Bohužiaľ, aj v dnešných časoch, kedy sa význam slova emancipácia nemusí hľadať v slovníku cudzích slov, sa niektorí muži k ženám správajú naozaj príšerne. Čo ženy vytáča najviac?

Ak si to muži nechcú u žien na celej čiare pokaziť, mali by zvážiť slová, ktoré používajú. Najmä vtedy, keď sa púšťajú do hodnotenia kolegýň. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Táto situácia bude povedomá skôr ženám, ktoré pracujú v mužských kolektívoch. Neraz sa stane, že niečo, v čom sú naozaj dobré, začnú vysvetľovať mužským kolegom. No vždy sa žiaľbohu nájde nejaký „alfasamec“, ktorého cieľom je dokázať žene, že je absolútne nemožná. A tak ju začne poučovať. Dáva jej rady v oblasti, o ktorej nemá ani tušenia. Žena, ktorá je v danom odbore uznávaným profíkom, sa tak začne scvrkávať.

Alebo iný príklad. Žena sa dostane do kolektívu mužov, kde sa chce zapojiť do debaty. Nie, nechce rozprávať o varení. Skutočne sa zaujíma o spoločenské dianie, má prehľad, no nejaký „šikovný“ muž ju uzemní už po pár slovách s tým, že určite nevie, o čom hovorí. Ešte stále sa tak niekedy v našej spoločnosti podporujú stereotypy, v ktorých sa žena berie ako druhotriedna bytosť, ktorá sa má v prvom rade len starať o rodinu, deti a manžela. A keď pracuje, tak sa tam určite chodí len „zabávať.“

Aj keď tento typ správania nie je ničím novým, pojem mansplaining, ktorý vystihuje túto problematiku, sa objavil až v posledných rokoch. Urban Dictionary ho definuje takto: „Muž hovorí o určitej veci so ženou blahosklonne, vysvetľuje ju, akoby ju nepoznala, no v skutočnosti sú jeho vlastné znalosti o diskutovanom predmete neúplné. Nepripúšťa možnosť, že by sa od ženy mohol o danej problematike dozvedieť niečo viac.“

Jedna štúdia však ukázala, že zabúdame správne klásť otázky, aj komunikovať. Miesto toho si radšej informácie, ktoré potrebujeme, vyhľadáme na internete. Aj tu sa však ukazuje na množstvo stereotypov. Akonáhle sa ženy trošku aktívnejšie zapájajú do diskusie, hneď sú ponižované tým, že „trpia predmenštruačným syndrómom.“ Taktiež sa oveľa skôr stávajú obeťami virtuálnych útokov, sexuálneho napádania a terčom hejterov. Výsledky viacerých štúdií poukazujú na to, že ženy to majú ťažšie nielen v komunikácii „tvárou v tvár,“ ale aj v kalných vodách internetu.

pixabay.com

Ďalšia štúdia tvrdí, že „nájsť technicky zdatnú ženu je ako nájsť jednorožca. Sú vzácne a neviditeľné, až kým sa nerozhodnú sami ukázať.“

Ak sa podobné situácie stávajú aj vám, najdôležitejšie je uvedomiť si, čo sa vlastne deje. Možno to niektorí muži robia preto, lebo nemajú dostatok sebavedomia a toto berú ako spôsob, ktorým si ho môžu jednoducho doplniť. Vy nemáte problém. Problém má v skutočnosti ten, kto ho spôsobuje. Najviac znepokojujúce na tom všetko je to, že mansplaining vychádza z predpokladu, že neviete nič o tom, čo hovoríte, no v skutočnosti tomu rozumiete oveľa lepšie, než druhá strana.

Základom dobrých  medziľudských vzťahov je však úcta a rešpekt. A to bez ohľadu na rasu, vierovyznanie či pohlavie.

Pozri aj: 15 ZNAMENÍ, ŽE TVOJ FRAJER ZA VEĽA NESTOJÍ

psych.sk (Michaela), psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov