Ak je pred nami ťažká skúška, na ktorú sa máme naučiť až príliš veľa, je to pre nás veľmi náročné. Ale čo ak existujú...

Ak je pred nami ťažká skúška, na ktorú sa máme naučiť až príliš veľa, je to pre nás veľmi náročné. Ale čo ak existujú psychologické metódy, ktoré náš mozog prinútia si toho zapamätať viac, ako si vieme predstaviť? Dá sa to? Ak áno, čo všetko pre to musíme spraviť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Somárske mostíky pred očami

Nasledujúci zoznam pozostáva z dvadsiatich slov. Máte 30 sekúnd na to, aby ste sa na zoznam pozreli a zapamätali si čo najviac slov v danom poradí. Po 30 sekundách sa prestaňte pozerať na monitor a pokúste sa slová napísať v danom poradí. Toto cvičenie zrealizujte za každých okolností. Slúži ako referencia a základ ďalších krokov.

1. klinec
2. cigara
3. saláma
4. mp3 prehrávač
5. okuliare
6. kačka
7. ceruzka
8. gitara
9. morská panna
10. Vianoce
11. váha
12. toaletný papier
13. plastové vajíčko
14. figúrka na hranie
15. pohľadnica
16. sviečka
17. šálka na espresso
18. DVD
19. klobúk
20. slúchadlá

Možno sa niektorí z vás pokúsili pospájať do viet začiatočné písmená slov (Kto Cestuje Sám Metrom…) Alebo ste si v duchu predstavili obraz, na ktorom sa nachádzajú všetky predmety. Potom ste na správnej stope, ale stále myslíte priveľmi komplikovane. Dá sa to spraviť oveľa jednoduchšie. Nech je to akokoľvek, väčšina z nás si bez pomôcky zapamätá v krátkodobej pamäti približne 7 plus mínus dve slová. Pokúste sa teraz napísať slová v opačnom poradí. 

pixabay
pixabay

Pomocou nasledovnej metódy si nielenže hravo zapamätáte toľko slov, koľko chcete, budete vedieť slová vymenovať odpredu či odzadu. Môžete si ho uchovať v hlave tak dlho, ako len budete chcieť – celé dni alebo aj dlhšie, ak je to pre vás dôležité. Prvý trik je vždy v tom, že si dané slová predstavíte ako obraz a obrazy medzi sebou pospájate nasledovným postupom:

  • Obraz by mal byť neobyčajný. Čím je smiešnejší a nenormálnejší, tým lepšie si ho zapamätáte. Smiešne, odporné alebo obrazy so sexuálnym podtónom sa v pamäti udržia. Neznepokojujte sa – ktorý obraz použijete, ostane vaším tajomstvom.
  • Obrazy sa musia prelínať. DVD vedľa klobúka – to nejde. Ale obrovský cylinder dookola posiaty DVD je už predstava, ktorá sa dá zapamätať.
  • Obraz musí byť živý. Nudné obrazy nie sú hodné zapamätania.
  • Zmeňte v obraze proporcie a farby.
  • Preháňajte v predstavách.
  • Nahrádzajte predmety. Miesto muža fajčiaceho cigaru si predstavte pána, ktorý dymí z obrovského klinca. Tak ste si v predstave ukotvili dva predmety.
pixabay
pixabay

Teraz sa pozrite na spojitosti medzi danými predmetmi. Ide o to, že obrazy musíte medzi sebou pospájať podľa uvedených kritérií. Nehodnoťte pritom a nezabúdajte – obrazy musia byť neobyčajné, aby sa udržali v pamäti.

Klinec/cigara: Predstavujem si muža, ktorý namiesto cigary fajčí obrovský klinec a klinec dymí ako divý.
Cigara/saláma: V saláme sa ukrýva obrovská cigara.
Saláma/mp3 prehrávač: V mp3 prehrávači je namiesto slúchadiel zastrčená saláma a vibruje, lebo hudba je nastavená veľmi hlasno.
Mp3 prehrávač/okuliare: Namiesto skiel sa v okuliaroch nachádzajú dve malé mp3 prehrávače.
Okuliare/kačka: Po jazere pláva krásna farebná kačka a na očiach má miniatúrne okuliare.
Kačka/ceruzka: Miesto zobáka jej vytŕčajú dve zastrúhané ceruzky. 
Ceruzka/gitara: Pekná gitara nemá hmatník, namiesto neho má obrovskú ceruzku, na ktorej sú natiahnuté struny.
Gitara/morská panna: Morská panna hltá gitaru ako hltač mečov. Mohla by na gitare aj hrať, ale hltanie mečov je neobyčajnejšie a teda aj lepšie.
Morská panna/Vianoce: Namiesto vianočných gulí visí na stromčeku mnoho malých morských panien.
Vianoce/váha: Misky obrovkej, niekoľkometrovej váhy sú plné vianočných stromčekov. 
Váha/toaletný papier: Obrovská váha je obalená do toaletného papiera.
Toaletný papier/plastové vajíčko: Otvoríte plastové vajíčko nadrozmernej veľkosti a z neho vypadne nekonečný kotúč toaletného papiera.
Plastové vajíčko/figúrka na hranie: Pirát kotkodáka a znesie vajce.
Figúrka na hranie/pohľadnica: Kým znesie vajíčko a kotkodáka, figúrka píše obrovskú pohľadnicu so slovami kotkodák, kotkodák, kotkodák.“
Pohľadnica/sviečka: Vo svietniku nie je sviečka, ale zrolovaná pohľadnica. Horí malým plamienkom a dymí.
Sviečka/šálka: Šálkou zhasnete sviečku. Vyvalí sa z nej strašne veľa vody, aby plamienok zahasila.
Šálka/DVD: Namiesto vody sa zo šálky vyvalí mnoho DVD-čiek. 
DVD/klobúk: Obrovský cylinder je celý posiaty DVD-čkami. 
Klobúk/slúchadlá: Namiesto malých reproduktorov sa na ráme slúchadiel nachádzajú malé klobúčiky, z ktorých sa ozýva hlasná hudba.

pixabay
pixabay

Keď si tieto spojenia pozorne prečítate, prestaňte sa pozerať na monitor a pokúste sa vymenovať všetky slová. Bez námahy ste si ich zapamätali. Naša pamäť si zapamätá oveľa ľahšie obrazy ako písmená. Namiesto toho, aby ste zoznam slov znova a znova prechádzali očami, mali by ste sa pokúsiť ku každému slovu vytvoriť obraz. Je to oveľa jednoduchšie ako si myslíte. Musíte to len skúsiť. A ešte jedna maličkosť – ak ste si doteraz mysleli, že neviete vizualizovať, práve ste to úspešne zvládli.

pixabay
pixabay

Vďaka tejto metóde sa zakrátko naučíte naspamäť nielen rozličné zoznamy. Môžete dlho rečniť a nečítať text, ak si jednotlivé argumenty navzájom pospájate obrazmi. Ak budete musieť chvíľu rozmýšľať, kým si obrazy vyvoláte z pamäti, vôbec nevadí. Vášmu náprotivku je dokonca príjemné, ak počúva niekoho, kto rozmýšľa, kým niečo povie.

psych.sk (Stella K.), Thorsten Havener
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov