Foto: Pexels

Tu je sedem znakov, ktoré by vám mohli pomôcť zistiť, či máte sociálnu fóbiu.

Sociálna fóbia, známa aj ako sociálna úzkostná porucha, je jedným z najčastejších psychických ochorení na svete. Mnoho ľudí sa občas v spoločenských situáciách cíti nervózne alebo neisto, ale pre tých, ktorí trpia sociálnou fóbiou, môže byť aj každodenný život plný stresu a úzkosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako viete, či trpíte touto poruchou? Tu je sedem znakov, ktoré by vám to mohli pomôcť zistiť.

Extrémna úzkosť v spoločenských situáciách

Jedným z najjasnejších znakov sociálnej fóbie je extrémna úzkosť v spoločenských situáciách. Ak sa cítite takmer paralyzovaný strachom pri myšlienke na to, že budete musieť hovoriť s inými ľuďmi, pravdepodobne trpíte práve sociálnou fóbiou. Táto úzkosť môže byť taká silná, že vám bráni v tom, aby ste sa zapojili do bežných spoločenských aktivít, ako sú nákupy, stretnutia s priateľmi alebo dokonca návšteva lekára.

Strach z posudzovania

Ľudia trpiaci sociálnou fóbiou často pociťujú silný strach z toho, že budú posudzovaní alebo kritizovaní inými ľuďmi. Tento strach môže byť taký silný, že vám bráni v tom, aby ste sa zapojili do konverzácií, pretože sa obávate, že poviete niečo zlé, alebo že budete vyzerať hlúpo. Môžete sa tiež báť, že iní ľudia si všimnú vašu nervozitu a budú si o vás myslieť niečo negatívne.

Fyzické príznaky úzkosti

Sociálna fóbia môže spôsobiť aj rôzne fyzické príznaky, ako sú búšenie srdca, dýchavičnosť, potenie, záchvaty paniky alebo nevoľnosť. Tieto príznaky môžu byť veľmi nepríjemné a môžu vás ešte viac znervózniť v spoločenských situáciách.

Pexels

Vyhýbanie sa spoločenským situáciám

Ak trpíte sociálnou fóbiou, je pravdepodobné, že sa budete snažiť vyhnúť spoločenským situáciám, ktoré by vám mohli spôsobiť úzkosť. Môžete sa napríklad rozhodnúť neísť na večierok, pretože sa obávate, že budete musieť hovoriť s inými ľuďmi, alebo odmietnete pozvanie na svadbu, pretože sa bojíte, že budete musieť tancovať pred ostatnými.

Závislosť na alkohole alebo drogách

Niektorí ľudia trpiaci sociálnou fóbiou sa môžu uchyľovať k užívaniu alkoholu alebo drog, aby zmiernili svoju úzkosť v spoločnosti ľudí. Toto môže viesť k závislosti a ďalším problémom so zdravím a vzťahmi.

Nízke sebavedomie a negatívne myslenie

Sociálnu fóbiu často sprevádza nízke sebavedomie a negatívne myslenie o sebe samom. Ak ňou trpíte, je pravdepodobné, že si často myslíte, že ste v porovnaní s ostatnými ľuďmi menejcenný alebo nezaujímavý. Tieto negatívne myšlienky môžu viesť k ešte väčšej úzkosti a izolácii.

Problémy s pracovným alebo školským výkonom

Sociálna fóbia môže mať negatívny vplyv na váš pracovný alebo školský výkon. Ak sa cítite úzkostlivo a nervózne, môže to viesť k problémom s koncentráciou, komunikáciou s kolegami alebo učiteľmi a dokonca aj k absencii z dôvodu úzkosti.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov