Tento skvelý trik na posilnenie dlhodobej pamäte by si mal osvojiť každý z nás. Pomôže vám rýchlejšie si zapamätať nielen nové učivo, ale i ďalšie informácie, ktoré si potrebujete "uložiť do hlavy".

Ako sa učíte? Každý z nás má svojský, zaužívaný spôsob učenia, ktorý mu pomáha nasať nové informácie. Niekto sa učí zásadne postojačky, iný si niekoľkokrát prečíta text a ďalší má fotografickú pamäť, pomocou ktorej doslova preskenuje potrebné dokumenty, ktoré sa mu v mozgu uložia v príslušných zložkách. Vedci sa však pozreli na spôsob učenia priemerného človeka, ktorý sa nijak nevymyká z priemeru. Prišli tak na rýchly a efektívny spôsob učenia, pomocou ktorého vám naučené informácie len tak ľahko nevyletia z hlavy, ale uložia sa do dlhodobej pamäte.

Článok pokračuje pod videom ↓

V prvom rade treba poznamenať, že veľkú výhodu pri učení majú milovníci kníh. Čítaním sa nielenže rozšíri ich slovná zásoba, ale zároveň budú schopní si skôr vybaviť informácie, ktoré niekde čítali. Vedcov fascinuje ľudská pamäť a preto skúmajú nové spôsoby, ktoré by pomohli využívať ju čo najefektívnejšie.

Aby zistili, ako na to, podrobili štúdii vzorku študentov, ktorých rozdelili do štyroch skupín, v závislosti od toho, akým spôsobom sa učia napísaný text. V prvej skupine si študenti text potichu čítali, druhej skupine niekto čítal text nahlas. V tretej skupine počúvali študenti nahrávky samých seba, na ktorých bol nahratý text. V poslednej skupine sa študenti učili tak, že si daný text nahlas čítali. Čo myslíte, ktorá skupinka sa dopracovala k najefektívnejším výsledkom?

Učte sa nahlas, vaša dlhodobá pamäť sa vám za to poďakuje

Photo by Alexis Brown on Unsplash

Aj podľa autora štúdie, profesora MacLeoda platí, že učenie sa nahlas má pre nás ten najlepší efekt. „Učenie sa nahlas je veľmi efektívne, pretože obsahuje samoregulačnú zložku. Skôr si tak vybavíme veci, ktoré súvisia s naším hlasom.“ Rada profesora je fajn, pretože pri počúvaní nahrávky (hoci aj vlastného hlasu), ostávame pasívni. Pri čítaní nahlas však aktivujeme všetky dôležité zóny. Taktiež sa učíme nové informácie správne verbálne identifikovať, a preto si ich oveľa lepšie zapamätáme.

Photo by Kimberly Farmer on Unsplash

Monika túto metódu využíva počas celej vysokej školy a nedá na ňu dopustiť. „Samozrejme, že to vadilo spolubývajúcim, keď som sa začala prechádzať po izbe a nahlas rapotať obsah skrípt. Preto som vstávala pravidelne o štvrtej ráno, zavrela sa do kuchynky na internáte a tam som si urobila prednášku. Nové informácie som prednášala sporáku a naozaj to bolo efektívne. Nikdy mi to nezabralo viac ako dve hodiny, pričom som všetky skúšky spravila na prvýkrát.“ 

Monikina skúsenosť, ako aj výsledky tejto štúdie môžu pomôcť aj nám ostatným. V živote do seba neustále nasávame nové informácie. Ak sú pre nás dôležité, nebojme sa ich vysloviť aj nahlas. Aspoň tak predídeme tomu, aby nám ihneď vyfučali z hlavy.

A čo vy? Akú máte obľúbenú metódu učenia?

Pozri aj: Pamäťový palác: Skvelá technika, ktorá vám pomôže získať super-pamäť

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov