Foto: TASR/AP

Nové prípady nákazy v Británii stúpajú každým dňom.

Epidémia ochorenia COVID-19 v Británii sa zdvojnásobuje zhruba každých sedem dní, a ak to bude takto pokračovať, v polovici októbra bude približne 50 000 nových prípadov nákazy koronavírusom denne.

Článok pokračuje pod videom ↓

V pondelok na brífingu to vyhlásil hlavný vedecký poradca britskej vlády Patrick Vallance. Podľa jeho slov to povedie k vyše 200 úmrtiam denne, napísala tlačová agentúra Reuters.

Očakávajú aj nárast úmrtí

Ochorenie COVID-19, spôsobované novým druhom koronavírusu, sa v Británii šíri a bude viac hospitalizácií aj úmrtí. „Keďže sa šíri všetkými vekovými skupinami, očakávame, že zažijeme nárast hospitalizácií a žiaľ, ten bude viesť k nárastu úmrtí,“ povedal Vallance.

Na brífingu sa zúčastnil aj hlavný poradca vlády pre zdravotníctvo Chris Whitty. Podľa neho pokiaľ ide o mieru nákazy, krajina sa nachádza v kritickom, rozhodujúcom bode, ale „vo veľmi zlom zmysle slova“ a údaje ukazujú, že nastane exponenciálny rast ochorení, ak sa nepodniknú kroky. Whitty uviedol, že nákaza ide „zlým smerom“.

Nové opatrenia

Londýn, foto: Unsplash

Zároveň sa očakáva, že vláda oznámi nové opatrenia na ovládnutie pandémie, píše tlačová agentúra AP. Premiér Boris Johnson cez víkend zasadal s ministrami a diskutovali o tom, ako má vláda zareagovať na nedávny nárast v prípadoch koronavírusovej infekcie, ktorá sa dostala na úroveň naposledy zaznamenanú v máji.

Podľa agentúry Reuters premiér Johnson v pondelok uvažoval nad zavedením druhej celoštátne karantény (lockdownu), pretože šírenie nákazy sa zrýchľuje a hrozí, že zničí akékoľvek náznaky ekonomického zotavenia a pošle milióny ľudí znovu do izolácie. Spojené kráľovstvo už má najvyšší počet úmrtí na COVID-19 v Európe – a piaty najvyšší na svete, konkrétne 41 777. Pritom si krajina požičiava rekordné sumy peňazí, aby ich ako núdzové financie napumpovala do poškodenej ekonomiky.

Nové prípady ochorenia COVID-19 stúpajú v Británii o najmenej 6000 denne a počet prijatých ľudí do nemocníc sa zdvojnásobuje každých osem dní. Premiér Johnson má na verejnosti prehovoriť v utorok.

Bod zlomu

foto: Pexels

Británia sa nachádza v „bode zlomu“, v ktorom môžu byť zavedené „ďalšie obmedzujúce opatrenia“ s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Povedal to britský minister zdravotníctva Matt Hancock v nedeľňajšom programe televíznej stanice Sky News. Ľudia počas leta podľa Hancocka „zvoľnili“ prístup k opatreniam; teraz je však na čase vrátiť sa k ich dodržiavaniu.

Vysoká pokuta za porušenie pravidiel

Minister takisto vyjadril znepokojenie, že príliš veľa ľudí porušuje pravidlá v oblasti izolácie v domácom prostredí. Vláda preto v Anglicku zaviedla pokuty až do výšky 10 000 libier (11 000 eur). Predstavitelia úradov podľa Hancockových vyjadrení v nedeľu rokujú o zavedení tzv. lockdownu v Londýne.

Britská vláda v piatok 18. septembra oznámila zavedenie nových opatrení vo viacerých oblastiach Anglicka, ktoré vstúpia do platnosti od 22. septembra. Hancock v nedeľu takisto povedal, že ľudia by mali hlásiť prípady porušenia akýchkoľvek zákonov zavedených v súvislosti s pandémiou.

Líder hlavnej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer kritizoval britskú vládu a povedal, že ministri „stratili kontrolu nad systémom testovania“. Niektorí obyvatelia oblastí, kde sa vyskytujú ohniská COVID-19, sa podľa Sky News sťažujú, že sa nemôžu objednať na test alebo ich pošlú na testy do miest vzdialených stovky kilometrov.

Uložiť článok

Najnovšie články