Väčšina ľudí považuje lucídne snenie za bizarné. Spíte a snívate a predsa si všetko uvedomujete a dokážete svoje sny ovládať, ako keby ste bdeli.

Až na to, že v snoch môžete robiť oveľa fantastickejšie veci. Lietať, zastaviť letiaci náboj, či konečne bez obáv osloviť tú sympatickú osôbku v kaviarni, na ktorú sa cez deň odvážite len pozerať. Vedeli ste, že tento druh snívania je možné zámerne vyvolať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci postupne zisťujú, že neprebádaných oblastí medzi vedomím a nevedomím je omnoho viac, než si pôvodne mysleli. Nedávne výskumy dokonca ukazujú, že si sami dokážeme vytvárať prostredie, ktoré výskyt lucídnych snov podporuje.

pixabay.com

Napríklad, štúdia uverejnená v časopise Journal of Neuroscience tvrdí, že ľudia, ktorí sú náchylní k lucídnemu sneniu, majú iný mozog, než tí, ktorý k nemu náchylní nie sú. Údajne majú v kôre čelného laloku viac sivej hmoty a táto oblasť vykazuje aj o niečo vyššiu úroveň aktivity.

Okrem toho si myslia, že lucídne snívanie a metakognitívne schopnosti navzájom súvisia a zdieľajú isté spoločné mechanizmy. Tí, ktorí majú v bdelom stave lepšie metakognitívne schopnosti, sú v spánku náchylnejší k lucídnemu snívaniu. Istá oxfordská štúdia tvrdí, že niektorí ľudia sú na lucídne snívanie priam stvorení. Neurofyziologické koreláty snívania vedcom ešte stále nie sú celkom jasné, avšak vidia jasné rozdiely.

pexels.com

To však neznamená, že ak ste na lucídne snívanie neboli stvorení, nedokážete si ho privodiť. Ukázalo sa, že pri aplikovaní správneho množstva elektrickej energie do správnych oblastí mozgu je možné zvýšiť pravdepodobnosť lucídneho snívania až o 70%. Dokazuje to štúdia Ursuly Voss, ktorá študovala stimuláciu mozgu spiacich jedincov na univerzite vo Frankfurte.

Christian Jarret vysvetľuje, že až na malú vzorku jedincov, u ktorých sa lucídne snívanie nedostavilo, je táto metóda veľmi efektívna. Jarret a Vossová skúmali možnosť vyvolať lucídne sny 4 noci po sebe na vzorke 27 zdravých jedincov, pričom ani jeden z nich skúsenosť s lucídnym snením predtým nemal. Každú noc stimulovali mozog participantov rôznou frekvenciou elektrického prúdu. Prúd aplikovali po dvoch až troch minútach neprerušovaného REM spánku. Krátko potom boli participanti zobudení a požiadaní, aby odpovedali na sériu otázok o snoch, ktoré práve mali.

pixabay.com

Ukázalo sa, že presne vyrátaný druh a stupeň stimulácie dokáže lucídne sny vyvolať. Napríklad stimulácia na úrovni 40Hz. A aj keď si sami doma elektrický impulz do špecifickej oblasti mozgu vyšlete asi len veľmi ťažko, môžete vyskúšať napríklad hudbu na úrovni 40Hz. Táto metóda sa ukázala tiež ako dostatočne efektívna. Pomôcť vám môže napríklad táto „skladba“. Pustite si ju, keď budete zaspávať.

Okrem toho môžete vyskúšať niekoľko ďalších vecí. Napríklad zobudiť sa vo fáze hlbokého REM spánku a potom sa pokúste znova zaspať. Predtým si na dlaň napíšte písmeno A. Pozrite na svoju dlaň a pýtajte sa sami seba: „Bdiem?“. Ak vidíte písmeno A na dlani, bdiete. Ak A na dlani nevidíte, snívate a svojich snov ste si vedomí. Teraz ich môžete meniť.

Dôležité je, aby ste aspoň hodinu pred tým, než pôjdete spať, vypli všetky mobily, monitory či televíziu a namiesto poslednej kontroly Facebooku sa pokúste meditovať. Vpustite do svojej mysle lucídne sny. Pokúste sa zobudiť zo spánku, ale nechajte oči zavreté. Sledujte, čo sa v tomto štádiu deje. Je možné vytrénovať svoju myseľ tak, aby si uvedomovala stav medzi spánkom a bdením.

Okrem toho, že lucídne sny sú zaujímavé a môžu byť zábavné, majú aj praktické využitie. Vedeli ste napríklad, že pomocou lucídneho snenia sa môžete zbaviť zlozvykov?

Lucídne sny však môžu vyvolať aj niektoré druhy bylín. Napríklad taká palina obyčajná, hejmia vŕbolistá, či celastrus paniculatus, ktorej sa ináč hovorí aj strom intelektu. Upozorňujeme však, že k bezpečnému užitiu týchto bylín je nutné ich dobre poznať, rovnako, ako aj spôsob ich užitia. Jednoznačne neodporúčame experimentovať s nimi bez dostatočných znalostí.

Existencia zmeneného stavu vedomia vo forme lucídneho snenia je známa už stáročia. Šamani sa pomocou lucídneho snenia liečili. Nie je to však len výsada šamanov. Ovládať svoje sny môžete aj vy.

Pozri aj: Snom sa vedci venujú už desaťročia. Týchto 10 teórií vám objasní, ako a prečo vlastne snívame

truththeory
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov