Ľudia sa radi vyjadrujú odborne a to i v prípade, že dané slovo použijú...nie práve dobre.

Navyše máme všetci tendenciu zveličovať a povedať, že náš sused je psychopat lebo to znie oveľa lepšie ako priznať, že sa len občas správa mierne abnormálne (Abnormálne? Kosiť trávnik o desiatej večer je viac ako abnormálne). Pripravili sme pre vás zoznam tých najčastejších psychologických termínov, ktoré ľudia často nepoužívajú v správnom kontexte. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak vám niekto lezie na nervy, ešte nemáte právo označiť ho za psychopata

tumblr.com
tumblr.com

Radi používame slovo psychopat. Znie to dobre a máme pocit, že presne vystihuje to, čo chceme povedať – zanadávať si na už spomínaného suseda, ktorý si ešte možno kosenia trávy o desiatej večer aj púšťa hudbu tak nahlas, že jeho hudobný vkus pozná celá ulica. Termín psychopat však ani zďaleka neopisuje človeka, ktorý sa z času na čas správa mierne divne.

Nie je to ale také jednoduché. Psychopatia je celkom vážna porucha osobnosti, ktorej prvotné symptómy sa prejavujú už v detstve a na to, aby ste mali právo niekoho nazvať psychopatom, treba viac ako len to, že vám lezie na nervy. A nemôžete to urobiť dokonca ani Sherlockovi.

Schizofrénia neznamená, že máte dve osobnosti v jednom tele

Ľudia sa mylne domnievajú, že termín schizofrénia označuje rozštiepenie osobnosti. Filmy a seriály tomuto omylu len napomáhajú – Hollywood akosi rád zobrazuje ľudí v zvieracích kazajkách, ktorí sa rozprávajú sami so sebou a, ak ideme do extrémov, aj menia hlasy (aj keď…to sú asi skôr filmy o exorcizme…).

Sklamem vás. Schizofrénia nemá nič s rozdvojením osobnosti, či už dvojitým alebo…viacnásobnejším. Ľudia trpiaci schizofréniou trpia halucináciami, či už zrakovými alebo sluchovými (na YouTube na toto môžete nájsť simuláciu a nie je to nič príjemné) a paranojou. Schizofrénia ale nie je pre človeka koniec sveta, hoci mnohí sa o tom domnievajú. Dnes už dokážu schizofrenici viesť celkom normálny život vďaka liekom a pomoci od lekárov a svojich blízkych.

Ak má niekto vždy poriadok na stole, neznamená to, že má OCD

pexels.com
pexels.com

Určite ste sa už o niekom (a možno aj o sebe) vyjadrili, že má OCD a to na základe uprataného stola, zoradených kníh či podobných oku lahodiacich kreácií. Obsedantno – kompulzívna porucha ale neznamená, že ste organizovaný a  máte vo všetkom poriadok. Keby hej, zrejme by nebola klasifikovaná ako porucha ale bola by vnímaná skôr ako dar.

Život človeka, ktorý trpí OCD, ovládajú rôzne obsesie a kompulzie. Obsesie sú nepríjemné, vtieravé myšlienky, ktoré začnú ovládať váš život. Kompulzie sú zase rôzne bizarné úkony, ktoré subjekt musí robiť, aby sa týchto myšlienok zbavil. Klasickým prípadom je stúpanie na čiary – človek trpiaci OCD môže veriť tomu, že ak nestúpi na nijakú čiaru na chodníku, nestane sa mu nič zlé. Niekde som dokonca čítala o žene, ktorá bola chorobne presvedčená o tom, že musí rátať tep svojho srdca, inak jej prestane byť. Zaujímalo by ma, ako chodila spať a aké bolo najvyššie číslo, ku ktorému sa dostala.

Antisociálny nie je synonymum pre slovo introvertný

Ak je vás kamarát intorvert, asi nie je najlepší nápad povedať mu, že je antisociálny. Introverti sú tí, ktorí radšej strávia piatkový večer doma pri knihe alebo filme, zatiaľ čo ľudia trpiaci antisociálnou poruchou osobnosti sa možno budú budú venovať skôr rôznym protizákonným činnostiam. Antisociálna porucha osobnosti sa občas nazýva aj sociopatia a takýmto ľuďom sú občas ukradnuté práva ostatných, neprejavujú výčitky svedomia nad svojím konaním a vášho kamaráta introverta by asi vydesili k smrti.

Ak máte strach z pavúkov, ešte nemusíte mať fóbiu

pexels.com
pexels.com

Ľudia zveličujú, na tom nie je nič nové. Zveličujeme každý deň, či už opisujeme známym nejakú udalosť a prifarbíme niektoré časti, alebo sa sťažujeme lekárovi na strašnú bolesť krížov, ktorá určite nemá nič s naším nie-príliš-zdravým životným štýlom.

Máme zvyk označovať bežný strach čo odpor ako fóbiu. „Mám strašnú arachnofóbiu. Mám fóbiu z výťahov.“ A ste si istí, že je to fóbia?

Fóbia je definovaná ako extrémny, iracionálny strach zo situácie alebo veci. Pokiaľ teda pri pohľade na pavúka necítite strach zo smrti, nie je vám zle, nepotíte sa a nezažívate rad ďalších symptómov, ktoré sú väčšinou spájané s úzkostnou poruchou, nemáte tak celkom právo povedať, že trpíte fóbiou.  Fóbia je oveľa horšia ako bežný strach a určite by ste ňou nechceli trpieť.

Dnes je mi akosi smutne. Asi mám depku.

pexels.com
pexels.com

Ďalšia ukážka zveličovania. Ak sa cítite jeden alebo dva dni trocha skleslo a nič sa vám nechce robiť, ešte to nemusí znamenať, že máte depresiu – zrejme ste len smutní a možno mierne demotivovaní. Depresia je oveľa vážnejšia a trvá dlhšie časové obdobia – celé mesiace či roky. Ľudia trpiaci depresiu strácajú radosť a záujem o veci, ktoré kedysi obľubovali, nebavia ich už ani bežné aktivity, môžu chudnúť, trpieť insomniou alebo sú naopak neustále unavení a spia. Cítia sa bezcenní, majú pocit, že ich život nemá zmysel a nikto ich nemá rád a toto všetko môže, bohužiaľ, viesť až k samovražde.

Keď sa teda nabudúce budete cítiť skleslo, pustite si nejakú energickú hudbu, pozrite si komédiu alebo prečítajte vtipnú knihu – uvidíte, či vám to pomôže.

Pozri aj: PSYCHOLOGICKÝ TEST PODĽA FREUDA VÁM ODHALÍ, AKÝ JE VÁŠ SKUTOČNÝ PRÍSTUP K ŽIVOTU

interez.sk (Simona Gray)
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov