetci tí ľudia, ktorí vás teraz ignorujú, by konečne videli vašu hodnotu! Tieto typy myšlienok majú dokonalý zmysel, ak ste extrovert. Tento typ osobnosti je poháňaný externými odmenami, čo znamená, že títo ľudia sa cítia ohromne spokojní, ak dostanú pochvalu a súhlas od iných ľudí. Introvert naopak prejavuje menší záujem o naháňanie týchto odmien.

Ste sociálne úzkostlivý extrovert?

Je zrejmé, že byť extrovertom so sociálnou úzkosťou je náročná skúsenosť. Samotná podstata vašej osobnosti prichádza do konfliktu s vašim výkonom v sociálnych situáciách. Tichí ľudia samozrejme túžia po kontakte s inými ľudskými bytosťami a majú tieto potreby tiež, no sú spokojnejší s menšou komunikáciou. Poskytuje im výhodu, keď žijú v sociálnej úzkosti.

Preto, ak ste sociálne úzkostliví extroverti, možno budete chcieť vynaložiť určité úsilie na prekonanie svojich problémov a dokonca zvážiť získanie odbornej pomoci. Budete šťastnejší, ak skrotíte svoju úzkosť a získate príležitosť vychutnať si interakciu s ostatnými ľuďmi.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov