Foto: Wikimedia (C. Goldsmith)

Londýnskeho pacienta lekári označujú za vyliečeného.

Napriek veľkému úsiliu lekárov a vedcov v boji s vírusom HIV bola doteraz iba jedna osoba vyhlásená za funkčne vyliečenú a tou je Timothy Ray Brown, tzv. Berlínsky pacient. Tomu sa okrem HIV rozvinula aj leukémia a podstúpil transplantáciu kostnej drene od darcu, ktorého DNA bola imúnna voči HIV. 

Vďaka tomu sa Berlínsky pacient stal prvým vyliečeným človekom s HIV. Úspešnosť takéhoto niečoho sa dá dosť ťažko zopakovať, no ako uvádza portál IFL Science, ktorý sa odvoláva na článok vedeckého magazínu The Lancet HIV, tak sa lekárom podarilo vyliečiť druhého človeka s HIV, označovaného ako „Londýnsky pacient“.

Londýnsky pacient

40-ročný Adam Castillejo pôvodom z Venezuely podstúpil v Londýne transplantáciu kostnej drene od darcu, ktorý má rezistenciu voči HIV. Teraz je už 30 mesiacov v remisii a aj matematické modely odhaľujú, že v nej s vysokou pravdepodobnosťou ostane po celý život. O Londýnskom pacientovi sme vás informovali už približne pred rokom a aj vtedy boli lekári či vedci nadšení z jeho zdravotného stavu, no stále boli vo vyhláseniach opatrní. Teraz sa stále viac a viac zdá, že Londýnsky pacient bude skutočne druhým vyliečeným človekom z HIV.

Podobne ako Berlínsky pacient

Castillejo sa vyliečil z HIV podobne ako Timothy Ray Brown, a to transplantáciou kostnej drene od darcu, ktorý má rezistenčný gén voči HIV. V oboch prípadoch vedci pozorujú vo vzorkách zvyšky vírusovej DNA, no označujú ich ako neškodné „fosílie“, ktoré sa nedokážu množiť.

Timothy Brown, známy ako „berlínsky pacient“, sa považuje za prvého človeka, ktorý prekonal HIV. Foto: Archív TASR

Takmer isto to predstavuje vyliečenie HIV,“ uviedol vedúci výskumu Ravindra Kumar Gupta z Cambridgskej univerzity. Dodal, že muž je skoro dva a pol roka v remisii a bez antiretrovirálnej liečby.

Liek proti HIV?

Ak by sme si teraz mysleli, že ľudí s HIV bude možné liečiť transplantáciou kostnej drene, nie je to také ľahké. Gupta uvádza, že takáto liečba nie je vhodná pre každého a navyše je vysoko riziková. Používa sa podľa neho iba ako posledná možnosť pre pacientov s HIV, ktorí majú tiež rozvinutý určitý druh rakoviny.

Nejde teda o liečbu, ktorá by mala byť masovo ponúkaná pacientom. Väčšina z nich totiž dnes užíva pomerne dostupné lieky proti HIV, vďaka ktorým môžu žiť dlhý a zdravý život bez výrazných obmedzení.

Uložiť článok

Najnovšie články