Pivo patrí medzi najpopulárnejšie nápoje na svete a mimoriadne obľúbené je aj u našich susedov Čechov, ktorí si na tomto alkohole postavili výraznú časť národnej identity. Suchá jar a klimatické zmeny však začínajú vážne ohrozovať kvalitu jednej z najdôležitejších surovín českého pivovarníctva – sladovníckeho jačmeňa.
Dlhodobý nedostatok zrážok spôsobuje, že úroda má vyšší obsah dusíkatých látok, čo nie je vhodné pre varenie piva. Navyše, jačmeňa je celkovo menej ako v minulosti. To odrádza aj samotných poľnohospodárov, pre ktorých prestáva byť jačmeň ekonomicky výhodnou plodinou, píšu Novinky.cz.
Pomôcť môže nový spôsob pestovania
V snahe situáciu zvrátiť vedci z Mendelovej univerzity v Brne a Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe, spolu s Plzenským Prazdrojom a firmou JTZE, testujú nový spôsob pestovania. Na približne 200 hektároch v okolí Prahy, Jihlavy a Hradca Králové zaviedli po zbere jačmeňa takzvané medziplodiny – namiesto nechávania polí len tak „naprázdno“, ich osejú rastlinami ako kukurica či slnečnica, ktoré v pôde pomáhajú zadržiavať prirodzenú vlahu.
Korene týchto rastlín udržia vlhkosť až do jari, kedy sa pôda pred ďalším výsevom zaorie. Pokusy sú pod drobnohľadom satelitov Sentinel-2 a PlanetScope. Zatiaľ sa výnosy a kvalita zrna príliš nelíšia od tradičných polí, no výskumníci upozorňujú, že pôda si potrebuje na nový režim zvyknúť – zmena môže trvať až osem rokov.
Prvé zmysluplné výsledky sa očakávajú najskôr v roku 2027. Hoci ide o beh na dlhú trať, odborníci sa zhodujú, že ak si chce Česko udržať povesť krajiny piva s kvalitnými domácimi surovinami, musí hľadať nové, udržateľnejšie cesty v poľnohospodárstve.
Nahlásiť chybu v článku