Foto: Image by pixel2013 from Pixabay

Vo vzťahu musia existovať zdravé hranice.

Vraví sa, že pravá láska sa nepozerá na čísla. Dáva nezištne a nekalkuluje. A je to naozaj tak, pretože láska nemá nič spoločné s výmenným obchodom. Avšak ak jeden človek neustále do vzťahu investuje čas a energiu, zatiaľ čo druhý sa len “ ezie“, takýto zväzok pravdepodobne nebude mať dlhé trvanie. Aký je teda zdravý „pomer lásky”, ktorý sa oplatí dodržiavať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza portál Goalcast, existujú 3 rôzne pomery lásky, ktoré vám pomôžu vybudovať harmonický vzťah.

Úsilie a očakávanie 60/40

Funkčný vzťah vyžaduje neustálu pozornosť oboch partnerov. Preto ho nikdy netreba brať ako samozrejmosť. Na druhej strane, práve cez partnerský vzťah sa o sebe naučíme veľa. I to, či vieme prekročiť svoje hranice komfortu a robiť kompromisy.

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

Ak si chcete s partnerom vybudovať pevné puto, do vzťahu musíte niečo vložiť. Vaše úsilie by však malo byť väčšie, než vaše očakávania. Zdravý pomer by mal predstavovať 60:40 v prospech úsilia. Ak od partnera očakávate viac, než ste sami do vzťahu vložili, len ťažko to bude fungovať.

Pomer lásky 5:1

Tento pomer lásky je založený na jednoduchom princípe. Za každú negatívnu interakciu budeme očakávať päť pozitívnych, pričom to nemusí nutne znamenať, že náš partner či partnerka hneď pobežia do najbližšieho kvetinárstva či obchodu. Ak budeme postupovať správne, čoskoro sa naladíme na pozitívne stránky našej polovičky a začneme „počítať“ aj maličkosti. Pozitívna interakcia môže znamenať aj úsmev, čerstvú šálku kávy, umytý riad či letmé objatie. To nám pomôže nesústrediť sa len na nedostatky druhého človeka.

Photo by Candice Picard on Unsplash

Dávanie a prijímanie 85 %

Nie na všetko, čo robíme, dostaneme aj patričnú odozvu od partnera či partnerky. Je to normálne a netreba z toho robiť paniku. Teda, v tom prípade, ak to nepresiahne zdravú hranicu. Ako tvrdí manželská poradkyňa Tara Vossenkemper, približne 85 % našej aktivity, či už vo forme dávania alebo prijímania, by malo byť interaktívnych. Navzájom by sme sa mali naučiť na seba reagovať. Len tak bude mať druhá osoba pocit, že ju nevnímame ako samozrejmosť.

Photo by Cody Black on Unsplash

Dajte si pozor, aby ste sa vo vzťahu neriadili pomerom 50:50, ktorý je v dnešnej spoločnosti dosť zaužívaný. Práve on má za následok množstvo problémov. Tvrdohlavé trvanie na jeho dodržiavaní premieňa náš zväzok na výmenný obchod, ktorý so skutočnou láskou nemá nič spoločné.

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov