Foto: Unsplash/Joshua Rawson-Harris

Je vo vašej hlave slabý hlások, ktorý vám neustále hovorí, že nie ste dosť dobrí? Tu sú dôvody, prečo to tak je.

Väčšina ľudí bojuje s problémami sebahodnotenia. Sú zvyknutí porovnávať sa s ostatnými, čo im často neprospieva. Vidia očarujúci život toho druhého, jeho bezchybnú pleť, obrovské domy a myslia si, že nikdy nedostanú šancu na život, po ktorom tak túžia. Týmto spôsobom prichádzajú o súčasný okamih. Nedokážu si vážiť všetky veci, za ktoré by mali byť vďační – rodina, priatelia, strecha nad hlavou a podobne. Portál I Heart Intelligence prišiel s 5 dôvodmi, prečo mnohí ľudia bojujú sami so sebou.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Myslíte si, že musíte byť bezchybní, aby ste boli milovaní.

Spoločnosť, priatelia, rodina, kolegovia, sociálne siete a vlastne všetci okolo vás vám hovoria, že ak nie ste dokonalí, tak nie ste dosť dobrí. Už od útleho veku vám bolo do hlavy vtláčané, že ak ste rozdielni, nikdy vás nikde nebudú akceptovať. Keď dospejete, aj naďalej budete veriť, že ak nesplníte nerealistické očakávania ostatných, nikto vás nikdy nebude milovať. Toto vás prinúti zafixovať sa na myšlienku, že za každých okolností musíte byť tou najdokonalejšou verziou seba samého.

Foto: Unsplash/Fábio Alves

Ako vaša posadnutosť rastie, všetko, čo vás vystavuje nejakému riziku, vám spôsobí, že sa budete cítiť hrozne. Čo ale, ak by ste mohli slobodne robiť to, čo vás jednoducho baví, a to bez ohľadu na to, čo hovorí vaše okolie? Čo ak by ste mohli prijať to, kým ste a ostatným umožniť spoznať vaše pravé ja? Keď sa naučíte milovať samého seba, prilákate ľudí, ktorí si vás budú vážiť. Už nebudete musieť byť za každú cenu tou najdokonalejšou verziou. Budete sami sebou, a to stačí.

#2 Necháte spoločnosť, aby vám hovorila, čo máte robiť.

Žijeme v ére, kedy sme viac-menej otrokmi spoločenských stigiem. To často znamená, že hodnotíme sami seba na základe toho, čo považujú ostatní za správne. Ak sa v tomto vidíte aj vy, potom ste niekto, kto sa snaží iba zapadnúť. Je pre vás veľmi ťažké splniť očakávania ostatných? Ako by ste aj mohli, ak ich neustále menia?

Foto: Unsplash / Yasin Yusuf

Zapamätajte si, že spoločnosť nemá vždy pravdu. Aj keď je skutočne náročné spochybniť presvedčenie väčšiny, môže sa stať, že to bude jediná vec, ktorá vám pomôže vašu dušu oslobodiť.

#3 Neustále si vyčítate chyby z minulosti.

Držať sa minulosti a nechať si ujsť budúcnosť má sebadeštruktívne následky. Všetci považujeme za ťažké nechať niečo alebo niekoho odísť, ale niektorí sa toho držia až tak, že nikdy neocenia prítomný okamih. Ak ste aj vy jedným z nich, potom sa pravdepodobne stále bijete za priestupky, za ktoré ste už zaplatili dávno.

Ak ste zlyhali raz, neznamená to, že sa to stane znova. Avšak ak si celú svoju mentalitu vybudujete na tom, že sa musíte trestať za minulé priestupky, budete sa považovať za neúspešných, a to nech spravíte čokoľvek. Ak ale prijmete svoje chyby a poučíte sa z nich, uvedomíte si, že nedefinujú to, kým ste.

#4 Namiesto toho, kým v skutočnosti ste, sa držíte myšlienky, kým by ste mali byť.

Niekedy sa jednoducho zaseknete v predstave, kým sa snažíte byť, čo musíte dosiahnuť a k čomu vás spoločnosť tlačí. Medzitým stratíte kontakt so svojím skutočným ja. Cesta k úspechu je vždy zložitá a niekedy nemusíte byť odolní voči tomu, aby ste ju zvládli.

Foto: Unsplash/Maksym Kaharlyts

Mnohí ľudia veria, že musia byť výnimoční alebo neuveriteľne talentovaní, aby si ich ostatní všimli a ocenili ich. Takže často idú do extrému, aby im to dokázali. Je smutné, že vo väčšine prípadov nám mnohí ľudia dokážu slovami ublížiť oveľa viac, ako unesieme.

Ale viete čo? Šťastie zvyčajne nemá nič spoločné s úspechom. Možno ste tou najvplyvnejšou ľudskou bytosťou na svete, ale vo vnútri sa môžete cítiť mizerne. Namiesto toho, aby ste sa snažili byť dokonalým, starajte sa o človeka, akým ste práve v tejto chvíli. Vaše budúce ja vám ostane navždy vďačné, ak to spravíte hneď teraz.

#5 Neustále si hovoríte, že pre nikoho nikdy nebudete dosť.

Neustále máte pocit, že nie ste dobrí, dostatočne bystrí, krásni a zruční, aby vás ostatní akceptovali. A ak stále zamestnávate svoju myseľ takýmito negatívnymi myšlienkami, bojujete s prijatím samého seba, čo je omnoho horšie. Práve to často vedie k tomu, že s porovnávate s ostatnými.

Foto: Unsplash/Nik Shuliahin

Ak vo svojej mysli nedosahujete to, čo robia iní, ak si nemôžete dovoliť život, aký majú, nevyvíjate dostatočné úsilie. No a nakoniec aj uveríte, že nikdy nebudete hodní života, o ktorom si myslíte, že po ňom túžite. Ak ale urobíte krok späť a oceníte všetko to, čo ste doteraz dokázali, uvidíte, že život, ktorý žijete, nie je až taký zlý, ako ste si mysleli. Vždy budete dosť dobrí pre tých, ktorí vás majú radi. A ak sa naučíte milovať samého seba, nikdy nedovolíte nikomu a ničomu, aby vám bránilo v ceste za úspechom.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov