Foto: flickr.com/photos/xsossa/

Za všetkým možno hľadať vedu a láska nie je žiadnou výnimkou.

Je odvekou záhadou, prečo si ženy namiesto “dobrých” mužov vyberajú veľakrát tých “zlých” – mužov, ktorí sú emocionálne nedostupní, nezrelí a na vzťah nie sú ani zďaleka pripravení. A dôvod? Hľadajte ho v biochémii.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zlí chlapci a láska

Pravdou je, že najviac sa dokážeme zamilovať práve do emocionálne nedostupných či toxických mužov, do narcistov či do sociopatov alebo psychopatov. Vzťah s takýmito ľuďmi však nie je normálny – raz sa s nimi ocitnete na vrchole svojho šťastia, no ešte v rovnaký deň sa kvôli nim budete cítiť, ako by ste si prechádzali samotnými peklom. Je to paradoxné a zvláštne, no faktom je, že práve na takýchto vzťahoch poskladaných zo vzostupov a pádov sa stávame veľakrát vyslovene závislými. Rozchod s takouto osobou preto býva veľmi ťažký a samotní psychológovia či psychiatri ho prirovnávajú k odvykaniu si od drogovej závislosti. 

Nezabúdajme, že každý toxický vzťah je veľmi turbulentný a striedajú sa v ňom odmietnutia a silná náklonnosť. Tieto zmiešané signály však následne dávajú mozgu poriadne zabrať a ten začína v takomto vzťahu pracovať podľa rovnakých vzorcov, ako napríklad pri silnej fyzickej bolesti.

Ako je však možné, že aj keď viete, aká je dotyčná osoba hrozná, nedokážete sa od nej odpútať? Odpoveď je jednoduchá a je ňou dopamín. Keď totiž v takomto vzťahu nastane niekoľkodňové obdobie, kedy je všetko v poriadku, môžete prežívať pocity, ako doteraz v žiadnom inom vzťahu. Takíto ľudia bývajú vo svojich svetlých chvíľach veľmi pozorní, pripravia vám nezabudnuteľné rande, nepoznané intímne chvíle alebo vás môžu prekvapiť rôznymi darmi či romantickými gestami. 

Photo by Candice Picard on Unsplash

Práve v týchto chvíľach dochádza k nadprodukcii dopamínu a váš mozog si danú osobu automaticky spojí s radosťou, so šťastím a s obrovskou láskou. Tá to však nie je, pravodou je, že v skutočnosti ste sa len stali závislými na veľkých dávkach dopamínu, ktoré vám tento “vzťah” v tých pekných chvíľach poskytoval/poskytuje.

Takíto partneri však môžu kedykoľvek na niekoľko dní len tak zmiznúť a neozývať sa vám, a potom sa jednoducho vrátia s istotou, že nemáte silu ich čaru odolať. V neistote by ste pri nich tak boli na dennej báze, čo je vyslovene škodlivé ako pre vaše fyzické, tak i pre vaše psychické zdravie. Dr. Helen Fischerová prirovnala závislosť na takejto osobe k závislosti na kokaíne. Odpútať sa od takéhoto človeka nie je vôbec jednoduché, no možno vám pomôže práve fakt, že to, čo cítite nie je láska, ale jednoducho obyčajná závislosť, ktorú pre svoje dobro musíte prekonať. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov