Zdroj: Pexels

Odčerpávajú nielen fyzickú energiu, ale môžu vážne narušiť aj psychické zdravie.

V psychológii je termín „emocionálni upíri“ vídaný stále častejšie. Tieto osoby číhajú na každom kroku, aby vás zbavili pohody, radosti zo života a v neposlednom rade podkopli vašu sebadôveru. Kým niektorí dokážu ukážkovo spochybniť pocit vašej vlastnej hodnoty, iní vás dokonca presvedčia o tom, že ste nepotrební a nehodní lásky.

Článok pokračuje pod videom ↓

To, že ste sa dostali do kontaktu s takouto osobou, môžete pocítiť veľmi rýchlo. Ovládne vás napríklad nečakaná potreba zdriemnuť si, cítite sa skľúčene, nálada, s ktorou ste sa ráno zobudili, vás opustila, prípadne vás zasiahne neovládateľná chuť na konzumáciu jedla bohatého na sacharidy.

Hoci úplne vyhrať nad týmito ľuďmi je nemožné, existuje niekoľko jednoduchých stratégií, ktoré vám môžu pomôcť ochrániť svoju energiu a psychické zdravie. Uvádza ich portál Your Tango, ktorý popísal aj 4 typy emocionálnych upírov, aby ste ich dokázali čo najskôr identifikovať.

1. Narcista

Zdroj: Pexels

Nebezpečenstvo týchto ľudí spočíva predovšetkým v absencii empatie, nakoľko sa považujú za najlepších a najdôležitejších. Ideálnym scenárom je to, ak sa druhí správajú presne podľa ich očakávaní a názorov. Túžia po obdive, uznaní, radi sú stredobodom záujmu, bezpodmienečná láska im nič nehovorí. Ak sa rozhodnete konať proti ich vôli, dajú vám to pocítiť a stávajú sa chladnými či pomstychtivými.

Ako sa možno chrániť?

Neočakávajte nemožné a žite v realite. Emócie a empatia týchto ľudí budú vždy obmedzené, preto nie sú schopní nesebeckej lásky či bezhraničného priateľstva. Nezverujte sa im so svojimi najhlbšími pocitmi a nevnímajte svoju sebahodnotu cez ich názory.

Základom je naučiť sa s nimi komunikovať. Ak sa vzťahu s takouto osobou nevyhnete, budete musieť zvoliť prístup neúnavného hladenia ega a rozdávania pocitu výnimočnosti.

2. Obeť

Zdroj: Pexels

Týchto ľudí definuje nízke sebavedomie a neustály pocit krivdy. Žijú v domnienke, že celý svet sa spolčil proti nim a oni nevidia žiadne východisko. Ak im navrhnete akékoľvek riešenie ich problémov, väčšinou sa dočkáte odpovede: „Áno, ale…“ Vy sa budete snažiť akokoľvek pomôcť a vypočujete si príbehy plné trápenia, ktoré vo vás nezanechajú nič príjemné.

Ako sa možno chrániť?

Buďte empatickí a láskaví, no zároveň si stanovte pevné limity. Počúvajte, ale dajte najavo, že pokiaľ druhá strana nemá záujem diskutovať o riešeniach, odmietate jej venovať viac, než pár minút svojho času. Využiť môžete aj reč tela, ako napríklad prekríženie rúk alebo prerušenie očného kontaktu, ktoré vám pomôžu zachovať vami stanovené limity.

3. Diktátor

Zdroj: Pexels

Títo ľudia sa vás budú snažiť ovládať a diktovať vám, ako by ste sa mali správať a cítiť. Majú svoj názor na všetko, preto im nerobí problém pošliapať vaše emócie a úplne ich znehodnotiť, pokiaľ práve nekorešpondujú s ich vlastnými pravidlami. Záver je, že sa cítite ponížení a zmanipulovaní.

Ako sa možno chrániť?

Zapamätajte si, nikdy sa nesnažte ovládať diktátora a hovoriť mu, čo má robiť. Tajomstvom úspechu je zostať asertívni, zdravo sebavedomí a nestavať sa do roly obete. Môžete napríklad povedať: „Vážim si tvoju radu, ale toto musím naozaj zvládnuť sám.“

4. Neúnavný rozprávač

Zdroj: Unsplash

Týchto ľudí zaujíma len to, aby sa vám mohli vyrozprávať, odreagovať sa a preniesť na vás všetko, čo majú na srdci. Čakáte, že sa k slovu dostanete aj vy, to sa však nejako nedeje. Výsledkom je vaše intenzívne fyzické a emocionálne vyčerpanie.

Ako sa možno chrániť?

Títo ľudia sú natoľko zahľadení do seba, že nereagujú na neverbálne podnety. Aj keď to je často náročné, musíte prehovoriť a zdvorilo ich prerušiť. Nie ste v pozícii ich odpadkového koša, ale osobou, ktorá má tiež svoje potreby a právo byť vypočutá.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov