Byť trochu viac organizovanejší vôbec nie je náročné.

Váš život je jeden obrovský chaos, neviete, kde vám hlavá stojí, nikdy nič nestíhate, „všetko robiť na poslednú chvíľu“ je vaše druhé meno a každý večer sa modlíte, aby mal deň viac ako dvadsaťštyri hodín? Zhrnula som to viac-menej správne? Žiť v neustálom strese a ponáhľaní sa určite nie je príjemné a rozhodne ani zdravé pre vaše mentálne a fyzické zdravie. Ale vďaka týmto jednoduchým krokom môžete aj vy byť oveľa organizovanejšou osobou, než ste teraz.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ktoré kroky to sú?

#1 Deň si naplánujte vopred

Každý večer si sadnite ku svojmu diáru a naplánujte si nasledujúci deň. Usporiadajte si priority, vyznačte dôležité veci, na ktoré určite nesmiete zabudnúť a nechajte si čas aj na zábavu alebo oddych.  A nielen to, premyslite si, čo budete mať na raňajky, porozmýšľajte nad outfitom a doplnkami a všetkým možným. Ráno potom už iba vstanete a všetko bez stresu bude oveľa krajšie.

#2 Veci odkladajte na rovnaké miesto

Dôvod, prečo máme pocit, že nie sme až tak organizovaní, môže byť aj ten, že svoje veci vždy odkladáme na rôzne miesta, a potom musíme tráviť dlhé minúty ich hľadaním. Zvyknite si pre každú vec určiť nejaké svoje miesto – miesto, kde bude patriť a uľahčite si život.

#3 Nezabúdajte na ustlanie postele

Hovoríte si, aký už len vplyv môže mať ustlanie postele na to, či budete organizovaní alebo nie? Odpoveď je: veľký. Ustlanie postele má na nás obrovský psychologický vplyv – cítime sa potom lepšie a pripravenejšie zvládnuť nový deň. A navyše, naša izba nevyzerá ako po výbuchu.

unsplash.com

#4 Upracte si pracovný stôl

Zahoďte všetky nepotrebné papieriky, zložky papierov a kadejaký iný bordel, ktorý máte. Udržujte váš pracovný stôl v minimalistickom duchu a naozaj si naň položte iba to najnutnejšie. Čisté prostredie rovná sa čistá myseľ.

#5 Urobte si poriadok aj v počítači a mailovej schránke

Niekedy na to, aby ste boli organizovanejším, nestačí len poriadok na pracovnom stole alebo doma. Niekedy si musíte urobiť poriadok aj v technike. Vyčistite si pracovnú plochu, vymažte nepotrebné veci a urobte poriadok aj vo vašej mailovej schránke – nech sa vám urobí viac miesta na dôležité veci.

#6 Pri veľkom upratovaní nevynechajte ani kabelku

Kabelky žien často pripomínajú Hermioninu tašku, keď z naozaj malej taštičky vyberala množstvo tých najrozličnejších vecí rôznej veľkosti a tvarov. V našich kabelkách si nosíme veľa zbytočných vecí, ktoré nám potom bránia v nosení tých naozaj potrebných. Keď už teda budete upratovať všetko okolo vás, nevynechajte ani vašu kabelku.

#7 Píšte si lístky

A keď ešte stále máte vo všetkom chaos, píšte sami sebe odkazy s pokynmi, čo musíte urobiť, kde máte zavolať alebo čo kde nájdete. Uvidíte, že po čase sa vy a organizácia konečne spriatelíte.

unsplash.com

Pozri aj: 6 psychologických faktov, ktoré vás síce prekvapia, no ušetria vám množstvo času

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov