Foto: Unsplash/Alex Iby

Stretli ste sa už so sociopatom?

Sú často tvrdohlaví a často sa odmietnu posunúť čo i len o centimeter vpred. Bavíme sa o sociopatoch, ktorých by sme nemali považovať za psychopatov. Sociopati sú známi tým, že neberú ohľad na ostatných. Človek sa s týmito rysmi nenarodí, no získa ich napríklad zlou výchovou či vplyvom prostredia. Sociopatom sa však môže stať aj dospelý človek, pretože veľa k tomu skutočne netreba. Stačí strata milovanej osoby alebo nejaká iná trauma.

Článok pokračuje pod videom ↓

Odborným termín pre sociopatiu nie je až tak známy. Ide o antisociálnu poruchu osobnosti, ktorá sa dosť nápadne podobá na narcistickú a hraničnú poruchu osobnosti. Sociopati sa k iným ľuďom správajú  drsne, impulzívne a niekedy aj násilne. Najhoršie na tom však je, že títo ľudia nepociťujú žiadne výčitky svedomia. Viete však sociopata odlíšiť od ostatných ľudí? Vďaka týmto 6 znakom, za ktorými stojí portáI I Heart Intelligence to zvládnete ľavou zadnou.

#1 Nikdy nepreberajú zodpovednosť za svoje činy

Jedným z najčastejších znamení, že svoj voľný čas trávite so sociopatom, je jednoznačne fakt, že nepociťuje výčitky svedomia. Majú tiež obrovské ego, ktoré ich oslepuje pred konceptom, že sa niekedy mýlia. V kombinácii tieto vlastnosti vytvárajú človeka, ktorý nie je ochotný prevziať zodpovednosť za svoje vlastné chyby a vinu vždy presúva na iných.

Foto: Unsplash/Adi Goldstein

#2 Klamstvo je ich životný štýl

Sociopati sú sérioví klamári. Hovoriť pravdu je niečo, čo pre nich nie je ľahké, takže sa z nich stali odborníci na prekrúcanie reality. Aj keď vedia, že poznáte pravdu, budú sa vás snažiť presvedčiť o pravde, ktorej veria len oni.

#3 Nedajú vám za pravdu

Títo ľudia nikdy nepripustia, že by sa mohli mýliť. Aj keď vytiahnete tie najlepšie argumenty, stále pôjdu proti vám, pretože predsa nemôže mať pravdu niekto iný. Bez ohľadu na to, aký prístup zvolíte, nikdy nebudú s vašou pravdou súhlasiť.

Foto: Unsplash/Eric Ward

#4 Presviedčajú vás, že sa mýlite

Áno, stále existuje niečo horšie ako sú ustavičné klamstvá. Pravdu dokážu prekrúcať tak, aby im vyhovovala. Týmto spôsobom sa vás snažia presvedčiť, že vaše spomienky sú nesprávne a niečo sa stalo úplne inak. Vďaka tomu, prirodzene, začnete klásť otázky sebe samému a nezostane vám nič iné, ako im dôverovať.

#5 Prinútia vás stratiť trpezlivosť

Ak vás dokážu úspešne prinútiť stratiť nervy, majú oveľa väčšiu šancu s vami manipulovať. Vyprovokujú vás, aby ste im povedali škaredé veci, aby vás potom mohli obviniť, že ste to prehnali a vyhrážali sa im. Pomocou tejto taktiky vám môžu dať pocit viny za svoje činy, a tým vás otvoria emocionálnemu vykorisťovaniu.

Foto: Unsplash/Ahmad Gunnaivi

#6 Nikdy neviete, kedy zmenia svoju náladu

Jednu minútu pôsobia ako anjeli, v druhej vytiahnu pazúry. Nikdy nemôžete povedať, v akej nálade budú. Kvôli tomu vládne vo vzduchu vždy pocit neistoty, ktorý ak neustáva, je jasné, že jednáte so sociopatom.

Ak niekto, koho poznáte, vykazuje tieto vlastnosti, je načase, aby ste sa posunuli ďalej, pretože ak zostanete tam, kde ste, iba zvýšite jeho šance na manipuláciu s vami. Nemá zmysel jednať s niekým, koho jediným cieľom je psychicky vás zraziť a použiť vás ako bábku v ich zvrátenej hre.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov