Foto: pixabay.com

Milovať samotu a byť osamelým sú dve úplne rozdielne veci.

Napriek tomu, že spojiť sa s niekým online nebolo nikdy jednoduchšie ako dnes, osamelých ľudí je na svete čoraz viac. Je totiž rozdiel v tom, či si vychutnávate samotu, na čom nie je nič zlé, alebo či sa cítite skutočne osamelo — a faktom je, že tak sa môžete cítiť aj v dave ľudí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako s tým teda bojovať? Skvelý trik priniesol portál Spring. 

Vyberajte si aktivity, pri ktorých zabudnete na čas

Počuli ste už o mentálnom stave “flow”? Popularizoval ho maďarský psychológ Mihaly Csikszentmihalyi a ide o tzv. prúdenie či plynutie času, pri ktorom ste ponorení do takej činnosti, pri ktorej sa vám nič iné nezdá byť dôležité. 

Je to teda duševný stav, pri ktorom doslova strácate prehľad o čase i priestore, pretože ste maximálne zahĺbení do niečoho, čo vás veľmi baví. 

Vedcom sa podarilo dokázať, že ľudia, ktorí takúto aktivitu majú, sa necítia osamelo — a to ani vtedy, keď sa pri tejto aktivite nedostanú do žiadnej sociálnej interakcie. 

Osamelosť je hrozbou aj pre zdravie

Spoluautor štúdie, profesor John Dattilo, upozorňuje na veľmi dôležitú vec: “Samota je veľmi prepojená aj s naším zdravím. Osamelí ľudia majú totiž veľmi namáhané psychologické, emocionálne i kognitívne zdravie a hrozí u nich vznik depresie či iných problémov s duševným zdravím.”

Profesor Dattilo však upozorňuje aj na to, že svet aktuálne bojuje s “epidémiou osamelosti”, ktorá sa v súvislosti s pandémiou COVID-19 ešte viac rozšírila. 

Unsplash/Muhammad Rahim Ali

Duševný stav “flow” lieči

Na účely tohto výskumu skúmali vedci respondentov, ktorí sa cítili osamelo či už preto, že priateľov či rodinu nemali vôbec, alebo od nich boli odlúčení kvôli presťahovaniu sa, alebo si s nimi jednoducho nevychádzali. 

Vždy sa však potvrdilo, že pokiaľ daná osoba nedostávala žiadnu emočnú podporu, avšak podarilo sa jej dostať do stavu “flow”, pocit osamelosti rapídne klesol.

Ako si navodiť stav “flow”?

Vedci upozorňujú aj na to, že stratu pojmu o čase môžete zažiť aj pri pozerní TV alebo pri scrollovaní sociálnymi sieťami, ale toto flow nie je, nakoľko tieto činnosti nie sú ani kreatívne, a ani nijakým spôsobom nepodnecujú vašu tvorivosť či vaše premýšľanie. 

Aby ste zažili skutočný stav flow, je dôležité:

  • Byť vnútorne motivovaný. Ideálne je vedieť, že danú aktivitu robíte pre nejaký konkrétny účel a pre svoj vlastný prospech. 
  • Daná aktivita vás musí motivovať využiť všetky svoje schopnosti, avšak nemala by byť až natoľko náročná, aby ste z nej mali úzkosť. 
  • Po jej dokončení by ste mali vidieť nejaké výsledky. 
spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov