Foto: Unsplash/Samanta Santy

Považujete sa za emočne vyspelého?

Inteligenčný kvocient vieme odmerať celkom spoľahlivo, no to neplatí v prípade emocionálneho kvocientu. Našťastie, veľmi rýchlo dokážete rozoznať, či sa stretávate s emocionálne vyspelou osobou. Je jedno, či ide o človeka, ktorý má 25 alebo 60 rokov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Thought Catalog zostavil zoznam 5 vecí, ktorými disponujú emocionálne vyspelí ľudia.

#1 Neutekajú od problémov

Väčšina výziev, s ktorými sa stretávame v dnešnej dobe, je emocionálna. Nejde o to, že pri prezentácii pred nadriadeným odpadnete, alebo o to, že po rozchode si myslíte, že umriete. Všetky tieto situácie so sebou prinášajú mnoho emócie, ktoré nie sú vždy pozitívne. Kvôli ním sa často stretávame s nutkaním utiecť čo najďalej od našich problémov.

Foto: Unsplash/Andrew Wise

Emocionálne zrelí ľudia namiesto toho, aby utiekli a skryli sa, nech už opustia fyzické miesto alebo utopia svoje nepohodlie vyrušovaním, ako je alkohol alebo zábava, sedia so svojou bolesťou. So svojím nepohodlím žijú, kým nie sú schopní identifikovať svoje emócie.

#2 Sú odhodlaní nájsť svoje emocionálne pohodlie

Emocionálna tolerancia je najdôležitejším aspektom zvládnutia výziev moderného života  preto, že bez nej nemáme šancu ani len prísť na to, prečo bojujeme. Štúdia zameraná na to, ako dobre dokážu deti rozpoznať emócie v porovnaní s dospelými, zistila, že prekvapivo dokázali 3 a 4-ročné deti lepšie rozoznať smútok v tvári ľudí ako 5-ročné a dokonca aj dospelí. Psychológovia nazývajú schopnosť správne označovať naše vlastné pocity emocionálnou jasnosťou.

Foto: Unsplash/KAL VISUALS

Emocionálne zrelí ľudia sa odmietajú uspokojiť s čímkoľvek menším, ako s vedomím toho, čo cítia. Sú odhodlaní brodiť sa v útrobách nepohodlia, kým sa neobjavia skutočné odpovede, ktoré dokážu spracovať.

#3 Majú pokoru

Emocionálne zrelí ľudia nie sú tvrdohlaví. Netrvajú na tom, aby mali pravdu po tom, čo zistia, že sa mýlia, zároveň čakávajú, že sa budú mýliť často a opakovane. Nemajú z toho ani zlý pocit, pretože vedia, že tieto veci sa stávajú každému.

Foto: Unsplash/Christin Hume

Emocionálne zrelí ľudia majú zmysel pre pragmatizmus – neberú osobne zlé udalosti, a zmysel pre realizmus – nemyslia si, že im ostatní úmyselne ublížia, a nepredpokladajú, že vedia, aké sú ich úmysly. Aj keď sa dajú ponížiť, hovoria svoju pravdu najlepšie, ako vedia. Vyvíjajú veľkú empatiu pri práci na svojich vlastných pocitoch a podporujú ostatných v tom, aby robili to isté.

#4 Poznajú pojem sebaúcta

Sebaúcta je zakorenená v individualite a podobne ako vedieť, ako sa cítime v konkrétnej situácii, je potrebné načrieť do našej psychiky a odhaliť niečo, čo vo svete hrdo a nehanebne udržíme. Emocionálne zrelí ľudia často premýšľajú o svojich pilieroch vlastnej hodnoty a usilujú sa ich udržiavať čo najlepšie.

pexels.com

#5 Sú zodpovední

Nakoniec sa emocionálne zrelí ľudia rozhodnú robiť, čo môžu, s tým, čo majú – znova a znova a znova. Chápu rozdiel medzi prevzatím zodpovednosti a určením viny a rozhodnú sa urobiť jedno namiesto druhého, a to aj napriek malej kontrole a predvídateľnosti. Emocionálna zrelosť znamená, že budete stále stretávať nové situácie, v ktorých si budete musieť precvičiť emočnú toleranciu, kým nenájdete emočnú jasnosť. Berie to do úvahy minulosť a chyby, ktoré ste urobili, ako aj budúcnosť a to, či váš obraz o sebe samom zaručuje, že sa budete držať a skúšať to znova.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov