foto: Ewel Tattoo

Rozmýšľaš nad tetovaním písma?

Písmo je jedným z nažiadanejších motívov v rámci tetovania a snáď každý, kto už čo-to vytetované má, vlastní minimálne jeden nápis. Poďme sa však pozrieť podrobnejšie na to, aké chyby sa dajú pri jeho tvorbe narobiť a ako sa im čo najefektívnejšie vyhnúť.

Urob si prehľad

Tak, ako aj pri iných motívoch, aj tu platí dobrá rada do života — urob si prehľad, čo sa ti páči. Čím viac dokážeš opísať a vysvetliť na príkladoch, čo od nás očakávaš, tým lepšie ti poradíme a prispôsobíme návrh tvojim očakávaniam.

foto: Ewel Tattoo

Príliš malé a príliš prezdobené nebude fungovať

Malé tetovania obsahujúce priveľa detailov sa časom, žiaľ, zlejú. Ak túžiš po dekoratívnejšom písme, odporúčam tetovať ho väčšie — viac vynikne jeho krása a je časovo výrazne stálejšie. Pri menších motívoch sa výborne ukážu fonty imitujúce rukopis. Sú veľmi jemné a svieže.

foto: Ewel Tattoo

Nemiešaj fonty

Použiť iné začiatočné písmeno z druhého fontu, lebo sa ti na ňom páči zakrivenie alebo vlnka? Prosím, nie! Vyzerá to hrozne a neexistuje cesta, aby takáto laická úprava nebila do očí. U mňa takýto nápad neprejde. Nekompromisne. A pre vlastné dobro ho neskúšaj ani v inom štúdiu.

foto: Ewel Tattoo

Prekladateľ

Väčšina z nás neovláda arabčinu, latinčinu, vietnamčinu ani dokonca haitskú kreolčinu. Pokiaľ rozhodnutie padlo na cudzí jazyk, využi preto niekoho, kto je v danej oblasti zdatný a nie na poslednú chvíľu Google translate.

foto: Ewel Tattoo

Dvojitá kontrola

Dátumy, pravopis, mená, rímske čísla. V tom všetko sa dá robiť chyba. Preto skontrolovať vždy opakovane a dať skontrolovať ideálne aj niekomu inému. Mala som raz klienta, ktorý si pomýlil mesiac narodenia svojej dcéry. Po tom, čo sme mali tetovanie hotové. Nech vám je jeho príbeh varovným prstom.

foto: Ewel Tattoo

Netetovať už z tetovaného

Nápis z už vytetovaného nápisu niekoho iného z rebra či ruky? Veľmi zlý nápad! Už samotný podklad bude zdeformovaný, v zlej kvalite a pravdepodobne aj v zlej perspektíve. Tetovanie je fajn použiť ako príklad, ale určite nie ako podklad.

Písmo niekoho, podpis v dobrej kvalite

Ozdobiť svoje telo niekoho rukopisom je krásny nápad, potrebujeme však kvalitný podklad. Písmo na čistom podklade, ideálne perom alebo tenkou fixkou.

foto: Ewel Tattoo

Nezasahuj do fontu

“Potiahni mi to s-ko viac dohora, a-čko viac do dola a urob ho tenšie.” Akýkoľvek zásah do fontu je vidieť. Vždy. Pre dobrý výsledok je nutné držať sa podkladu. Je to ako voľnou rukou upravovať niekoho rukopis.

Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov