Foto: pixabay.com

Zrejme vás prekvapí, o čo ide.

Vedcom sa podarilo dokázať, že ľudia sa po tejto aktivite cítili byť silnejší, viac aktívni a plní energie. Zvyčajne sa jej — hlavne po náročnom dni, vyhýbame, avšak nasledovná štúdia vás presvedčí o tom, že sa jej oplatí dať šancu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Máte radi varenie? Ak nie, nasledovná štúdia, ktorú publikoval portál Spring, váš názor možno zmení.

Sebavedomie v kuchyni ako balzam na duševné zdravie

Vedci v rámci tejto štúdie skúmali respondentov, ktorí sa zúčastnili 8-týždňového kurzu zdravého varenia. Ako sa ukázalo, nielenže sa začali lepšie stravovať, ale pocítili tiež výrazné zlepšenie svojho fyzického i mentálneho zdravia. 

Po absolvovaní tohto kurzu sa tak cítili byť silnejší, aktívnejší a plní energie. Okrem toho sa potvrdilo, že sa im podarilo zmeniť ich stravovacie návyky k lepšiemu. 

Sme to, čo jeme

Hlavná autorka štúdie, Dr. Joanna Rees, vysvetľuje, že zlepšenie kvality našej stravy je vynikajúcou preventívnou stratégiou na zastavenie alebo spomalenie vzniku nejakých duševných porúch, no rovnako tak aj obezity či rôznych porúch metabolizmu. 

pixabay.com

Doktorka Rees tiež upozorňuje na to, akú úlohu v tom zohráva domáca príprava jedla a jedenie doma. Ako uvádza, doma máme viac času a priestoru uvažovať nad tým, čo si pripravíme, pričom nie sme obmedzení ponukou nejakej reštaurácie. Okrem toho sa takto vyhneme ultraspracovaným potravinám, ktoré sú bežné napr. pre fast foody. 

Výsledky boli dlhodobé

Štúdie sa zúčastnilo celkom 1 000 respondentov, pričom 500 z nich absolvovalo spomínaný kurz varenia a 500 tvorilo kontrolnú skupinu. Ako sa ukázalo, duševne i fyzicky lepšia kondícia pretrvávala u ľudí ešte aj 6 mesiacov po absolvovaní kurzu (v porovnaní s kontrolnou skupinou).

Zaujímavým pritom bolo aj zistenie, že na začiatku kurzu sa cítilo pri varení sebavedome až 77 % žien, avšak iba 23 % mužov. Po 8 týždňoch sa však pri tejto činnosti cítili rovnako sebavedomo ako ženy, čo je skvelé.

Ako ste na tom teda s varením vy? Ako vidíte, oplatí sa naň vyčleniť viac času — a to nielen kvôli životospráve, ale celkovému zlepšeniu mentálneho i fyzického zdravia. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov