Foto: Lucie Janovská / Pexels

Podľa mojich skúseností je ideálne nechať pečené cestá odležať do druhého dňa, zatiaľ čo nepečeným cestám stačí len pár hodín. Pokiaľ majú správnu konzistenciu, je pri nepečených cestách možné s nimi pracovať aj hneď po zamiesení.

Pri týchto cestách je odležanie dôležité hlavne z praktických dôvodov – aby sa suroviny spojili, cesto spevnelo a dalo sa dobre tvarovať. Väčšina ciest je založená na masle, ktoré sa pri miesení zahreje a povolí a potrebuje znova stuhnúť.

Pri pečených cestách môže mať nedodržanie doby odležania väčší vplyv na výsledok. Ak cesto neodpočíva dostatočne dlho, nie je stabilné, pri spracovaní a pečení sa môže trhať, deformovať a po upečení býva suché, tvrdé a nedrží tvar.

Foto: Pexels

Chyby sa môžu stať aj pri plnených zákuskoch, najmä čo sa týka zrazených plniek. Dá sa maslová plnka, ktorá sa zrazí, ešte zachrániť? Máte nejaký overený tip?

Vo väčšine prípadoch áno, maslový krém sa zachrániť dá. Najväčším dôvodom zrazenia je rozdielna teplota surovín – maslo, základ krému alebo čokoláda nemajú rovnakú teplotu a tuk sa oddelí.

Osvedčený postup je krém jemne teplotne vyrovnať. Ak je krém studený a zrazený, pomôže ho krátko zohriať – buď nad vodným kúpeľom alebo tým, že odoberiem malú časť krému, zohrejem ju a potom ju späť zašľahám. Ak je krém naopak príliš teplý, stačí ho na chvíľu vychladiť a znova vyšľahať.

Dôležité je nepanikáriť a krém hneď nevyhadzovať – vo väčšine prípadoch sa po správnom vyrovnaní teplôt znova spojí do hladkej a stabilnej konzistencie.

Foto: Profimedia

Kedy je ideálne začať piecť, aby bolo na Vianoce všetko čerstvé? Kedy sa má piecť pečivo (ako medovníky, linecké a pod.), kedy plnené zákusky a kedy kysnuté koláče alebo vianočka?

Ideálne načasovanie pečenia závisí na type pečiva, a tiež na tom, že predvianočný čas býva veľmi náročný a všetko sa tesne pred Vianocami často nestíha.

Trvanlivé pečivo, ako sú medovníčky, linecké alebo medvedie labky, je vhodné piecť 2 – 3 týždne pred Vianocami, aby malo čas zmäknúť a rozvinúť chuť. Zároveň je tak dostatok času na postupné plnenie, dozdobenie a celkové odloženie.

Zlepované a plnené koláčiky je z praxe ideálne pripravovať pokojne zhruba týždeň pred Vianocami. Koláčiky tak majú dostatok času dozrieť, spojiť chute a štruktúra sa stabilizuje. Zároveň si tým výrazne uľavíme v posledných dňoch pred sviatkami.

Nepečené koláče je najlepšie pripravovať pár dní pred Vianocami, aby boli čo najviac čerstvé, ale zároveň sa s nimi už nemuselo na poslednú chvíľu manipulovať.

Kysnuté pečivo, ako vianočka alebo kysnuté koláče, patrí úplne na záver. Ideálne je piecť ich deň vopred alebo v deň konzumácie, aby boli vláčne a voňavé.

Dobré rozvrhnutie pečenia ušetrí stres a umožní si Vianoce skutočne užiť – s koláčikmi, ktoré sú nielen krásne, ale hlavne chutné a správne dozreté.

Ak vám tento článok niečo dal, odmeňte ho. Nie lajkom, ale podporou. Pridajte sa k interez PREMIUM a získajte:

  • 📰 Články bez reklám na interez, Odzadu, EMEFKA, Startitup, Fontech
  • 📚 Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
  • 🎁 Prístup k exkluzívnym benefitom
Uložiť článok

Najnovšie články