Foto: Unsplash/Doğukan Şahin

Keď sa vám narodí dieťa, váš život sa úplne zmení. Vaše dieťa sa stane tým najdôležitejším, čo máte.

Cieľom každého rodiča je vychovať svoje dieťa čo najlepšie. Snažia sa dosiahnuť, aby ich deti bolo dokonalé a všetko robili správne. Existuje však veľmi veľa vecí, o ktorých si rodičia myslia, že sú správne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Všetky deti potrebujú približne to isté, aby z nich vyrástli šťastní a úspešní ľudia. Nie všetci rodičia sú schopní svojim deťom tieto veci poskytnúť. Existujú rodičia, ktorí svojim potomkom nechajú úplnú voľnosť, no sú tu aj takí, ktorí ich držia v klietke. Ani jeden z týchto príkladov nie je správny, pretože obidva sú toxické. Toto toxické správanie ovplyvňuje nie len detstvo, ale aj dospelosť. Portál Your Tango zostavil zoznam 7 znamení, že vás vychovávali toxickí rodičia.

#1 Nikdy nerešpektovali hranice

Je dôležité, aby rodičia brali do úvahy hranice, ktoré stanovili svojim deťom. Zakazovali vám chodiť do spálne? Zakazovali vám chodiť do ich pracovne? Tieto pravidlá vznikli z nejakého dôvodu. Nebudeme si klamať, no ľudia vlastnia rôzne veci a nie všetky sú vhodné do rúk malých detí. Také isté veci však majú aj deti a nie vždy chcú, aby sa k ním ich rodičia dostali. Ako rodič nemôžete čakať, že sa deti budú cítiť ako rešpektovaní jednotlivci, ak nebudete rešpektovať ich hranice a osobný priestor. To platí najmä v období puberty.

Foto: Unsplash/Ben Blennerhassett

#2 Boli príliš kritickí

Každý z nás má nejaký sen, ktorý sa mu nepodarí dosiahnuť. Zo svojich zlyhaní by ste však nemali obviňovať deti. Nemôžete ich nútiť, aby boli niečím, čím ste si priali byť vy. Ak to urobíte, zničíte ich sebavedomie. Keď na nich premietnete svoje sny z minulosti bez toho, aby ste im nechalo možnosť výberu, neurobíte z nich ani lepších a ani silnejších ľudí. Oslabíte ich a je pravdepodobné, že v budúcnosti nebudú schopní splniť výzvy, ktoré ich čakajú.

#3 Nedodržiavali dané pravidlá

Rodičia chcú byť najlepšími priateľmi svojich detí, no deti o to až tak veľmi nestoja. Ak ste čerstvý rodič, je dobré trochu experimentovať, aby ste zistili čo funguje a čo nie. V istom okamihu si uvedomíte, aké pravidlá a pokyny fungujú, a mali by ste ich dodržiavať.

logopedička
Foto: unsplash.com

#4 Nedali vám priestor

Ako deti starnú, potrebujú viac osobného priestoru. Je to veľmi dôležitá súčasť dospievania a rodičia by ju mali rešpektovať. Nastane chvíľa, kedy im budete musieť prestať hovoriť, čo majú robiť. V istom okamihu im budete musieť prikázať, aby to zvládli sami. Nezabudnite však, že ak budú potrebovať pomoc, mali by ste im ju poskytnúť. Buďte pripravení, že vaše deti raz odídu. Pre rodičov, ktorí sú na deti naviazaní, je náročné nechať ich ísť. Mali by ste však myslieť na to, že nech idú akokoľvek ďaleko, vrátia sa.

#5 Vyhrážali sa vám a zastrašovali vás

Práve tieto veci sú najhoršími možnými vecami, ktoré svojim deťom môžete urobiť. Hoci to pôsobí maximálne autoritatívne, ide o spôsob, ktorý vám zabezpečí zničenie dôvery medzi vami a vaším dieťaťom. Dieťa stratí pocit, že za vami môže prísť kvôli pomoci, pretože sa bojí.

Foto: Pexels/Liza Summer

#6 Boli leniví

Je jednoduché dieťa „odparkovať“ pred televízor a nezaujímať sa oňho. Je jednoduché dať mu hračku a ignorovať ho. Umenie je venovať sa mu. Byť rodičom si vyžaduje mnoho energie a občas aj nervov. Je to najťažšia práca, akú kedy dostanete. Svoje deti musíte učiť, musíte s nimi tráviť čas a vštepovať im tie najlepšie návyky.

#7 Chceli byť s vami najlepšími priateľmi

Hoci to znie divne, ide o prejav toxického správania. Ide o druh vzťahu, ktorý by malo mať dieťa s rodičmi až neskôr. 17-ročný teenager by svojich rodičov nemal vnímať ako kamarátov, ale ako rodičov. Ide o to, že rodičia sú osobami, ktoré svojim deťom poskytujú akési vedenie, štruktúru a pravidlá.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov