Foto: Unsplash/George Gvasalia

Ak si veci budete brať k srdcu, môžete skončiť s depresiou a úzkosťou.

Keď si veci berieme príliš osobne, ostatných od seba odtláčame a izolujeme sa. Táto izolácia v nás môže vyvolať pocit intenzívnej osamelosti, extrémneho smútku a depresie. Aby sme zachránili naše duševné zdravie, žili šťastnejší život a udržali si v ňom tých, na ktorých nám záleží, je nevyhnutné, aby sme sa naučili spôsob, vďaka ktorému si niektoré veci nebudeme brať osobne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál I Heart Intelligence zostavil zoznam 6 dôvodov, prečo by ste sa to mali naučiť.

#1 Každý verí, že má pravdu – rovnako ako aj vy

Jeden z hlavných dôvodov, prečo si ľudia berú veci osobne, je ten, že si myslia, že akýkoľvek kontrastný pohľad je útokom smerovaným proti nim. Veria, že majú pravdu, a že tí, ktorí majú iný názor, ich urážajú. Aby ste si prestali brať veci osobne, mali by ste myslieť na fakt, že na svete žije viac ako 7 miliárd ľudí. Tak ako vy, aj oni si myslia, že majú pravdu. Akceptujte, že ľudia sú rôzni a ich názory sú často nezhodné.

Foto: Unsplash/Kirill Balobanov

#2 Vaše myšlienky vás ovplyvnia

Ak niekto niečo povie alebo urobí, nemá to okamžitý vplyv na vaše pocity. Všetko, čo sa stane, je najskôr vnímané a interpretované vo vašej hlave. Potom si môžete zvoliť, či a ako vás to emočne ovplyvní. Ak vám dvaja ľudia – jeden blízky priateľ a cudzinec – povedia rovnaké zraňujúce slová, dotknú sa vás rôzne. Môžete sa cítiť zranení, napadnutí, zradení. Ak vás však urazí cudzinec, tieto slová môžete odmietnuť.

#3 Nie vždy musíte konať podľa svojich emócií

Je normálne zažívať negatívne emócie ako hnev, smútok alebo odmietanie. To však neznamená, že by ste podľa nich mali konať. Niekedy je najlepšie uznať svoje pocity a nechať veci plynúť. Nie všetko stojí za hádku a nie každý sa vám snaží úmyselne ublížiť.

Foto: Unsplash

#4 Ak si niečo vezmete osobne, podvedome s tým súhlasíte

Brať veci osobne nás často vedie k našej vlastnej neistote a viere, že nie sme dosť dobrí. Napríklad, ak sa rozčúlite zakaždým, ako vás niekto skritizuje, je možné, že sa zraníte preto, lebo podvedome veríte tomu, čo hovorí. Ak je vaša sebaúcta a sebadôvera nízka, nikdy nebudete schopní konštruktívne kritizovať. Vaším problémom je aj samotné prijímanie kritiky.

#5 Mali by ste byť ochotní zmeniť svoj názor

Ak má niekto iný názor ako vy, nemusíte hneď hovoriť, že sa mýli. Taktiež by ste nemali hneď predpokladať, že útočí na vás a vaše názory. Snažte sa na veci pozrieť z ich pohľadu a nebojte sa priznať si, že vy ste ten, kto sa mýli. Nie je hanba zmeniť názor, ak sa objavia nové fakty.

Foto: Unsplash/ Guillaume de Germain

#6 Tým, že si veci beriete osobne, sa vzdáte svojej sily

Byť ľahko ovplyvniteľný slovami cudzincov, priateľov a rodiny znamená neustále dávať svoje šťastie do rúk iných ľudí. Je na vás, aby ste vládli svojim emóciám a zmenili svoje reakcie. Ak dovolíte, aby vás slová druhých rozladili, znamená to, že dáte ľuďom okolo vás možnosť diktovať vám, ako sa cítite.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov