Zdroj: Pexels

Sú využiteľné v každodennom živote.

Aj keď je každý človek považovaný za jedinečného, psychológovia sa neustále snažia hľadať nové vzorce správania, o ktorých sa predpokladá, že sú zakorenené v našom detstve, a môžu byť využívané na to, aby sme dokázali ovplyvniť kohokoľvek.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nasledovné psychologické triky, ktoré publikoval portál The Minds Journal, vám môžu pomôcť v oblasti medziľudských vzťahov, posilniť vašu presvedčivosť a uľahčiť vám život vo viacerých smeroch.

#Ak chcete zistiť, či vás má niekto rád

Zvoľte si nejaké slovo a zakaždým, keď toto slovo alebo synonymické slovné spojenia druhá strana použije, jemne prikývnite a usmejte sa. Ak vás má niekto rád, všimnite si, že dané slovo začne používať omnoho častejšie.

#Ak chcete, aby ľudia brali vaše slová vážne

Keď druhým o niečom rozprávate, nezabudnite spomenúť, že vás to naučil otec. Ľudia totiž majú tendenciu veriť radám rodičov a vnútorne si ich osvojiť.

Zdroj: Pexels

#Ak sa chcete stať neporaziteľnými v hre „kameň, papier, nožnice“

Ak sa chcete stať víťazom v tejto populárnej hre, tesne pred jej zahájením položte svojmu súperovi akúkoľvek náhodnú otázku. Je veľmi pravdepodobné, že váš zmätený súper bude voliť nožnice.

#Ak chcete, aby s vami ľudia súhlasili

Počas toho, ako rozprávate, jemne prikývnite. V preklade to druhej strane dáva signál, že všetko, čo hovoríte, je pravda. Navyše, zo známych vzorcov správania vyplýva, že ľudia majú tendenciu prikývnuť naspäť.

#Ak chcete zabudnúť na pesničku, ktorá vám dokola znie v hlave

Počuli ste už o tzv. Zeigarnikovom efekte? Podľa neho má náš mozog tendenciu pamätať si veci, ktoré ostali nedokončené. Preto sa pokúste zamyslieť nad koncom piesne, čo by vám malo pomôcť dostať otravnú pieseň z hlavy.

Zdroj: Pexels

#Ak máte pocit, že vás niekto sleduje

Zívnite si a rozhliadnite sa. Ak vás niekto skutočne prenasleduje, bude zívať tiež, keďže zívanie je vysoko nákazlivé.

#Ak sa chystáte na stretnutie

Ak si pri stretnutí budete podávať ruku, dbajte na to, aby ste ju mali dostatočne teplú. Táto naoko drobnosť vytvára priateľskú atmosféru, zatiaľ čo studené ruky môžu vyvolať opačný efekt.

#Ak chcete na niekoho zapôsobiť

Tento psychologický trik je považovaný za jeden z najúčinnejších, ak túžite po tom, aby vás ľudia mali radi. Čokoľvek, čo druhá strana práve povedala, sa pokúste parafrázovať a povedať to znova. Ten, kto sa s vami rozpráva, podvedome nadobudne pocit, že ste kvalitný poslucháč.

Zdroj: Pexels

#Ak chcete, aby vám niekto pomohol

Začnite vetu priamo slovami „Potrebujem tvoju/vašu pomoc…“ Ľudia nemajú radi pocit viny, a preto je len málo pravdepodobné, že by vám v tomto prípade odmietli pomoc poskytnúť.

#Ak si myslíte, že vás niekto nemá rád, a chcete to zmeniť

Opýtajte sa, či vám požičia ceruzku alebo pero. Platí, že na jednej strane ľudia odmietajú pomáhať tým, ktorých nemajú radi, no na strane druhej ide v tomto prípade o takú drobnú láskavosť, že vám osoba s najväčšou pravdepodobnosťou nepovie „nie“. Napokon prehodnotí svoj názor a dospeje k záveru, že nie ste až takí zlí.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov