Spánok a sny sú témami, ktoré budú ľudstvo navždy fascinovať.

Spánok a sny. Oblasti, ktorými sa nielen vedci, ale celé ľudstvo zaoberajú už stáročia. Napriek tomu je však sále ako spánok, tak aj snívanie opradené mnohými záhadami, z ktorých mnohé si nedokážeme racionálne vysvetliť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ide napríklad o tieto veci:

#1 V sne nedokážete čítať ani určiť čas

Nikto netuší prečo, ale jednoducho je to tak. Ak by ste sa vo sne pokúsili niečo prečítať, nepodarilo by sa vám to. Rovnako ak by ste sa pokúšali zistiť, koľko je hodín, buď by žiadne hodiny nefungovali, alebo by každé ukazovali iný čas.

pexels.com

#2 Do 10 minút zabúdame 90% svojho sna

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste sa prebudili so strachom o nejakú osobu, no netušili ste, čo sa vám s ňou snívalo. Matne ste si spomínali iba na pocit, ktorý vo vás tento sen zanechal. Je to preto, že sen si pamätáme iba do 5 minút od jeho ukončenia. Do 10 minút zabúdame 90% z jeho obsahu a po 10 minútach je fuč celý. Sny si teda pamätáme len vtedy, keď vstaneme do 5 minút od ich ukončenia alebo tiež vtedy, keď sa prebudíme v REM fáze.

#3 Snívať môžu aj slepí ľudia

Ľuďom, ktorí oslepli až počas svojho života, sa počas spánku snívajú sny ako nám – teda vizuálne.  Možno vás však prekvapí aj to, že sny majú aj ľudia, ktorí sa ako slepí už narodili. V tomto prípade však nejde o vizuálne sny, ale o stimuláciu iných zmyslov, ako napríklad čuch, sluch či hmat. Dokážete si takýto sen predstaviť?

#4 Malé deti sa vo svojich snoch nevidia

My, dospelí ľudia, sa vo svojich vlastných snoch bežne a veľmi často vidíme. Vo väčšine prípadov sme dokonca “hlavnými postavami” svojich snov. Úplne inak je to ale u malých detí. Snívajú už aj ony, no dieťa sa vo svojom vlastnom sne môže vidieť, až keď dosiahne 3-4 roky. Zvláštne, však?

pexels.com

#5 Nie každý má “farebné” sny

Dávnejší výskum dokázal, že až 12% populácie nemá schopnosť snívať “vo farbách” – snívali sa im totiž len čierno-biele sny. Posledné výskumy však už hovoria len o 4-5% populácie, teda počet takýchto ľudí za posledné roky výrazne poklesol. Vedci sa domnievajú, že to môže byť spôsobené prechodom z čierno-bielych televízorov na farebné.

#6 Počas svojho sna môžete dosiahnuť orgazmus

Viaceré štúdie tvrdia, že muž dosiahne počas spánku 20-30 erekcií. Sexuálne vzrušenie v spánku však dosahujú aj ženy a ako u mužov, tak aj u žien môže prísť až k vyvrcholeniu – a to bez akejkoľvek stimulácie. Ľudia, ktorí majú s orgazmom vo sne skúsenosť dokonca hovoria, že takéto vyvrcholenie je ešte oveľa silnejšie, než to v “reálnom” živote.

#7 V sne nikdy neuvidíte nikoho cudzieho

Možno ste teraz neveriacky pokrútili hlavou, no pravdou je, že v sne si váš mozog nedokáže vymyslieť ani jedinú postavu. To, že si absolútne neuvedomujete, že ste ráno v obchode uvideli nejakú starú babičku ešte neznamená, že sa dnes neobjaví vo vašom sne. Každý jeden človek, ktorý sa vo vašom sne ocitne je totiž niekto, koho ste už niekedy niekde videli (aj keď si to nepamätáte).

pexels.com

#8 Keď chrápete, nesnívate

Je to naozaj bizarný fakt a takisto ho nikto nedokáže vysvetliť, no je to tak. Z nejakého dôvodu totiž ľudia, ktorí práve chrápu, nikdy nesnívajú. Naopak – keď sa vám niečo práve sníva, nikdy pritom nebudete chrápať.

#9 Muži a ženy snívajú inak

Alebo, presnejšie povedané, muži a ženy “umiestňujú” do svojich snov úplne iné osoby. Mysleli by ste si, že muži celé noci presnívajú o ženách? Omyl! Až 70% postáv v ich snoch sú iní muži. U žien je to však úplne inak, nie je to u nich 70/30 ako u mužov, ale je to presná remíza. 50% ich “snových” postáv teda tvoria muži a 50% ženy.

#10 Niektorí ľudia sú na snívaní závislí

A to nie tak neškodne, ale tak “naozaj”, ako sú niektorí ľudia závislí napríklad na drogách. Nedokážu sa vzdať toho omamného pocitu, ktorý dosahujú len prí snívaní, a tak užívajú nelegálnu látku, tzv. dimetyltryptamín. Je to tryptamín vyskytujúci sa v prírode a zároveň aj potenciálna halucinogénna droga nachádzajúca sa v stopových množstvách aj v ľudskom tele, kde je jeho produkcia spojená práve so snívaním.

Pozri aj: O lucídnych (vedomých) snoch ste už určite niečo počuli. Podľa tohto návodu si ich môžete privodiť aj vy

lifehack, emlii, boredpanda
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov