Celý svoj život sa niečo učíme, či už vedome alebo nevedome.

Stále však nevieme všetko, pretože množstvo informácií zabúdame. Prečo sa to stáva? V nasledujúcom článku vám to možno objasníme a pomôžeme vám naučiť sa zapamätávať si informácie efektívnejšie. Univerzálnu pamäťovú formulku priniesol nemecký vedec Hermann Ebbinghaus. A je skutočne funkčná.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo zabúdame?

Mozog nás chráni pred zahltením príliš veľkým množstvom informácií. Preto sa každá nová informácia skladuje najprv v krátkodobej pamäti, nie hneď v úložisku dlhodobej pamäte. Ak údaj nepoužívate alebo si ho nezopakujete, jednoducho ho zabudnete. Ebbinghaus vytvoril aj tzv. krivku zabúdania a tvrdí, že už hodinu po učení zabúdame polovicu memorovaných informácií. O týždeň neskôr si už pamätáme len 20% z toho, čo sme sa naučili.

zpameti.cz

Ako si efektívne pamätať

Aby sme si informáciu uchovali na dlhší čas, musíme sa pokúsiť presunúť ju do dlhodobej pamäti. Násilné memorovanie príliš efektívne nie je, pretože ak sa niečo pokúšate naučiť narýchlo, mozog si nevytvorí pevné asociácie a prepojenia. Ak si chcete niečo zapamätať na dlho, predĺžte čas memorovania, hoci aj na niekoľko dní či týždňov.

pexels.com

Typy a triky na lepšie zapamätanie

  • Snažte sa pochopiť informáciu, ktorú sa potrebujete naučiť. Veci, ktorým rozumieme, si zapamätáme až 9x rýchlejšie, než tie, ktoré nechápeme.
  • Učte sa to, čo je najpotrebnejšie. Je dôležité vedieť si správne usporiadať priority.
  • Berte do úvahy, že informácie na začiatkuna konci si pamätáme najľahšie.
  • Striedajte témy. Ak sa snažíte zapamätať si podobné informácie, ľahko sa popletú a budete mať v hlave „neporiadok“.
  • Učte sa protiklady. Ak sa napríklad učíte cudzí jazyk, učte sa naraz slová ako je napríklad deň a noc. Ľahšie si ich tak zapamätáte.
  • Postavte si pamäťový palác. Pointou je prepojiť myšlienky s konkrétnym miestom. Napríklad, ak sa práve nachádzate vo svojej izbe, prepojte novú informáciu s niečím, čo sa v izbe nachádza a niekoľkokrát si prepojenie zopakujte. Potom si v myšlienkach vyvolajte obraz izby a zopakujte si informácie, ktoré ste sa týmto spôsobom naučili.
pexels.com
  • Používajte prepojenia. Základom tejto techniky je prepojiť to, čo už viete, s niečím novým. Ak si spomeniete na pôvodnú informáciu, mala by sa vám spolu s ňou vybaviť aj pripojená, nová informácia.
  • Platí to aj pre učenie sa nových jazykov. Ak sa učíte slovnú zásobu nového jazyka, prepojte novú informáciu so slovom, ktoré ste sa už predtým naučili.
  • Vymýšľajte si príbehy. Ak si potrebujete zapamätať väčšie množstvo informácií v istom poradí, pokúste sa vytvoriť z nich príbeh. Je dôležité, aby príbeh mal dej a súvis, do ktorého môžete údaje poskladať.
  • Použite nahrávanie. Informáciu, ktorú sa chcete naučiť, si nahrajte na zvukový záznam a pustite si ho niekoľkokrát po sebe. Funguje to najmä v prípade, ak máte lepšiu sluchovú, než vizuálnu pamäť.
  • Pomôžte si vizualizáciou. Ak budete počas učenia napríklad gestikulovať, pomôže to „nakopnúť“ aj svalovú pamäť a informáciu si potom ľahšie vybavíte.
  • Materiály si starostlivo vyberajte. Vylúčte zastarané knihy a metódy. Väčšinou je to plytvanie časom. Vyberte si spôsob učenia, ktorý vám najviac vyhovuje.

Ako si najľahšie zapamätáte informácie vy?

Pozri aj: Toto cvičenie zlepší vašu pamäť až o 20% len za 20 minút. Vyskúšate ho?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov