foto: Ewel Tattoo

Nastalo snáď najproblematickejšie obdobie pre každého s tetovanou kožou, či už ide o čerstvú alebo staršiu ozdobu.

Silné slnečné žiarenie, rovnako, ako aj lákavé vodné plochy, dokážu narobiť poriadne nepríjemnosti. Pokúsim sa vám zhrnúť zopár postrehov, ktoré som nadobudla rokmi práce, aby ste sa nemuseli učiť na vlastných chybách, ale na mojich a na chybách mojich klientov.

Ani pred dovolenkou

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Napriek hrozbám covidu a obmedzenej možnosti cestovať, väčšina z nás plánuje aspoň krátky pobyt pri vode alebo náplasť v podobe kúpaliska. Ak sa chystáš na all inclusive záťah, určite neodporúčam ísť na tetovanie 4 dni pred odletom. Tetovanie sa musí zahojiť dostatočne, v opačnom prípade síce “oklameš” svojho tatéra, že dodržíš starostlivosť, čerstvé tetovanie však dovolenku znepríjemní. Tetovanie je podobné bežnej odrenine — bude ťa na slnku páliť, môže sa zapáliť, poškodiť a podobne.

Ani po dovolenke

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Rovnako neodporúčam tetovanie ani tesne po dovolenke, keďže koža intenzívne vystavovaná slnku môže byť poškodená, ideálne je nechať jej aspoň týždeň na zregenerovanie. Veľmi (ale naozaj veľmi) dôležité je nespáliť sa — spálenú kožu by tetoval len hlupák. Celkovo platí, že je potrebná zvýšená starostlivosť o pokožku v lete. Túto radu si berte k srdcu, aj keď žiadne tetovanie nevlastníte.

Realistické motívy a leto

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Ak máš termín u tatéra zameraného na realistické práce, poraď sa s ním vopred — opálenie môže skresľovať finálny výsledok, keďže sa pri takejto práci používa škála bledších odtieňov.

Ak máš po, dodržuj starostlivosť

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Platí to, čo je napísané vyššie. Môžeš ublížiť sebe, neoklameš nás, ohrozíš seba. Máčať sa v bazéne je hazard, liezť do jazera je hazard, vymýšľať praktiky ako to “obísť” a baliť si ruku do potravinárskej fólie a následne sa ísť kúpať je hazard. Takže vydržať alebo sa netetovať.

Tetovanie a UV 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo)


Používať opaľovací krém sa odporúča, či už tetovanie máš alebo nemáš. Ak tetovanie máš, odporúča sa dvojnásobne. Citlivé sú hlavne svetlejšie pigmenty (slaboružová, žltá a podobne), technita watercolour, ktorá dokáže veľmi rýchlo blednúť a taktiež zmeniť odtieň. Svojim klientom radím použiť identický faktor ako pri zvyšku tela (aspoň 30+), keďže ak použijete vyšší len pri tetovaní, môže vám vzniknúť biely fľak.

Dúfam, že ti môj článok aspoň trošku pomohol. Ak sa ti môj článok páčil a chceš vedieť o danej téme viac, nezabudni sledovať môj Instagram, kde môžeš vidieť viac “zo zákulisia” v mojich Stories.
Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov