Foto: Photo by Quaz Amir from Pexels

Zmena nemusí byť niečo, čoho by ste sa mali báť.

Je pravda, že zmena je jednou z veľmi dôležitých súčastí nášho chaotického života. Bohužiaľ, nie všetci si s ňou dokážu poradiť, či nie všetci ju znášajú dobre. Pre mnohých je to skôr niečo strašidelné, než príjemné či oslobodzujúce. Dobrou správou je, že to tak nemusí byť a vy čoskoro zistíte, že uskutočniť v živote zmenu vôbec nemusí byť tak náročné a stresujúce. Ako to ale urobiť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Na to, aby sme sa v živote mohli pohnúť ďalej, aby sme mohli prejsť na ďalšiu kapitolu,  potrebujeme najskôr uzatvoriť tú predchádzajúcu. Podľa najnovších výskumov, ktoré uskutočnili vedci z Newyorskej univerzity (NYU), takéto „uzatváranie kapitol“ či snaha pochopiť ich môže byť veľmi dôležité a dokáže uľahčiť celý náš život či proces zmeny.

Povedzme napríklad, že vy a váš partner ste sa rozhodli rozísť. Nech už to bolo kvôli čomukoľvek, rozchody nikdy nie sú jednoduché. No keď sa na to pozriete z tej stránky, že obaja ste urobili všetko, čo bolo vo vašich silách, obaja ste sa snažili, no jednoducho to nefungovalo, tak sa to dá svojím spôsobom považovať za druh „uzavretia kapitoly“ vášho života a ste pripravení na niečo iné, ste pripravení na zmenu.

pexels.com

Experiment: Je „uzatváranie kapitol” naozaj také dôležité?

Aby vedci podporili tieto svoje tvrdenia, uskutočnili experiment s viac ako tisíckou účastníkov, kde sa snažili zistiť, ako pôsobí na ľudí takéto „uzatváranie kapitol”, a či to má vôbec nejaký význam. Prišli na to, že tí ľudia, ktorí končili jednu etapu svojho života s pocitom, že urobili všetko, čo mohli, nič neľutujú, alebo nemajú pocit, že niektoré veci sú ešte nedokončené, sa na budúcnosť, teda na zmenu, tešia oveľa viac než ostatní.

Vedci taktiež potvrdili, že takéto „uzavretie“ môže mať pozitívny vplyv aj na mozog. V tejto konkrétnej časti experimentu boli subjekty rozdelené do dvoch skupín, z ktorých každý absolvoval desať minútový Skype rozhovor s niekým iným. Jedna skupina však mala za úlohu, aby ten rozhovor nejako “ukončila“, zatiaľ čo tej druhej nepovedali nič. Samozrejme, že lepšie výsledky v testoch dosiahla následne tá prvá skupina.

Čo z toho celého vyplýva? Ak sa chcete v živote pohnúť ďalej a uskutočniť nejaké zmeny, potom musíte uzavrieť to, čo sa už stalo. Musíte to uzavrieť s pocitom, že ste pre danú vec naozaj urobili maximum, no teraz ste na konci. Musíte to uzavrieť s pocitom, že ste sami so sebou spokojní a pripravení vrhnúť sa na niečo nové.

pexels.com

Dobre, ale ako to všetko uskutočniť?

Možno si hovoríte, že to všetko je veľmi pekné, ale ako to vlastne všetko len tak uzavrieť? Nie je to vôbec náročné. Jediné, čo si musíte uvedomiť, je to, kde sa momentálne nachádzate, a čo všetko ste už urobili, aby ste došli do tohto bodu. Nesmiete sa zamerať na smútenie z toho, že niečo končí. Namiesto toho si položte otázku: “Čo všetko som sa dokázal naučiť?“ Pretože verte či nie, je toho naozaj veľa.

Predstavte si, že idete pred súd. Ako by ste sa obhájili? Čo všetko by ste museli povedať? Výborne, teraz ste pripravení. Pochopili ste, že na to, aby mohla prísť zmena, niečo staré musí skončiť.

A jediný človek, ktorý to dokáže uzavrieť, ste vy sám.

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov