foto: Ewel Tattoo

Často sa stáva, že ľudia majú zmätok z toho, aké informácie uviesť pre tatéra.

Ak si sa konečne odhodlal(a) dať sa tetovať, vybral(a) si svoje vysnívané štúdio aj motív, nadišiel čas kontaktovať svojho tatéra. Viacerí z vás majú zmätok z toho, aké infomácie uviesť a ako sformulovať svoje želanie. Zhrnula som ti zoznam informácií, ktoré od teba bude potrebovať tvoj tatér.

Rozmer

Neuvádzaj rozmer odhadom. Väčšina ľudí, bez urážky, nemá ani šajnu o tom, koľko je 15 centimetrov. Preto si rozmer odmeraj reálne pravítkom na výšku aj šírku a uvádzaj pravdivé údaje. Práve správny rozmer nám pomôže odhadnúť cenu aj termín tetovania kvôli jeho časovej náročnosti.

Vyznačiť miesto na tele

Najideálnejšie je pripojiť do svojho emailu aj zopár obrázkov – veľmi nám pomôže, ak si rovno na tele vyznačíš rozmer tetovania a miesto. Ak chceš tetovať stehno, nakresli kruh na svoju nohu v rozmere, ako si vieš svoje tetovanie predstaviť a pošli nám rovno záber z diaľky (a uveď, samozrejme, aj centimetre). Nikto z nás nebude súdiť kvalitu fotografie, ani to, čo sa nachádza v pozadí. Aj amatérsky záber z kúpeľne dokáže veľmi urýchliť komunikáciu.

Alternatívne umiestnenia

Ak váhaš medzi rukou alebo chrbtom, radi ti poradíme. Niektoré časti tela sú bolestivejšie alebo časovo náročnejšie. Preto je super mať informácie vopred. Taktiež sú niektoré motívy vhodnejšie, napríklad na chrbát ako na ruku kvôli rozmeru, alebo už len tým, že ruku tetovanú už máš a mohli by sa jednotlivé štýly k sebe nehodiť. Skrátka, ak váhaš a máš viacero možností, napíš, respektíve povedz nám aj o tom.

Poslať pár príkladov, resp. skicu

Ak máš už hotový dizajn, prosím, pošli nám ho. Ak máš len približnú predstavu, pošli nám aspoň pár obrázkov už prípadne existujúcich tetovaní, ktoré sa predstave priblížia. Aj vlastná absolútne laická kresba velmi pomôže, nemusíš sa hanbiť, že to nie je pekné, dotiahnuté, že nevieš kresliť atď. Dostávam veľa skíc, ktoré sú nepoužiteľné ako podklad, ale zároveň mi veľmi pomôžu pri chápaní klienta a na základe nich dokážeme dospieť k finálnemu návrhu oveľa rýchlejšie.

Dni, ktoré môžeš a kedy nie

Ak už vopred vieš, ktoré termíny alebo dni nemôžeš, prípadne môžeš, alebo si zo zahraničia a nezdržíš sa na Slovensku viac ako pár dní, daj nám o tom vedieť.

Zdravotný stav

Nezatajuj nám, prosím, svoj zdravotný stav – ak máš cukrovku, ekzém alebo čokoľvek iné, potrebujeme o tom vedieť. To, či je tetovanie vhodné v prípade, že máš akýkoľvek zdravotný problém, je určite aj vhodná otázka na svojho lekára.

Vek

Väčšina štúdií pod rokov 18 netetuje a ak áno,  žiadajú písomný súhlas rodiča. Na tento súhlas je potrebné vyplniť špecifické tlačivo. Preto sa neoplatí svoj vek zatajiť.

Cover už existujúceho tetovania/ jazvy

Pokiaľ ide o prerábku už existujúceho tetovania, prípadne chceš motív umiestniť cez jazvu, potrebujeme o tom vedieť vopred. Prísť na termín a oznámiť, že vlastne ten vlk v linke má prekryť tribal z roku 2010, je nešťastné riešenie – veľakrát sú takéto prosby nezrealizovateľné.

Dúfam, že ťa moje rady aspoň trošku usmernili a posmelili v rozhodovaní. Ak sa ti môj článok páčil a chceš vedieť o danej téme viac, nezabudni sledovať môj Instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories. Taktiež sa k téme ešte vrátime v pokračovaní môjho blogu.
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov