Máte radi filmy o duševných poruchách? Vybrali sme pre vás desať najlepších.

Tiež ste sa už niekedy zamysleli nad tým, prečo sú filmy, v ktorých trpia hlavné postavy duševnými poruchami také úspešné? Možno je to tým, že divák k nim prechováva súcit, a možno nás jednoducho fascinujú tie najhlbšie a najtemnejšie sféry ľudskej psychiky. Nech je to akokoľvek, týchto 10 filmov prináša naozaj zaujímavé vyobrazenie psychických porúch, ktorými dnes trpí čoraz viac ľudí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Prelet nad kukučím hniezdom (1975)

#Schizofrénia

darnbroughsfaces
darnbroughsfaces

Legendárny film, ktorý získal v roku 1975 až 5 Oscarov, okrem iného aj za najlepší film. Hlavnú úlohu v ňom zohral fenomenálny Jack Nicholson ako Randle P. McMurphy, ktorý prichádza do psychiatrickej liečebne s nákazlivým odporom k akejkoľvek disciplíne. Vo filme môžete nájsť nielen skvele vyobrazené prejavy hlavnej postavy trpiacej schizofréniou, no rovnako aj strašné praktiky, ktoré sa v 60. rokoch používali na liečbu duševných chorôb. Tie žiaľ film zobrazuje až hrozivo reálne.

Osudová príťažlivosť (1987)

#Hraničná porucha osobnosti

YouTube
YouTube

Dan (Michael Douglas) a Alex (Glenn Close). On je „šťastne“ ženatý a úspešný právnik, ona je atraktívna lektorka. Ich cesty sa náhodou stretnú počas jedného víkendu v New Yorku, počas ktorého spolu strávia vášnivú noc. Noc, ktorá preňho neznamenala nič, no pre ňu znamenala všetko. Alex totiž trpí hraničnou poruchou osobnosti, ktorá je sprevádzaná psychickým terorom, prenasledovaním, či vyhrážaním sa samovraždou. Hraničná porucha osobnosti je okrem iného charakterizovaná aj nedostatočnou reguláciou afektov a impulzov, čo vyobrazuje aj samotný film.

Jakubov rebrík (1990)

#Posttraumatická stresová porucha

Hollywood Reporter
Hollywood Reporter

Hlavný hrdina príbehu Jakub (Tim Robins) sa počas Vietnamskej vojny musí prizerať na smrť svojej čaty. Realita a desivé predstavy sa mu spájajú do jedného mätúceho obrazu. Postupne si uvedomuje, že príčinou sú aj drogy (konkrétne droga nazvaná „rebrík“), ktoré sa údajne podávali americkým vojakom na utlmenie traumatizujúcich zážitkov. Rovnako ako hlavná postava, tak aj ľudia trpiaci posttraumatickou stresovou poruchou sú pravidelne napádaní desivými spomienkami z nejakého traumatizujúceho zážitku, ktorý prežili.

Klub bitkárov (1999)

#Disociatívna porucha identity

zeferino
zeferino

Jack (Edward Norton) je na prvý pohľad šťastným človekom. Je mladý, má dobrú prácu, dobre zarába. Trpí však najťažšou formou nespavosti. Na služobnej ceste sa zoznámi s Tylerom (Brad Pitt), s ktorým onedlho zakladajú Klub bitkárov. V ňom môžu mladí muži znechutení svetom aspoň na chvíľu odložiť svoje starosti a správať sa ako zvieratá. Až na konci filmu zisťujeme, že Jack si Tylera nevedome vytvoril, aby mu pomohol ľahšie znášať nešťastie plynúce z jeho hlboko nešťastného života.

Čistá duša (2001)

#Paranoidná schizofrénia

YouTube
YouTube

Film inšpirovaný autentickým životným príbehom Johna Forbesa Nasha, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu, zobrazuje to, čím všetkým si musí človek trpiaci paranoidnou schizofréniou prejsť. John (Russel Crowe) je trpiacim géniom. Jedného dňa si jeho manželka musí pripustiť, že to, čo uňho niekedy bolo považované len za „čudáctvo“, je závažnou psychickou poruchou. Jeho liečba je veľmi zložitá, zdĺhavá a vyžaduje si, aby John svoje ochorenie prijal.

Bazén (2003)

#Schizofrénia

Film, pri ktorom bude interpretácia záveru a vlastne aj celého deja výhradne na vás. Hlavnou postavou je spisovateľka Sarah Morton (Charlotte Rampling), ktorá prichádza do francúzskej vily svojho vydavateľa dokončiť svoju ďalšiu knihu. Prekvapí ju však návšteva vydavateľovej dcéry Julie. Tá vedie búrlivý život a Sarah sa stáva jeho súčasťou. Alkohol, sex, no i vražda. Bola však Julie skutočná, alebo bola len výplodom mysle Sarah, ktorá spáchala všetko sama? Alebo sa vlastne nič nestalo?

Provence Guru
Provence Guru

Mechanik (2004)

#Chronická nespavosť

FilmGrab
FilmGrab

Hlavnou postavou je Trevor (Christian Bale), ktorý je vyobrazený ako uzavretý, osamelý a tichý muž. Trpí však ojedinelým druhom insomnie. Trvalá nespavosť mu spôsobuje halucinácie a niekedy sám zostáva na pochybách, čo je skutočnosťou a čo len vidinou. Tento film samozrejme patrí k tým, ktoré závažné ochorenie nevyobrazujú príliš reálne, ale vidieť sa vám ho aj tak určite oplatí.

Prekliaty ostrov (2010)

#Psychické zrútenie

Film4
Film4

Tento výborný film je presne tým typom, ktorý vás vo svojom závere dokáže absolútne prekvapiť, ohúriť a vy nad ním budete premýšľať celé nasledujúce hodiny. Tvorcovia nám v ňom predostreli príbeh detektíva Teddyho (Leonardo DiCaprio), ktorý so svojím kolegom Chuckom (Mark Ruffalo) prichádza na ostrov pátrať po šialenej vrahyni. Vojnového veterána Teddyho však neustále trápia traumy z vojny a navyše sa nedávno musel vyrovnať aj so stratou manželky. Neskôr sa však dozvieme, že Teddy je muž menom Andrew Laeddis, ktorý zavraždil svoju manželku. Prežil celkové duševné zrútenie, no nedokázal si pripustiť, že ju zabil. „Hra na detektíva“ bola len súčasťou jeho terapie.

Čierna labuť (2010)

#Porucha príjmu potravy

Thread by Thread
Thread by Thread

Skvelý psychologický thriller, ktorý zobrazuje aj, no nielen poruchu príjmu potravy. Zavedie vás do tých najtemnejších zákutí psychiky hlavnej hrdinky – baletky Niny (Natalie Portman). Film, v ktorom je obrazne znázornený súboj Bielej a Čiernej labute vám aj po prekvapivom skončení ponechá dostatok priestoru na vaše vlastné vysvetlenie. Pokiaľ máte pre filmy podobného typu slabosť, určite si ho nenechajte ujsť.

Nebezpečná metóda (2011)

#Hystéria

Collider
Collider

Pokiaľ sa zaujímate o oblasť psychológie alebo psychiatrie a tento film ste ešte nevideli, určite to napravte. Stretávajú sa v ňom totiž 3 legendárne mená: Sigmund Freud, Carl Gustav Jung a Otto Gross, ktoré tvoria jeden príbeh. Ten hovorí aj o mladej pacientke trpiacej hystériou. Carl G. Jung (Michael Fassbender), inšpirovaný Sigmundom Freudom (Viggo Mortensen) sa ju pokúsi vyliečiť pomocou experimentálnej liečby nazývanou psychoanalýza. Liečba je síce úspešná, no prináša so sebou ďalšie problémy…

Pozri aj: 6 PSYCHOLOGICKÝCH TERMÍNOV, KTORÉ POUŽÍVATE KAŽDODENNE, NO ZNAMENAJÚ NIEČO ÚPLNE INÉ

psych.sk (Henrieta Balázsová), learning-mind.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov