Zdroj: Pexels

Oproti mužom potrebujú ženy na kvalitný oddych viac času.

Ak chcete, aby žena bola zdravšia, šťastnejšia a spokojnejšia, nechajte ju poriadne sa vyspať. Jednoduchá rada, ktorá podľa portálu Your Tango vyplynula zo štúdie uskutočnenej vedcami z Dukeovej univerzity.

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdie z roku 2008 sa zúčastnilo 210 mužov a žien v strednom veku a výsledok bol jednoznačný. Ženy kvôli nedostatku spánku trpeli väčšími zdravotnými problémami než muži. Zlý spánok sa u nich spájal s vysokou mierou psychickej úzkosti, či silnejšími pocitmi podráždenosti, depresie a hnevu. U mužov sa pri nedostatku spánku nepreukázala takáto miera negatívnych pocitov.

Aké sú teda hlavné dôvody, pre ktoré potrebujú ženy viac spánku ako muži?

1. Mozog žien je nastavený inak

Ženský mozog je inak prepojený a zložitejší než mužský, preto aj spánkové potreby sú o niečo väčšie. V priemere ide o cca 20 minút naviac, nemusí to však byť pravidlo u každého.

Kým priemerný dospelý človek potrebuje 7-9 hodín spánku, u žien sa odporúča ideálne celých 9 hodín.

2. Ženy sú často zaneprázdnenejšie

Zdroj: Pexels

Ich denný program veľakrát tvorí práca, starostlivosť o deti a zabezpečenie chodu domácnosti. Počas hlbokého spánku sa kôra mozgu, ktorá je zodpovedná napríklad za pamäť či jazyk, odpojí od zmyslov a prejde do režimu zotavovania. Čím viac mozgu využívate počas dňa, tým viac času potrebuje následne na oddych. A keďže kumulácia viacerých úloh je vyčerpávajúca, ženy potrebujú aj viac času na načerpanie nových síl.

3. Ženské telo neustále prechádza hormonálnymi zmenami

Menštruácia, tehotenstvo či menopauza. Nič, čo by mužské pohlavie mohlo ženám závidieť. A navyše, ženy sú tiež náchylnejšie na depresiu či pocity úzkosti. Dostatočné dôvody na to, aby ste nechali ženu poriadne sa vyspať.

4. Mnoho žien je unavených už na začiatku dňa

Zdroj: Pexels

Kvôli požiadavkám, ktoré sú na ne počas dňa kladené, sa ženy často všemožne snažia získať pre seba toľko odpočinku, koľko potrebujú. Väčšinou to však znamená, že sú vyčerpané ešte predtým, ako nový deň poriadne začne.

Nezabúdajte, že málo spánku súvisí s podráždenosťou, kvôli čomu budú ženy nešťastnejšie. Preto sa ich snažte povzbudiť v tom, aby aspoň niekedy uprednostnili spánok a kedykoľvek to bude vo vašich silách, ponúknite im svoju pomoc.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov