Foto: Unsplash/Sharon McCutcheon

Ste v zdravom vzťahu?

Začiatky vzťahu sú krásne, no tento ružový oblak plný radosti po nejakom čase zmizne a nahradí ho mrak, ktorý príde aj s búrkou. Bez ohľadu na to, či začínate nový vzťah a chcete robiť veci správne, alebo ste súčasťou vzťahu s problémami, existuje niekoľko zásad, ktoré vám pomôžu nadviazať zdravé a trvalé puto. Vedci študovali tisíce manželských párov viac ako 40 rokov a zistili rozdiely medzi úspešnými, šťastnými a bezpečnými pármi a tými neúspešnými, nešťastnými a neistými. Ukázalo sa, že šťastné vzťahy mali spoločné niektoré veci a aktivity.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Your Tango vybral 5 vecí, ktoré by ste mali robiť, ak máte záujem udržať svoj vzťah na zdravej úrovni.

#1 Zabezpečte istotu

Istota je vo vzťahoch veľmi dôležitá, pretože znižuje úzkosť a obavy, že vzťah zajtra nebude existovať. To vytvára schopnosť spojiť sa s vaším partnerom. Keď si páry vytvoria tímový prístup k svojmu vzťahu a dokážu sa o seba postarať, je pravdepodobné, že budú mať bezpečný vzťah. Je dôležité založiť vzťah na čestnosti a dôvere. Vzťah bez dôvery jednoducho fungovať nemôže, a ak o ňu raz prídete, naspäť ju získate len veľmi ťažko.

Foto: Unsplash/Everton Vila

#2 Zvládajte emocionálny stav toho druhého

Keď jeden z partnerov príde s problémom, ten druhý by ho mal vypočuť a vypočuť si jeho obavy, priania alebo sny. Neznamená to, že s partnerom musíte súhlasiť vo všetkom, no odmietavosť alebo vyhýbanie sa rozhovoru partnera učí, že sa oňho nezaujímate. Keď partneri nezačnú chápať potreby toho druhého, vytvorí sa vo vzťahu hrozba.

#3 Naučte sa spolupracovať

Podporujte sa, pretože ste v rovnakom tíme. Mali by ste sa naučiť spolupracovať a kryť si chrbát, keď to bude potrebné. Neznamená to, že musíte spolu chodiť denne na nákupy a na prechádzky, no spoločný čas vo vzťahu je nesmierne dôležitý.

Foto: Unsplash/Alvin Mahmudov

#4 Prijmite svojho partnera takého, aký je

Ak to nedokážete, váš vzťah je plný neistoty. Prijať partnera takého, aký je, neznamená prestať pracovať na svojom lepšom ja. Ani jeden z vás nie je dokonalý a musíte sa rozhodnúť, či sa dokážete navzájom prijať aj so všetkými chybami. Ak to nedokážete, vzťah vám dlho nevydrží.

#5 Pripravte pôdu pre osobný rast

Keď sa o vzťah staráte obaja, máte dostatok zdrojov a energie na sústredenie sa na svoju produktivitu práce, svoje zdravie, pohodu a osobný rast. Ak váš vzťah nie je bezpečný a spoľahlivý, svoj čas a energiu sústredíte na jeho záchranu.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov